Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, hlásí se nezodpovědná matka… Pospíchala jsem s malým 4 měsíčním synem na (naše první) vaničkování, v autě jsme měli pouze položené vajíčko s isofixem, protože bylo v týdnu použito v jiném autě. Připevnila jsem isofix, zacvakla vajíčko, položila malýho a zapomněla ho připoutat (sama nechápu 🤦🏼♀️). V jedné zatáčce se vajíčko vycvaklo a překlopilo i s malým na sedačku, neviděla jsem co a jak, malý začal brečet, ihned jsem zastavila, vzala ho do ruky a utěšila. Dojeli jsme na vaničky, hodinu probrečel, spíše provztekal, (je ale pravda, že byl před tím dvě hodiny vzhůru, takže už mohl být klasicky unavený), jinak nikde žádná boule, modřina, zorničky v pohodě, nezvrací, reagoval… Teď jsme doma a je zase veselý, po kojení usnul, kontroluji ho a řekla bych, že to byl jen šok… Co myslíte? Nebo s ním mám raději dojet do nemocnice/ k pediatrovi? Stalo se někomu, že dítě vypadalo po pádu v pořádku, ale následky se objevily později?
Ja bych to nechala, ale vajicko se ti nema co vycvaknout!! Delas to blbe.
No tak jestli se vykulil jenom na sedačku tak se mu asi nic nestalo… Štěstí že nespadl na zem… Jenom nechápu jak se ti mohl vycvaknout izofix.. Mám na něm obě děti a nikdy se mi to nestalo… Je ta sedačka ok?
@Lucie_Sx píše:
Ja bych to nechala, ale vajicko se ti nema co vycvaknout!! Delas to blbe.
Ja taky koukam, hned dve chyby, nepripoutane dite a nepripoutana sedacka.
Pokud vypada v pohode, neresila bych. Na spani monitor dechu
@Jemako píše:
No tak jestli se vykulil jenom na sedačku tak se mu asi nic nestalo… Štěstí že nespadl na zem… Jenom nechápu jak se ti mohl vycvaknout izofix.. Mám na něm obě děti a nikdy se mi to nestalo… Je ta sedačka ok?
Ja mam treba zakladnu na isofix a do zakladny zacvakam vajicko.
@Tarena píše:
Ja mam treba zakladnu na isofix a do zakladny zacvakam vajicko.
A stalo se ti někdy že by vajíčko vypadlo ze základny? Já nevím nikdy jsem to neměla tak se ptám… Prece to musí být nějak zajištěné.. Jinak ten isofix nedává smysl.
@Jemako píše:
A stalo se ti někdy že by vajíčko vypadlo ze základny? Já nevím nikdy jsem to neměla tak se ptám… Prece to musí být nějak zajištěné.. Jinak ten isofix nedává smysl.
Nikdy, je tam blbuvzdorna znacka, která musi byt zelena
Podle mne ji spatne zacvakla.
Ne, tohle se fakt běžně nikomu nestává. Snad je naprostá automatika, že jak tam dítě položim, hned zapínám. Děláš, jakoby ostatní matky nikdy nepospíchaly. Je to dost pitomá výmluva.
To se mi nestalo, ale stalo se mi, že jsem zapomněla připoutat vajicko pasem, protože jsem byla zvykla na isofix, který si nechal u sebe tenkrát muž. Dcera byla větší, určitě něco přes rok a v zatáčce se s ni to nepripoutana vajicko samozřejmě také preklopilo… zezadu jsem slyšela „bac, bac, bac…“ no a koukám, vajicko na stranu.
Stanou se proste ruzne absurdnosti, únava, stres, spech… je potřeba se soustředit, dávat pozor a pomalu.
Ale ze vypadlo vajicko z isofixu je fakt divny, to by mělo držet. Tak se podívej, jak se to tam nandava, většina vajíček má dnes už na sobě nějaký znamení, ze je to tam dobře, červené se zmeni na zelenou apod.
Řešila bych hlavně, jak mohlo vypadnout to vajíčko z isofixu. To musí držet jako pribite, ať se stane cokoliv.
Mě se to stalo se sedačkou, ale bylo to tím že jsem ji špatně zacvakla, takže si to musela udělat taky spatne, protože jinak sem i to za celých 6 let nestalo, že by to samo jen tak vylitlo.
Pospíchej pomalu… jsem ponaučená na celej život… Vajíčko jsem určitě zacvakla, ale nezkontrolovala zepředu zelenou „kontrolku“, to mě nenapadlo, když bylo vždy vše v pořádku… No, budu to určitě ještě řešit a několikrát kontrolovat, než tam malého zase někdy posadím a někam pojedeme…
Děkuji za komentáře
V nemocnici by buď řekli že vás hospitalizuji na 24h na pozorování a budou ti ho v noci každou chvíli budit a nebo ti řeknou že ho máš takhle kontrolovat doma…myslim že se mu nic nestalo, jen se vylekal…ale zřejmě jsi měla sedačku k základně špatně pricvaklou..taky se mi párkrát stalo..resp dědeček špatně nacvakl sedačku na základnu ale naštěstí sem měla pásovou a pás sem si tam pak dávala sama tak sem si toho všimla a opravila. No a to nepřipoutaní dítěte…ufff, taky se mi už párkrát povedlo…jednou sem to zjistila až doma a pomodlila sem se ke všem svatým že ještě že se nic nestalo…a od té doby před odjezdem vše tak 5× kontroluju a většinou ještě za jízdy saháme za sebe zda je vajíčko pripoutane a koukám do zrcátka jestli obe děti mají zaple pásy…
Já myslela, že se nemůže z izofixu jen tak vycvaknout. Něco podobného se nám taky přihodilo. Nedošlo k žádnému pádu protože jsme měli plné auto. Vajíčko se vrátilo do polohy samo a vedle sedící ho docvakl. Seděla jsem vepředu neviděla jsem to.
Jak jsme se všichni cpali do auta…
Samotné se mi to nikdy nestalo. Vždycky jsem vyzkoušela jestli „sedí“.
@PepiKo píše:
To se mi nestalo, ale stalo se mi, že jsem zapomněla připoutat vajicko pasem, protože jsem byla zvykla na isofix, který si nechal u sebe tenkrát muž. Dcera byla větší, určitě něco přes rok a v zatáčce se s ni to nepripoutana vajicko samozřejmě také preklopilo… zezadu jsem slyšela „bac, bac, bac…“ no a koukám, vajicko na stranu.
Stanou se proste ruzne absurdnosti, únava, stres, spech… je potřeba se soustředit, dávat pozor a pomalu.
Ale ze vypadlo vajicko z isofixu je fakt divny, to by mělo držet. Tak se podívej, jak se to tam nandava, většina vajíček má dnes už na sobě nějaký znamení, ze je to tam dobře, červené se zmeni na zelenou apod.
Jen k těm absurditam. Dcera zjistila, že u babičky v autě dosáhne na otvírání. Muselo se zalepit páskou aby si s tím nehrála a neotevřeli to. Babi nemá v autě dětskou pojistku ani na jedné straně.