Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda nemá někdo něco podobného. Jedná se o problémy s močákem. ![]()
Na záněty jsem dříve trpěla. Většinou jeden do roka či dvou, měl vždy rychlý nástup, krev v moči, bolest jak prase. Následovaly ATB a bylo to vždy ok.
Před 4 lety jsem měla sérii tří zánětů, už né tak akutní formy, troje ATB, všemožná vyšetření, (zjistili mi zúženou močovou trubici), dilatace trubice, kamera do močáku, gynda ok. Pak čínská medicína, lichořeřišnice a za 2-3 měsíce od posledního zánětu jsem byla ok.
Vydrželo mi to ty 3-4 roky.
Loni na podzim zase série tří zánětů, zase troje ATB - žádná přesná vyšetření moči, jen papírky. A zase to bylo ok.
Hele jako piju dost, oblékám se, čůrám hned po styku, meju se normálně, i si správně utírám zadek, beru čtvero doplňků na močák. Snažím se být bez stresu.
Vždy jsem zánět svalovala na bakterie ze styku, teda do loňského podzima, to jsem začala pochybovat.
A teď v dubnu mě začalo pálení po močení - vždy jen dopoledne, pak ok, žádné bolesti abych si brala Algifen, ani řezání.
Po týdnu jsem šla na urologii - cévkování klasika, zjistil leukocyty do 100, nasadil slabá ATB a zbytek moče poslal na Kultivaci (K+C). Výsledek negativní na bakterie. Když jsem se ho ptala, z čeho ten zánět teda mám, řekl mi, že možná předzvěst mého nachlazení a nebo taky že to může být tou mojí zúženou trubicí. Bylo mi dobře týden a teď to pálení zase začalo.
Takže já už fakt nevim, co mám dělat víc.
Jasně že půjdu na uro znova, až bude mít po dovolené, ale nemáte s tímto někdo zkušenost a nějakou radu o jaký zánět to bez bakterie jde? a co s tím?
Některé mikroorganismy jsou nekultivovatelné. Třeba mycoplasmata a ureoplasmata. Ty ti vyšetřovali?
@Havlova o tom jsem doteď neslyšela a ani o tom nemluvil doktor, tak se ho na to příště zeptám. A něco si o tom zjistím. Děkuju. ![]()
A v úterý jdu na gyndu, tak se zeptám i tam, jelikož tyhle bakterie, vo sem četla, mají vliv i na ženy co plánují otěhotnět. ![]()
Nechat si udělat PCR na Chlamydia trachomatis, upřímně mě udivuje, že to ještě žádný z vašich lékařů nedoporučil. Kdyby se nález potvrdil, tak přeléčit i partnera, tyto bakterie se neteleportují.
Dostávala jsem taky od přítele bývalého pořád… každý měsíc ATB.. co jsem měla zánět naposled dostala jsem úplně jiné ATB nějaký Fluolin po vyléčení jsem měla pocit že mě ten močák pálí ale nic hroznyho. Šla jsem na gyndu stěry nic nenašli v moči žádné bílkoviny ani krev… tak to časem přešlo.. a ted v pohodě.
@Nufik1651 jojo, byla jsem na gyndě a když sem mu řekla, že bych chtěla stěry na chlamydie tak se na mě tak podíval a zeptal se mě jesi mi přijde že je mám?..
Řekla jsem mu o pálení po močení, o tom že mám často divný pocity, neustale bílý výtok - ten je prej obecně ok, i o tom jak jsem jsem dopadla na urologii.
Takže mi řekl, že aby to mělo nějakou formu, tak mi dal nějakou ATB mast na zavádění na 12 dní, pak ať mám menzes a přijdu po něm (v červnu) a že mi ty stěry udělá. A že teď dole žádný zánět nemám.
Tak si ještě počkám.
@Kattel
Kristova noho. To je teda přístup.
Až budete mít hluboký pánevní zánět z chlamydií, tak se gynekolog bude divit. Stejně si to vyšetření hradí pacient.
@Kattel no paráda…já měla na začátku března zánět, přeléčeno antibiotikama 3 krabičky zinnatu, po první nejhorší probléímy vymizely ale nebylo to úplně ok, tak mi dal ještě další 2 krabičky a po 8 hod…moč pak v pořádku, ale já cítila diskomfort tam dole… sestřička mi řekla ať zkusím ještě gyndu…tam jsem volala a po popsání problému mi poslala micromar či jak se to jmenuje…zdá se mi, že to polevilo, byla jsem na kontrole, stěry a vše negativní, u stěru z čípku mám poznámku leu - což za mě je zánět, ale dr řekla, že to tam bývá a stěry a kultivace jsou v pořádku, že gynekologicky jsem ok…je to zhruba 14 dní co už ty vaginální globule neberu a zdá se mi, že se mi to zhoršuje
moč chemicky i sediment v pořádku, kultivace taky… tož já už jako nevím…
beru urovax, blokurimu uro +, wobenzim, od firmy just brusinkový sirup, lichořeřišnici…
zdá se mi že mi už pálí celý spodek pomálu až k řitnímu otvoru ![]()
@Doctus jako jo, ale dal mi apson tu mast a pak stěry udělá! Prijde mi, že mast pomahá, pálení od ty doby nemám. Ale stejne jsem zvědavá na ty stěry.
@Nufik1651 to je mi lito, ja to mela podobne pred nekolika lety, po trech atb, jsem pak byla v testama v poho, ale stejně jsem to citilala a trvalo to tak dva mesice nez jsem se dala dokupy a prestala mit divny pocity. Ale tak ona se ta sliznice v mocaku prej hoji i treba rok, nez se zase obnovi po zánětu.
Ja bych asi byt tebou zkusila jeste nejake zaváděcí tablety na obnovu flory v minze po tech atb. Nejaky probiotika jak na jidlo, tak na zavadeni dolů. Treba ti to pomuze, zkus to. ![]()
@Kattel ahojky nějaký posun u tebe? Já dnes dostala taky mast antibiotickou na zavádění, tak jsem zvědavá…
@Nufik1651 ahoj, mast jsem brala 4 dny, pak jsem to dostala, takze jsem vynechala a po skonceni pokracovala. Celkem 12 dni zavadeni kremu. Krem jsem dobrala a pak mela sex, no a paleni zacalo, podle papirku mini krev. Blby je, že jsem tento tyden odjetá mimo domov, ale měla jsem u sebe Urifos, tak jsem si ho včera vzala. Ležím, piju, vhodim curat ale zatim nic na bolest nepotrebuju.
Kazdopadne příští tyden zajdi zas na urologii na kontrolu a zeotam se, jesi to nemuzu mit od pritele treba.
Na gyndu na stěry mám jít až po MS, co bude cca za 14 dni.
Urivac jsem si koupila ale ještě ho neberu, zkonzultuju to na urologii.
Manózu brat nemůžu, pře pak prdím jak neřízemá střela.
Stále beru brusinky, lichořeřišnici, probiotika jak ústně, tak závidím do mindži - na doporučení lekarnice po té ATB masti.
A jak si na tom ty? ![]()
@Kattel no zprávu budu diktovat tak snad to napíše mobil dobře, Tak já mám testy hotové vyšlo mi tam úplné ZOO ale to říkala že nějak jako řešit nebude ale vyšla mi ureaplazma 🥺 něco jsem u ní dohledala a myslím že je to ta příčina těch problémů… Takže jsem dostala antibiotika a uvidíme co bude dál mám tři dny antibiotika tři dny pauza tři dny antibiotika tři dny pauza a měsíc po dobrání mám přijít na kontrolu