Paní nebo slečna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26270
20.5.17 10:12

Tak titulování je ještě pozůstatek Rakousko -Uherska…paní vrchní radová ;)…jsou toho plné pražské hřbitovy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
20.5.17 10:14
@jdukolem píše:
přesně tak :lol: :mrgreen: ale zase chápu no.. pokud už někdo titul má a ví se o něm tak by se používat měl
Řekla bych, že titulování nejvíc frčí ve zdravotnictví…na druhou stranu je titul součást jména, takže jeho majitel má na něj právo ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
20.5.17 10:15

@renduli tak mě se mamka taky ptala, jestli tam budeme mít tituly…asi se chtěla pochlubit, že dcera je dostudovaná a bere si taky dostudovaného… :think:
A ne, neměli jsme.
Ale myslí, že se to kdysi dost nosilo - ta si bere pana inženýra, či pana doktora…ono těch vysokoškoláků kdysi bylo pod deset procent populace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
20.5.17 10:16

Mě nejvíc dostali, když mi napsali titul v nemocnici v těhotenství na tu tabulku na posteli :oops: mě bylo až stydno, ani nevím, kde vyčetli, že ho mám :think:

taky ho používám jen v pracovní sféře :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
20.5.17 10:19
@Malaga píše: Řekla bych, že titulování nejvíc frčí ve zdravotnictví…na druhou stranu je titul součást jména, takže jeho majitel má na něj právo ;)

Zdravotnictví, školství, státní správa.
Ale jo, já právo nikomu neubírám, mnohdy je to na místě a vyjadřuje to úctu k tomu člověku (pane docente, pane profesore).
Jen mi přijdou tituly mimo na domovních schránkách a zvoncích, svatebních oznámeních nebo při představování (pokud se nejedná o pracovní záležitosti).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
20.5.17 10:22
@andelka83 píše:
S titulem vždy paní. S dítětem taky. A jinak pro jistotu taky, minimálně od určitého věku. Slečno by se mělo říkat vyloženě jen mladým dívkám.

Jako svobodna jsem rikala, ze nejsem slecna, ptz je mi pres 20 a mam dite. Vsichni na me cumej jak na vranu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
20.5.17 10:22

@enyf Je mi třicet a někdy se mě někdo zeptá, jestli jsem paní nebo slečna. Pokaždé mě to pobaví - ve třiceti, těhotná, vdaná a slečna? :roll: :lol: Od muže mě to i naštve, je to, jako by se mě ptal, jestli jsem ještě volná nebo ne :lol:
Podotýkám, že snubák nosím na ruce pořád.

Už se mi stalo, že jsem někoho i opravovala - když jsem měla pocit, že to „slečno“ řekla nějaká babizna posměšně, aby mě trochu shodila :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
20.5.17 10:28

Jinak některé ženy tomu trochu napomáhají, alespoň mě se to tak zdá. Spoustě žen to zalichotí, když se jim řekne slečno - cítí se mladě, jako na šestnáct :lol: Přitom já byla vdaná už ve 25 letech a staře jsem rozhodně nevypadala, a i přesto jsem byla paní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.5.17 10:37

Pani, ovsem je dost zazite nebo hodne lidi ma v podvedomi, ze jen vdana je pani no.
Malo koho napadne, ze pani je i kdyz ma uz dite nebo ma titul. Moje teta byla cely zivot slecna (sama bez deti, ale rikali ji pani, ze jaksi v 60r.uz na slecnu nevypadala).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
20.5.17 10:41

Ono podle mě strašně záleží na tom, jakým způsobem se oslovení použije. Když mi někdo řekne „slečno“ mile a je znát, že mu to ke mě přijde přiměřenější než „paní“, tak mi toněkdyi zalichotí, že zřejmě vypadám tak mladě (ač me mi přes 30, jsem vdaná a čekám třetí dítě). Ale často se mi stává, že to oslovení někdo použijese zřetelným úmyslem dát najevo svou převahu, povýšit se nade mě. Takoví ti chytráci, co sežrali moudrost světa a ženská se dvěma dětmi je pro ně bytost méněcenná. A to mě pak samozřejmě štve.

Oslovení „mladá paní“ nebo ještě lépe „mladapani“ je strašné. Lidi se už mezi sebou tolik neznají jako dřív, ale přijde jim málo říct jen „paní“, bez jména, bez titulu, bez označení postavení… tak vymysleli tenhle paskvil. Pamatuju si, že mě to zaráželo už když jsem byla dítě a oslovovali tak moji mámu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
20.5.17 10:42

MUDr. Karel Kroupa a Blazena Skopkova oznamuji…

• Citovat
  • Upravit
8866
20.5.17 10:46
@Poison Eve píše:
MUDr. Karel Kroupa a Blazena Skopkova oznamuji…

přesně to jsem měla na mysli. :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9995
20.5.17 10:48
@Kassy píše:
Oslovení „mladá paní“ nebo ještě lépe „mladapani“ je strašné. Lidi se už mezi sebou tolik neznají jako dřív, ale přijde jim málo říct jen „paní“, bez jména, bez titulu, bez označení postavení… tak vymysleli tenhle paskvil. Pamatuju si, že mě to zaráželo už když jsem byla dítě a oslovovali tak moji mámu.

Pro mě je zase děsné oslovení bez jména Paní nebo ještě hůře pani. přijde mi to jak Hej ty… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
20.5.17 10:52
@Paoloska píše:
Pro mě je zase děsné oslovení bez jména Paní nebo ještě hůře pani. přijde mi to jak Hej ty… :nevim:

a jak tedy oslovíš cca 50 letou ženu, u které neznáš jméno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
20.5.17 10:53

Já teda nevím, mně přijde zase divné oslovování v práci mezi ženami zdrobnělinami…Janičko, Růženko, Boženko…nejlépe korpulentní dámy přes 60… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat