Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ovoce klidne jez, nejlepe k dopoledni svacine. Akorat vynech banan, hroznove vino - proste takove to sladsi ovoce. Co se tyka peciva, klidne si dej. Vhodna je treba i obyc Sumava, vecerni chleba od Penamu, zitny chleba - jen mrkni na slozeni, aby tam nebyl cukr, dextroza, sladova mouka atp.
Přestat sladit. Ovoce si normálně dej. Ta hranice je šíleně posunuta. Mám cukrovku od začátku, jsem lehce za hranici, měřím si každý den. Nijak se neomezuju, a cukr naprosto v poradku. Kafe si sladim normalne, sem tam nanuk. Jinak sladký běžne nejím, že bych se prezirala čokoládou každý den. Jinak žádnou dietu co se týče pečiva, atd nedodržuju. Banány jim denně, cukr v normě.
Děkuju, tak jste mě uklidnili
já bohužel moc vše řeším, ale snažím se ovládat, ale z tohodle jsem měla strach.
@Anonymní píše:
Děkuju, tak jste mě uklidnilijá bohužel moc vše řeším, ale snažím se ovládat, ale z tohodle jsem měla strach.
Není důvod, diabetolog mi řekl že ikdyž jsem lehce za hranici, nemám to tak hrotit. Před pár lety bych nebyla diagnostikovana. ![]()
@Anonymní píše:
Děkuju, tak jste mě uklidnilijá bohužel moc vše řeším, ale snažím se ovládat, ale z tohodle jsem měla strach.
Pro svůj klid si najdi stránky těhotenská cukrovka.cz. tam se dočteš všechny zásady a složení jídelníčku a můžeš to lehce dodržovat. To, že se tady objeví jedná uživatelka, která dietu nedrží a je vše v pohodě je super, ale nic to nevypovídá o těch tisících dalších, které by při stejném stylu stravování měly těžké problémy s cukrem, i když testy byly hraniční. Těhotenská cukrovka nemá vliv pouze na velikost dítěte, jak se tady všude bagatelizuje. To je ten nejméně zásadní problém…
Tohle je osemetny. U me nizka vaha pred tehotenstvim, zadne geneticke zatizeni, stravuju se stale stejne-bez sladkosti, peciva, priloh apod., presto mam spatne hodnoty z krve a do dia musim. Takze rict, ze staci vynechat sladke nebo ze nevadi neco osladit, je zavadejici.
To je dost individuální. Za mě kaši ano, ale ne instantní. Udělat si sama.
Ovoce já ( mám t. cukrovku na inzulínu) jím normálně, i si dělám koktejly, ale nesladím je. Pečivo nemůžu vůbec, hned to mám hodně za hranicí. Takže určitě sledovat u něj složení, a dobré je i snížit ho na polovinu a nahradit např více sýru, vajíčka a zeleniny.
A to nejdůležitější - po jídle, pohyb, pohyb a pohyb ![]()
@nozu ano, dočetla jsem se právě o tom, že dítě vlastně moc rychle vyroste, ale orgány nestíhají a může mít třeba i srdeční vadu apod. Proto jsem se raději zeptala, ale asi stačilo věřit mamince
bez ovesne kaše ráno být nemůžu, ale naštěstí mi stačí ji osladit tím ovocem.. Já prostě ráno vajíčka a zeleninu nebo pečivo moc nemám ráda, to jen občas.
Banán je lepší než rohlík. Můžeš si ovoce lehce poprášit cejlonskou skořicí. Je to zázrak a tip od mladého diabetika z rodiny.
@nozu píše:
Pro svůj klid si najdi stránky těhotenská cukrovka.cz. tam se dočteš všechny zásady a složení jídelníčku a můžeš to lehce dodržovat. To, že se tady objeví jedná uživatelka, která dietu nedrží a je vše v pohodě je super, ale nic to nevypovídá o těch tisících dalších, které by při stejném stylu stravování měly těžké problémy s cukrem, i když testy byly hraniční. Těhotenská cukrovka nemá vliv pouze na velikost dítěte, jak se tady všude bagatelizuje. To je ten nejméně zásadní problém…
To ale zakladatelka nemůže vědět, co jí bude zvedat cukr nebo ne. Vzhledem k tomu že nebyla poslána na diabetologii, a nemusi si měřit cukr. To se muze i rapidně změnit, a skončit na inzulínu, i přesto že cukr vysadila, což ona nezjistí jak na tom je.. ![]()
No a kolik jsi měla hodnoty testu? Vyžádala bych si pro klid tu diabetologii a konzultovala tam
To je báječný, radovat se, že se můžu vyhnout měření.
Já nevím. Buď problém s cukrem mám, tak to jídlo omezuju a kontroluju to měřením.
Nebo nemám a pak to neřeším.
Každej reagujeme na různý věci jinak, pro mě byl třeba zásadní problém rýže a kuskus, někomu projde v pohodě. Jeden krajíc chleba a už to letělo. Což bez měření prostě nezjistíš. Takže obecně říct ovoce ano/ ne/ kolik asi moc nejde. Méně sladkého ovoce v kombinaci s pohybem by při lehké poruše projít mělo.
Ale být tebou, tak si někde zkusím ten glukometr půjčit a uvidíš, co to udělá.
Popř. tady ho mají za 280 vč. 50 ks testovacích proužků, což by mi za trochu klidu stálo:
https://www.argomed.cz/…0000101.aspx
No, tak jestli ji oznamoval výsledky OGTT testů a v těch malinko přesáhla, tak ji tedy měl poslat na diabetologii. Jo, oni to sice zpřísnili, ale asi z nějakého důvodu a i když to přesáhla malinko, tak prostě tu těhotenskou cukrovku má a měla by se pravidelně měřit a hlídat. Já jsem při druhém dítěti taky jen tak malinko přesáhla tu první hodnotu, měla jsem jít na druhý test další termín, ale vzhledem k věku a tomu, že jsem měla těhotenskou cukrovku i u prvního dítěte jsem naklusala hned na diabetologii a v pohodě mě vzali, dali glukometr a byla jsem hlídaná. To je od doktora prima, že tě nechce trápit měřením
Si to přečti na těch stránkách tehotenskácukrovka. cz o tom testování, o těch hodnotách, o tom jen malinko přesaženém výsledku…
Ahoj, chtěla bych se zeptat, protože můj doktor nemá moc rád velké vyptávání… Teď ve 30tt mi oznámil výsledky testů na cukr, že jsem na hranici, o malinko jsem prý přesáhla, že mám vysadit cukr. Ale na diabetologii mě neposílá, prý mám být ráda, že se vyhnu měření atd.. Ale nevím, co teď můžu tak jíst.. Moje maminka to prý kdysi měla se mnou podobně a prostě jen vysadila cukr a nejedla sladké. Já to taky zvládnu, ale jak je to třeba s ovocem? Dělám si teď ke snídani např. Ovesnou kaši z vody a k tomu jen třeba semínka, skořice, 4 jahody a čtvrt banánů. Pak už zbytek dne ovoce nejím. Ale zas nevím, co třeba pečivo.. Mamka říká, že stačí přestat sladit a víc neřešit. Já se narodila s normální váhou a jsem snad zdravá
ale nedá mi to a ptám se tady. Vše asi moc řeším.. Díky