Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
nevíte někdo nějaký fígl na otoky z horka během těhotenství? Já s tím trpěla jako pes u prvního těhu (porod 2. srpna), sotva jsem chodila, přísahala jsem tenkrát, že těhotná přes léto už nikdy. A teď jsem si upletla termín 3.září
a otoky v těch vedrech už začínají… při představě těch tří letních měsíců přede mnou nic moc. Pomohla mi koňská mast (zkusila jsem jí jednou), kterou si moje máma maže artrotické koleno, ale je to , i když z bylinek, přece jen medikament.
Děkuju předem za rady (doufám tedy, že budu mít za co
) , Eva
Ahoj, tak já mám obavu, že na to vůbec nic neni
. Taky jsem dneska měla kotníky jak bakoule. Lepší je, když není vedro a nebo když mám nohy výš. To ale pořád nejde, takže to asi musíme vydržet. Četla jsem i na porodnice.cz od Dr. Kouckýho, že na těhu otoky nic nefunguje a ani se to nemá odstraňovat, protože je to normální zadržování vody
. Tak to jsem moc neporadila, spíš se připojuji jako spolutrpící a přeju hodně tpělivosti do konce
.
Ahoj.
Taky se přidávám. Ať člověk dělá co dělá, otoků se v těhotenství člověk zbaví až po porodu. Prvního syna jsem měla až 26.9., takže léto pro mě bylo utrpění, protože 3 měsíce před porodem se mi k tomu přidali bolesti rukou - ucpané karpální tunely, tzn. brnění prstů, necitlivost. Strašný. Teď to mám taky, ale jen měsíc před porodem. A kotníky? Ty už asi ani nemám.
![]()
No ale pomáhalo mi si sednout ven a dát nohy do lavoru s vlažnou vodou, nebo když bylo vedro tak studenou, ale fakt na chvíli, aby se člověk nenachladil ze spodu. To pomohlo sice na chvíli, ale jo.
Holt to musíme holky vydržet.
![]()
Mě doktorka loni radila lehávat na levém boku. Efekt vám bohužel neprozradím, otoky jsem měla minimálně, ač jsem spávala na bocích obou. Ale obecně dělat vše, co podpoří žilní návrat z dolních končetin. Nestát, sedět a ležet s podloženýma nohama, aby byly výš než srdce, sprchy střídavě studenou a horkou vodou, možná nohy masírovat směrem k tělu…už mě nic nenapadá.
Mě poradili v těhu poradně ananas a syrovátku. Ale opravdu zabírají jen nohy nahoru a klid. ![]()
Ahoj spolutrpitelky,děkuju vám za odpovědi a tomu nahoře za to ochlazení.
Ono se to těm dr. řekne nestát, nesedět, nohy nahoru, když člověk celý den sedí v práci u PC (já mám tedy naštěstí částečný úvazek, ale stačí to), tak je to docela problém. Já jsem včera v tom vedru do práce oblékla skvělý model - 10 let staré vytahané šaty od vietnamců s modrobíle tygrovaným vzorem, které jsem vyhodnotila jako nejméně teplou součást šatníku, a k tomu hnědožluté páskové trekové sandály, které se dají všude povolit, protože když jsem si minulou horkou středu vzala své oblíbené pracovní boty, málem jsem šla domů bosa.
Zkusím se dr. zeptat, jestli můžu tu koňskou mast, protože ta mi opravdu pomohla - namazala jsem zkusmo jen jednu nohu, a tak do 1/2 hodiny proti druhé viditelně oplaskla a i pocitově to bylo znát. Dám vědět.
Eva
Tak mně MUDr. radila jíst ovocný saláty a nejíst moc vývary. Ale stejně jsem u obou děvčat nabrala dvacet kilo díky zadržování vody a to je jedna červnová a druhá únorová…
T.
Hm, já jsem měla holky jednu srpnovou a jednu březnovou, u té první otoky příšerné a u druhé vůbec. Váha byla kapitola sama pro sebe, spíš s tím nesouvisela. Není to u těch ovocných salátů versus vývarů jen kvůli soli? On se i vývar dá málo osolit… Ještě mě zaujal ten ananas a syrovátka, nevíte někdo něco bližšího?
Ještě jednou děkuju za odpovědi, Eva
Tak jsem konzultovala dnes v poradně:
Koňská mast se může naprosto bez problémů (mně fakt moc pomohla) a ještě mi dr. doporučila Lioton 100 000 - prá je ještě lepší. To jsem ráda, že proti tomu člověk není úplně bezmocný.
Eva
Holky,
potřebuji uklidnit…strašně mě dneska natekly nohy.Hlavně chodidla a na kotnících.Mám tak napnutou kůži,že je to až nepříjemné.Co by mě pomohlo?Pitný režim dodržuju…tak nevím…nemůže to něco znamenat?Díky
Ahoj te.ss,
pokud nemáš vysoký tlak a bílkovnu v moči, byla bych v klidu a řekla bych, že to prostě patří k „radostem“ konce těhotenství
Pitný režim jsi zmiňovala, je dobře, že dodržuješ, přes den si co nejčastěji hoď nožky nahoru a někde jsem četla, že doporučují popíjet kolu, protože kofeinové nápoje odvodňují, ale asi bych to moc nepřeháněla. Přeju aspoň trochu pohodový zbytek těhotenství, M.
Ahoj, moje švagrová měla v těhotenství hrozné otoky, hlavně nohy a ruce. Doktorka jí řekla, že bohužel s tím nic neudělá. Chce to hodně pít a dávat si nohy nahoru, ale moc to nepomáhá. Na druhý den po porodu jí to splasklo.
Ahoj Te.ss
jsme na tom stejně. Mám teď podobné potíže, a také vím, že s tím moc nenadělám. Otékají mi ruce i nohy, jsem opuchlá i v obličeji - prostě vypadám náramně
Minulý týden jsem měla otoky hlavně k večeru, teď je to špatné už po probuzení. Když chci dát ruce v pěst bolí to jak čert, také mám pocit, že je mi kůže malá - napnutá. A to jsem zatím přibrala asi 9 kilo.
Stejné potíže jsem měla i v prvním těhotenství a přešlo to až po porodu. Zkoušela jsem kde co - pitný režim, polohování nohou, pohyb nebo naopak nepřetěžovat se…všechno to bylo houby platné. Důležité je opravdu mít v pořádku krevní tlak, v moči nesmí být bílkovina (jak psala fragola).
Vím, že jsem Ti neporadila, ale třeba Ti pomohlo aspoň to, že nejsi sama.
Dáša
Taky jsem byla paradne otekla, snubak jsem zacla nosit az 3 tydny po porodu. NA nohy mi celkem pomahaly kompresivni puncochy.
Asi 3 tydny pred porodem se mi jeden den stalo, ze jsem naraz prez noc splaskla. Den pred tim jsem mela jablko (babska rada na otoky) a tabletu magnesia (nedostatek muze vyvolat otoky), ale asi to tim nebylo, protoze se otoky zase vratily a uz to nikdy znova nepomohlo.
Nic na to neni.Ale po porodu splaskne.Jak pisi holky ja je mela taky dost.