Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Za průkaz totožnosti lze považovat cestovní pas. Jinak u ověřování podpisu se mi ještě nestalo, aby úřednice ověřovala platnost OP.
Stejně byste si měla dát doklady totožnosti do pořádku.
No jo jenze tohle je na plnou moc a k soudu tak nevim aby se v tom nikdo nestoural. Zasilky na to dostavam, ale nevim zda se toto nezadava do nejajeho overovaciho systemu
A máš pas? jiank si op, rychle zařiď, můžeš s tim mít velký problémy
Občanku nebo pas, jinak smůla, nestačí ani takový ten papírek, když OP ztratíš, co dostaneš na úřadě.
Zaručená informace - před MD jsem ověřovala podpisy a listiny několik let ![]()
a ověřovací osoba tě v registru obyvatel kontrolovat nebude, pokud á OP platnost (vzadu) a není nějak vysloveně poničená. Ale když přijde na lámání chleba (budou se dohadovat právníci a budou vytahovat, co se dá), tak by se v tom někdo mohl pošťourat zpětně a pak by se plná moc stala neplatnou.
@Mar__tanka1983 Ne ne je hlášená jako ztracená, ale pak se mi vrátila a já na to úplně zapomělajinak platnost vzadu mám do roku 2019 a jinak jsme na všem domluvený takže v tom problém neni(ani nemáme právníky) jde o dědictví a plnou moc. Jinak kvůli OP půjdu v pondělí ale toto je potřeba akutně…
@Anonymní píše:
No jo jenze tohle je na plnou moc a k soudu tak nevim aby se v tom nikdo nestoural. Zasilky na to dostavam, ale nevim zda se toto nezadava do nejajeho overovaciho systemu
Tu občanku bych zlikvidovala. Víš, že ti hrozí pokuta jako prase, když se zjistí, že se s ní někde prokazuješ? Na poště mi dali balík i na řidičák.
@Gina108 Já to nikomu říkat nebudu a ten OP si jdu v pondělí vyřítit, ale než bude nová tak je to cca měsíc…
Tak já bych si radši v pondělí nechala udělat tu rychloobčanku (má omezenou platnost, vypadá jako stará občanka, ta růžovocosi), měli by jí vydat na počkání a pak si můžeš zažádat o tu klasickou, na kterou čekáš měsíc. Fakt je to o průšvih, tím spíš u dědictví. Se pak za pár let objeví nový dědic, bude se hádat a při zpětném prověřování bude zle…
ale záleží to na tobě, úřednice, co ověřuje to s největší pravděpodobností řešit nebude. Nebo ten pas nemáš??
Jinak to probíhá tak, že tam přijdeš, předložíš listinu, na kterou se podepisuješ a OP. Paní si občanku a typ listiny napíše do knihy (do počítače, záleží, kdo jak jede, postaru, ponovu), nechá tě podepsat na tu listinu, na tu pak dá ověřovací doložku vyplněnou (jm., bydliště, č. OP, dat. narození), nechá tě podepsat se do té její knihy a mizíš. Procedura na 3 minuty.
Ověřuje se na úřadech nebo na poštách, kde je czechpoint.
@Anonymní píše:
@Gina108 Já to nikomu říkat nebudu a ten OP si jdu v pondělí vyřítit, ale než bude nová tak je to cca měsíc…
Já vím, taky jsem o OP přišla
Jestlis ji hlásila jako ukradenou a to číslo maj někde v registru, tak bych se bála i na tý poště, i když tam pravost jistě neověřují.
@Mar__tanka1983 A na tu rychloobčanku to jde? Já sem někde slyšela že trvá až15dnů než jí udělají:-(.V czechpoint myslím ověřují…
Jinak možnost si tu OP ověřit na úřadech mají, buď si můžou zavolat na své odd. OPaCD, nebo (jako jsem to měla já) mají přístup do evidence dokladů.
Ale z časových důvodů se to prostě běžně nekontroluje, zákon to neudává, takže je to fakt na posouzení ověřující osoby.
Já osobně jsem kontrolu dělala za nějakých 6 let dvakrát, jednou, když přišel dědeček s takovou šíleně starou občankou a já měla obavu, zda je ještě platná (taková ta červená knížka), a podruhé, když přišel takovej vagabund se salátem, kde polovina údajů šla stěží přečíst, v prostoru fotky to bylo celé rozlepené - tam sem se bála o podvod.
Dědečkovi jsem podpis ověřila, vagabundovi ne.
@Anonymní píše:
@Mar__tanka1983 A na tu rychloobčanku to jde? Já sem někde slyšela že trvá až15dnů než jí udělají:-(.V czechpoint myslím ověřují…
jo, rychloobčanka je právoplatný doklad, vypadá jako byly občanky dřív, ty co měly ještě zatavenou fotku.
do 15 dnů bývají i ty klasické, sice se udává do 30 dnů, ale bývá to i rychleji.
Ta „nouzová“, rychlá, bez strojově čitelných údajů, se co vím dělá na počkání (jinak by ztrácela na významu), ale asi záleží úřad od úřadu, jak velká je vytíženost a pod. platnost má měsíc.
U nás je ještě před rokem a půl, než sem nastoupila na MD dělali na počkání.
Jen bacha k té rychloobčance potřebuješ 2 fotky!
Příspěvek upraven 08.12.12 v 22:17
Ahoj,
chci se zeptat zda je možné ověřit podpis na základě rodného listu? Nebo jen na občanský průkaz? Mám doma OP který je ale hlášený jako kradený tak nevím zda by to prošlo