Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Testy ti k otěhotnění nijak nepomůžou, jen zjistí kdy máš ovulaci (možná)
. Já jsem je používala, záleží jak máš pravidelný cyklus. Já jsem věděla, kdy mívám ovulaci, takže mi jich stačilo málo (použila jsem jich asi 8 - byla jsem nedočkavá), stačilo by tak max 5, možná míň.
Ovšem četla jsem, že někdo používá a nic mu neukážou…
Ahojda
měš ovuláky fungovaly, všechno perfektně OK, ale teď se ukázalo, že mám ucpaný trubky, takže mám smůlu.
Podle mě jsou ovuláky dobrý, pokud máte třeba pohlavní styk velmi zřídka a musíte si to dopředu plánovat. Nebo, pokud máš nepravidelný cyklus.
Pokud se dostatečně často milujete, tak je to zbytečný stres a hon na ovulaci, stejně jako měření teploty. Mluvím z vlastní zkušenosti.
Pokud máš pravidlenou MS, doporučuji udělat si ovuláky 1×, jestli je všechno OK a kolikátý DC ovu zhruba je, potom by mělo stačit, když se v tu dobu budete častěji tulit, třeba obden 5 dní předem a 3 dny po.
Ahojky, pokud začneš testy používat, minimální množství na cyklus bych viděla poprvé aspoň 5. Výše uvedené je určitě pravda, totiž že záleží jak máš pravidelný cyklus. Pokud je pravidelný, pak v prvním cyklu podle testů poznáš nejpravděpodobnější dny tvé ovulace a další cyklus už testů nebudeš potřebovat třeba tolik. Optimální je vyzkoušet testy aspoň po dva cykly, některé cykly jsou totiž i u zdravých žen anovulační a můžeš se zrovna do jednoho trefit, což ovšem neznamená, že testy jsou špatné. Podle zkušeností u nás v Psychice snažilky je to ale s testy tak půl na půl, co se týká dobré a špatné zkušenosti. Půlka holek je spokojená a půlka naznala, že jsou testy na nic. Může se stát, že přece jen netrefíš vzestup LH hormonu a podle testů to vypadá, že OVU není a přitom třeba jo. Taky by měla mít moč zhruba stejnou hustotu (2 hod. před odběrem nepít) a odběr dělat zhruba ve stejnou dobu tj. vybrat čas mezi 10-16 hod, kdy by měl být LH nejlépe detekovatelný. Některé holky kombinují použití OVU testů s měřením bazální teploty. Přesnou odpověď zda ovulace probíhá nebo nikoliv, ti dá ale jedině lékař, který je schopný toto poznat z ultrazvukového vyšetření (vaginální).
Ahoj, já mám s ovulačními testy špatnou zkušenost, protože mi nikdy neukázaly silné // a to i přesto, že ovulace proběhla (to jsem poznala podle BT). Dodržovala jsem přesně návod, nepila jsem dokonce asi 3-4 hodiny před testy a stejně nic. Zřejmě u mě hladina LH vždycky vystoupí hodně rychle a rychle zase klesne, takže bych si musela dělat ty testy třeba 2 za den, což je ale dost finančně náročné, protože nemám úplně pravidlený cyklus a ovulace mi kolísá od 11. dne cyklu do 17. dne cyklu. Takže ani to, že ti ten test nic neukáže, nic neznamená ![]()
Ahoj holky. Jsem začátečník v oblasti snažilek a teprve sbírám různé zkušenosti a typy, takže pokud je můj dotaz laický, chápejte
… jak si můžete být jistý, že k ovulaci došlo, když test ukáže opak? Některé cykly můžou být anovulační… Co vlastně vyvolává zvýšení BT? Nemůže tělo jen klamat? Že by hormony vytvářely podmínky pro ovulaci, tím by se zvýšila BT a k ovulaci by přesto nedošlo?… Kdybych nebyla líná, mohla bych se po tom pídit někde na netu, ale vy už máte určitě nějaké znalosti, tak mi to možná trošku objasníte ![]()
Ahoj, vzestup teploty způsobuje progesteron. Ten vytváří žluté tělísko, která vznikne po ovulaci v místě Graafova folikulu na vaječníku. Pokud k ovulaci nedochází nebo nedojde, nevznikne žl. tělísko a tudíž není progesteron, proto nestoupne teplota. Já měla krásné ploché křivky např.
…prostě OVU nebyla. Ovšem pozor, pokud je nasazena nějaká hormon. léčba např. Duphaston, Utrogestan, Provera, to jsou vlastně hormony na bázi progesteronu, které, pokud jsou užívány, teplotu zvýší, i když třeba k ovulaci dojít ani nemuselo. Jistý si však člověk nemůže být stoprocentně ani při ovu testech, ani při měření bazální teploty. Jsou to však pomůcky, které mohou výrazně napomoci k jejímu zjištění.
