Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Chodite nekdo do Podoli na pristroj Biocon 2000 na panevni dno? Jaka je vase dlouhodoba zkusenost? Funguje to? Co funguje Vam? dekuji.
Ahoj holky,
na gynekologické prohlídce před cca měsícem mě lékař upozornil na mírně povolené svaly pánevního dna. Trpím občas mírnou stresovou inkontinencí, mám za sebou dva porody. Tak jsem si řekla, že zkusím cviky na pánevní dno. Ale jakmile jsem začala cvičit, krátce po cvičení a i druhý den mě dost hodně bolel podbřišek. Řekla jsem si, že je to asi normální, protože používám svaly nově tak, jak na to nejsou zvyklé. Dala jsem si pauzu asi týden a zkusila znova. A bolest se objevila opět. Byla dost silná a co mě překvapilo - měla jsem prvních pár minut po cvičení pocit, jako že potřebuji na malou, ale nešlo to. To naštěstí po pár minutách přešlo. K doktorovi jsem objednaná za 4 týdny. Chci se zeptat, jestli některá nemáte podobnou zkušenost.
Doplním, že jsem po 3 operacích hluboké infiltrující endometriózy, poslední byla před 8 lety. Na posledních prohlídkách už endometrióza nebyla viditelná. Mám ale srůsty.
Může to být těmi srůsty. Asi by nebylo špatný se poradit s fyzioterapeutem.
Zajdi si na fyzioterapii, žádanku ti může vystavit i gynekolog nebo můžeš jít jako samoplátce. Bude asi potřeba svaly pánevního dna nejdříve „uvolnit“, ošetřit tzv. triggerpointy a následně začít posilovat. A i s tím je lepší, když ti ze začátku poradí fyzioterapeut, abys necvičila špatně a problém si ještě nezhoršovala.
Dobře, děkuji. Zkusím se gynekologa zeptat, jestli by mi vypsal žádanku. Vím, že bych měla chodit na fyzio i se zády, ale zaměstnavatelé mi pokaždé dělali problémy a já jsem nikdy nesochodila to, co jsem měla předepsané.
Myslíte tedy, že to souvisí se srůsty? Popravdě mě teď ty bolesti v oblasti močového měchýře dost vyděsilo, tak doufám, že nepůjde o nic vážného. Jinak bolesti nemám a to cvičím docela dost (pilatse a různé silové cviky i se zatěží) a břicho bylo v klidu. Vylekalo mě, jestli se třeba nevrátila endometrióza.
@Anonymní píše: Více
Otazka je, co za cviky jsi cvicila, a jeslti spravne,..ale jak uz je tu napsano, je potreba fyzioterapeuta zamereneho na gynekologii… jinak nekde jsem cetla, ze ty svaly na povrchu byvaji mnohdy pretizene, a ty hluboke zase naopak povolene/oslabene… nejdriv je potreba uvolnit to, co je stazene, aby se mohlo potom spravne posilovat to, co je potreba… neumim to napsat odborne, a snad jsem to nenapsala spatne
Jinak ja jsem chodila na gynekologickou fyzioterapii… bylo to placene, vyhodou bylo, ze tam byly i vecerni casy, ale je o to dost velky zajem, tak je potreba se objednat dost dopredu…
Příspěvek upraven 19.07.26 v 14:45
Bolesti mohou souviset i se srůsty, ale vzhledem k tomu, že se objevily v návaznosti na cvičení, je pravděpodobnější, že souvisí spíše s tím. Zjednodušeně se cvičením aktivují ty tzv. triggerpointy, což jsou takové uzlíky ve svalech a ty potom způsobují bolest. Ta bolest se přitom neobjevuje jen v místě toho uzlíku, ale i jinde, u pánevního dna právě typicky v podbřišku nebo v oblasti kostrče. Zkus tu fyzio, chápu, že je to časově náročné, ale ty potíže se budou jinak jen zhoršovat.