Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak jsem si včera koupila v jednom z našich supermarketů jablka. Já nevím, jestli jsem tak náročná, ale to je humus. Prostě to nemá skoro žádnou určitou chut´.
Na zeleninu ze supermarketů jsem zanevřela už dávno. Respektive od té doby, co si pěstuji na zahradě vlastní. Je to nebe a dudy. Ta kupovaná - to je jako žvýkat jakousi umělou hmotu.
Jsem zmlsaná? Nebo nás supermarkety účelově berou u huby? I s těmi jejich slevovými akcemi?
A s masem je to podobné. Nebylo by lepší si připlatit a koupit méně například kvalitní šunky, než tu jejich akční hnusku ve velkém? Co myslíte?
Jen mně prostě připadá, že už se kvalitní, tím myslím opravdu kvalitní potraviny skoro nedají sehnat.
Souhlasím, byla jsem nedávno v Německu, kde jsem si koupila i pár jablek a šunku. Ta šunka má 95% masa a byla za cenu za kterou se tady koupí daleko méně kvalitní
. Jablko výborné, křupavé, šťavnaté a když jsem tady včera koukala v obchodě na jablka
. Jo v Německu jsem byla v Kauflandu a když jde člověk do Kauflandu v Čechách, ta kvalita se nedá vůbec srovnávat ![]()
Mně připadá, že nám sem vozej to, co by sami nedali do huby. že sloužíme jak odpadkový koše. a kvalitní potraviny vozíme za hranice, at si pochutnají, nám musí stačit drobky, co jim odpadnou od pusy. a ještě spokojeně předeme, jak je všeho dostatek. ale čeho všeho, že?
Právě, že my na jídle nešetříme, jenže
. Bohužel v bytě si jabka nevypěstuju, z obchodu to kolikrát je, jako kdyby jeden žvýkal polystyrénovou kouli (zavřít oči, tak možná nevím, co mám v hubě). Manžel teď vozí ze služebky z farmářských trhů, tak jsme měli jabka, co fakt chutnají jak jabka.
My jsme měli dlouho chaloupku se zahradou a bohužel si ještě pamatuju, jak chutnalo, co jsme si vypěstovali. V obchodě dávají přednost vzhledu před chutí, není podstatné, jak to chutná, pouze jak to vypadá.
Že dostáváme méně kvalitní potraviny, je známá věc, dokonce tytéž výrobky s tímtéž obalem máme s jiným složením, než např. v Německu, což výrobci odůvodňují jinými chuťovými preferencemi regionu (akorát už nevysvětlí, proč suroviny, které tam napleskali nám, jsou podstatně levnější
).
To přece není novinka, že do ČR je prodáváno to horší zboží. Ale protože se kupuje, proč to měnit:-)
Ale existují krámky ovoce-zelenina, kde se občas sehnat dá. Případně farmářské trhy, jejich sezona pomalu začíná, i v tom hyper super se dá najít, když si to člověk vytipuje. Ale většina ovozel je pěstovaná na oko, ne na chuť. Speciálně španělské zboží.
Krásný článek vyšel kdysi v Instinktu … http://instinkt.tyden.cz/…y_24549.html
Taky to nesnáším. Ovoce je drahý jako prase a přitom fakt hnusný! ![]()
Jablka kupuju jen česká a většinou u stánku. Před tím, je očichám, jestli voní po jablkách (každá taky ne a ty pak nekupuju).
Banány kupuju jen zřídka (cena je děsná) a zásadně zelené. Nechám je dozrát doma.
No a co se týká zeleniny, to je taky na prd, ale kupovat musím, vlastní nemám. Nedávno u nás byly farmářské trhy, nedostala jsem se tam, ale příště určitě chci.
Loni si ségra nechávala vozit Biobedýnky a bylo to fakt o něčem jiném! Ty cuketky a mrkev, mňam!
A v marketech se snažím kupovat vše české, ale nedávno jsem valila oči - brambory Bramko, česká kvalita, či co za kecy, čtu pozorněji etiketu a co nevidím. Dovoz z Francie, balené u nás, to bych se pos…a ![]()
Souhlasim s tebou. k byvalymu jezdime s dcerou na Moravu, kde maji vybornou zeleninu i ovoce, jak oni prijedou k nam na sever,tak nechapou
kdyz jsem bydlela v zahranici, chodila jsem zasadne do tzv. farem, kde prodavaji jen ovoce a zeleninu , protoze ty v obchode to byly taky hnusy,takze to neni jen v Cechach.tam spis ale lidi maji penize, aby si priplatili za bio kvalitni potraviny,tak to tam nikdo moc neresi.
vcera zrovna jsem byla v Hypernove a malem jsem se pozvracela, papriky za 80 kc/kilo a okraje hnedy.jo a mam zkusenost z jednoho nejmenovaneho Kauflandu, nereknu kde
ale tam normalne z kokosu litaly mouchy
a byla tam pavucina jako prase ![]()
a maso, to je v Tescu zasadne zeleny,to radsi koupim v masne
Příspěvek upraven 26.04.11 v 10:19
A o španělských rajčatech … http://hobby.idnes.cz/…by-domov.asp?…
Jo jo, maso jedině v masně. Ale kdoví, já už jsem docela skeptická, co se kvality a čerstvosti jídla týká. Na druhou stranu, na to, abych si založila farmu a pěstovala a chovala vše sama, nemám. Ani náturu, ani finance…
dokud to budou lidi kupovat (respektive dokud budou hledět na cenu a ne na kvalitu), tak se to těžko změní ![]()
pomeranca píše:
dokud to budou lidi kupovat (respektive dokud budou hledět na cenu a ne na kvalitu), tak se to těžko změní
To je pravda. Co se týká třeba zrovna té šunky, tak my ji spíše nekupujeme, ale když už, tak kvalitní. Koupíme si jí míň za stejné peníze, co bysme koupili kvanta té hnusné…
pomeranca píše:
dokud to budou lidi kupovat (respektive dokud budou hledět na cenu a ne na kvalitu), tak se to těžko změní
je to tezk, taky musim hledet na cenu, jsem samozivitelka na materske,takze takove drahe dobre, kvalitni hovezi urcite nemame trikrat do tydne
ale je fakt, ze taky misto levne okorale sunky radsi dceri koupim drahou kvalitni sunku, ja snim cokoliv,ale ji chci doprat neco lepsiho, i kdyz nekdy proste na vyber neni. ![]()
beruska7908 píše:pomeranca píše:je to tezk, taky musim hledet na cenu, jsem samozivitelka na materske,takze takove drahe dobre, kvalitni hovezi urcite nemame trikrat do tydne
dokud to budou lidi kupovat (respektive dokud budou hledět na cenu a ne na kvalitu), tak se to těžko změníale je fakt, ze taky misto levne okorale sunky radsi dceri koupim drahou kvalitni sunku, ja snim cokoliv,ale ji chci doprat neco lepsiho, i kdyz nekdy proste na vyber neni.
On člověk nepotřebuje mít 3krát týdně kvalitní hovězí. Jenže když to chceš nahradit kvalitní zeleninou, tak máš bohužel taky smůlu. Pokud tedy nemáš svou.
a hlavně je lepší méně kvalitního než kvanta sraček. jenže kde to shánět. a hlavně jak donutit obchody,aby nabízeli kvalitní zboží. ono je to těžky,když to většině lidí nevadí. respektive už si zvykli.