Ahoj, pro me ov testy fungovaly, testovala jsem asi 5 mesicu, nekdy se mi ale neukazaly stejne silne //, a to i tehdy, kdyz jsem brala prasky na podporu ovulace. Pak jsem mela nepravidelny cyklus, takze jsem zjistila, ze ov probiha az 18 DC. Doporucuju mit styk v den silnych //, ne az za 24-48h, jak pisou v navodech. Muj doktor byl prekvapenej, protoze uz jsem mela termin do CARu, protoze je mi 37 a doktor rekl, ze nemam na co cekat, a najednou jsem byla tehotna. Hlavne to chce klid, v nic jsem uz nedoufala, a najednou to slo. Ted jsem v 5. mesici, vse zatim uplne v poradku, tak bych vam nektere chtela nabidnout svuj zbytek testů, ktere jiz nepotrebuji. Je jich 11 a predala bych je se slevou vsechny za cenu 330Kč nekde v Praze osobne. Info na emailu dagmarela@seznam.cz. Preju vsem otehotneni-chtivym, mladsim i starsim, co nejvic // na ov testu.
Poradíte prosím někdo od kdy mám začít testovat, kolikátý den cyklu poprvé? Mám trochu nepravidelnou MS, tak bych to nerada prošvihla, potřebuju zjistit kdy cca k ovulaci dochází. Nebo mám radši hned po skončení krvácení začít s testy? A stačí dělat jeden test denně? Někde v diskuzi jsem četla, že se výsledek může změnit i za několik hodin. Ovšem jestli na sílu těch čárek nemá vliv spíš to pití nebo nepití, že jsou v jeden den pokaždé jinak silné. Snad mi poradíte. Díky předem.
Ahoj, jestli jsi ještě nenašla odpověď, koukni na www.ovulacnitesty.cz, jsou tam přesné návody k použití.
Já je teda ještě nezkoušela, ale moje dr gyn. mi jednou tak povídala, co je dobré na otěhot.- co jako dodržovat- že partner by měl mít volné spodní prádlo atd. a že nejsou špatný vitamíny a pak taky řekla jen tak, že jako se dá u mě sledovat hlen, ať si to tom něco přečtu a dala mi graf bazální teploty a taky se zmínila, že existují OVULAČNÍ TESTY - tudíž je jakoby doporučila, takže toť moje zkušenost, ale mě se do toho zatím nechce…
Stejně máme pravidelný styk, takže to je zbytečný… do ovulace se stejně musíme trefit… Tak doufám, že dřív nebo později se nám to povede i tak..
A určitě každej dr by doporučil neco jiného, to je jasný, ale moje dr a zároveň doktorka v nemocnici mi řekla tohle…
Tak hodně zdaru a PA
Tak já mam velice dobrou zkušenost s OVU testy, ale jen s těmi dražšími s pipetkou, kam moč pak nakapeš do otvoru. Obyčejné papírkové mi nikdy nic neukázaly, nevím proč. Na tech RapiClear jsem měla tlustici jak blázen jen jeden den a pak už nic a i podle BT, hlenu a čípku to odpovídalo. Sice ještě těhu nejsem, ale u nás je problém nejspíš jinde. Já ovu testy doporučuju, ale je nesmysl začít testit hned po ms. Pokud máš cyklus delší než 25 dní, začala bych testovat 10DC než budou tlustošky a pak podle toho dalšá cyklus až třeba dýl.
Ahoj,
tak ja jsem ted poprve pouzila OVUtesty,takze jsem teprve zacatecnik,ale mela jsem u sebe zhruba 1den po menstruaci pocit,jakoze se chysta ovulace,podle hlenu,cipku a mirne bolesti,ale zdalo se mi to brzo /8DC/,normalne mivam tento pocit zhruba kolem 16-17DC.Tak jsem bezela pro OVUtesty a tady je vysledek:
http://emimino.cz/…OVUtesty.JPG
Tak jsme se s uzickem snazily,tak uvidime.Je pravda,ze po revizi v tom mam nejaky hokej ![]()
Myslite,ze je ten ovu test dostatecne pozitivni,moc se v tech carkach nevyznam…
hehe, no já myslím, že je víc než pozitivní, držím palce at se zadaří
mate nekdo zkusenost s ovulacnimi testy? pomohly vam k otehotneni? a kolik testu behem jednoho cyklu je zhruba potreba?