Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to netušim, s tou prodlevou…možná bude nejlepší si hned ráno na úřad zavolat.
Jinak ověřit můžeš kdekoliv, zažádat o občanku buď na obecním úřadě dle bydliště, nebo na úřadu s rozšířenou působností (dříve okresní úřad), také dle bydliště.
Tu rychlou OP ti udělají jen na tom rozšířeném úřadě, na obecním ne.
A na tom rozšířeném můžeš rovnou i ověřit potom.
Obnovuji diskuzi.
Chci se jen zeptat jestli si notář zapisuje někam listinu, na které ten podpis ověřuje? Nebo prostě jen ověří, zapíše do ověřovací knihy a tím to konci?
@hami1 ahoj, nevím jak to myslíš, zapisuje…ale zapíše o ověřovací knihy datum, nacionále podepisujícího, a přesný popis listiny - tedy že jde např. o kupní smlouvu na dům, často mezi kým je to podepisováno, třeba i číslo popisné, datum smlouvy, nějaké jednací číslo, pokud ho má. Prostě aby měl zápis o jakou listinu jde a dalo se případně dohledat, kdyby někdo s listinou malipuloval, jaká listina byla u něj podepsána. Nicméně neručí za obsah té listiny, to je mu putna, at je to něco nezákonného, případně nevymahatelného, jemu je to vcelku jedno - jen ověří, že osoba XY podepsala dané lejstro.
Jsou samozřejmě výjimky, např. prázdný papír ověřit nesmí…
Ahoj chci se zeptat jestli na poste overuji op v nejakem systemu.Mam na poste slozenku na penize ale vcera jsem s hruzou zjistila ze muj op je neplatny
pricemz platnost je do roku 2020.Nicmene jeste v zari 2014 jsem na poste vybirala take slozenku na penize a ten op je pry neplatny od roku 2012 pry kvuli ztrate. Nechapu to ale jde mi o to overovani ty penize jsou pro mne zivotne dulezite. Dekuji za jakoukoliv radu ci pomoc
Doporucuju si s sebou vzit pas nebo ridicak. Me prave na poste upozornili na neplatny op
@spiky01 Tak mě na poště na řidičák peníze nedali, zato to vydali na OP s ustřiženým rohem, čili neplatný. Borci ![]()
@Tarja78 Mně teda nikdy OP neověřovali, ani nemají jak, jenom kontrolují, jestli souhlasí údaje. Každopádně jestli máš tento OP hlášený jako ztracený, běž si co nejdřív zařídit nový
@spiky01 píše:
@Z.jev no zachranil prave ridicak
Takže zřejmě každý pracovník kontroluje to, co sám uzná za vhodné ![]()
Holky, potřebuji od táta plnou moc úředně ověřenou, ale otec je momentálně imobilní, jak se to dá zařídit?
@Mar__tanka1983 prosím prosím můžu se zeptat, jestli bys nevěděla, jak to je…
Včera jsme byli s manželem ověřit podpisy na naší dohodě o majetku. Ten dokument má tři strany.
Jde mi o to, že až doma jsem si všimla, že nám paní na poště nepřelepila a neorazítkovala ty strany k sobě v místě secvaknutí.
Nevím, jestli tam mám letět znovu nebo jestli je to i takto ok.
Z logiky věci bych řekla, že je to takto k ničemu. To přece stačí si dokument pak rozkuchat a ověřené podpisy přidat k čemukoliv.
Navíc vím, že na jedné dřívější dohodě nám to přelepovali (také se jednalo jen o ověření podpisů ne o ověření dokumentu.)
Příp. jestli někdo jiný nevíte?
@sianka přelepovat se to může, ale nemusí.
Metodika říká, že pokud si klient přelepení vyžádá, provedeme ho, ale není to automatické.
Já osobně to lidem doporučovala.
Platné je to každopádně i bez přelepení ![]()
Přelepovat se to dle zákona musí jen u ověřených kopií.
@Mar__tanka1983 Ještě se chci zeptat zda je u té dočasní nějaká časová„doba“ do kdy jí mohou udělat. Třeba sem slyšela, že když máčlověk propadlou OP více jak třiměsíce tak jí neudělají