Paní nebo slečna
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jinak některé ženy tomu trochu napomáhají, alespoň mě se to tak zdá. Spoustě žen to zalichotí, když se jim řekne slečno - cítí se mladě, jako na šestnáct
Přitom já byla vdaná už ve 25 letech a staře jsem rozhodně nevypadala, a i přesto jsem byla paní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pani, ovsem je dost zazite nebo hodne lidi ma v podvedomi, ze jen vdana je pani no.
Malo koho napadne, ze pani je i kdyz ma uz dite nebo ma titul. Moje teta byla cely zivot slecna (sama bez deti, ale rikali ji pani, ze jaksi v 60r.uz na slecnu nevypadala).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono podle mě strašně záleží na tom, jakým způsobem se oslovení použije. Když mi někdo řekne „slečno“ mile a je znát, že mu to ke mě přijde přiměřenější než „paní“, tak mi toněkdyi zalichotí, že zřejmě vypadám tak mladě (ač me mi přes 30, jsem vdaná a čekám třetí dítě). Ale často se mi stává, že to oslovení někdo použijese zřetelným úmyslem dát najevo svou převahu, povýšit se nade mě. Takoví ti chytráci, co sežrali moudrost světa a ženská se dvěma dětmi je pro ně bytost méněcenná. A to mě pak samozřejmě štve.
Oslovení „mladá paní“ nebo ještě lépe „mladapani“ je strašné. Lidi se už mezi sebou tolik neznají jako dřív, ale přijde jim málo říct jen „paní“, bez jména, bez titulu, bez označení postavení… tak vymysleli tenhle paskvil. Pamatuju si, že mě to zaráželo už když jsem byla dítě a oslovovali tak moji mámu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Poison Eve píše:
MUDr. Karel Kroupa a Blazena Skopkova oznamuji…
přesně to jsem měla na mysli.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kassy píše:
Oslovení „mladá paní“ nebo ještě lépe „mladapani“ je strašné. Lidi se už mezi sebou tolik neznají jako dřív, ale přijde jim málo říct jen „paní“, bez jména, bez titulu, bez označení postavení… tak vymysleli tenhle paskvil. Pamatuju si, že mě to zaráželo už když jsem byla dítě a oslovovali tak moji mámu.
Pro mě je zase děsné oslovení bez jména Paní nebo ještě hůře pani. přijde mi to jak Hej ty… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Paoloska píše:
Pro mě je zase děsné oslovení bez jména Paní nebo ještě hůře pani. přijde mi to jak Hej ty…
a jak tedy oslovíš cca 50 letou ženu, u které neznáš jméno?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda nevím, mně přijde zase divné oslovování v práci mezi ženami zdrobnělinami…Janičko, Růženko, Boženko…nejlépe korpulentní dámy přes 60… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malaga píše:
a jak tedy oslovíš cca 50 letou ženu, u které neznáš jméno?
V dnešní době rozhodně Mladá paní. To mi bude za pár let ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@truelly
Tak my pri prednasce rikame vsem pane docente/tko nebo kdyz potrebuji neco na studijnim, tak hledam, jak presne ty tituly vlastne maji.
Nejlepsi to bylo ted, kdyz jsme odevzdavali pred zkouskama seminarky a prezentace, tam se pise jmeno prednasejiciho a tituly. Nekteri jsme psali pred i za jmenem, nekdo jen ten nejvyssi. Ze nikdo si je nechceme na.rat nebo urazit pochopitelne
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono se z toho nadělá a je docela i vtipné, že některé ženy se urazí, když jim někdo řekne „slečno“.
Většna lidí, která toto oslovení použije, to totiž nemyslí zle. A stejně se některé urazí i když možná právě vypadají mladě a mělo by jim to lichotit. Některé, které jsou opravdu ještě slečnuy, ale podle jejich vzhledu je to takové neurčité a jsou osloveny jako „paní“, tak se taky urazí. Jo, ženy dokáží být kdykoliv nespokojené
Když se mi nestalo, že by oslovení „slečna“, někdo použil hanlivě. Ale ono je to asi tím, jak člověk na ty ostatní působí, já problém s respektem nemám. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@enyf je otázka, proč tě kolega takto tituloval. Mohlo to být určité rýpnutí, mohl to být náznak, že vypadáš mladě, nebo to bylo zcela nevinné a on je takto prostě zvyklý.
Já jsem dosud ani nevěděla, že i získáním akadem. titulu se stáváš paní
. Jinak všechno je jen v hlavě a jak to zpracuješ - mě občas cizí lidi říkali slečno i v době, kdy už jsme byla trojnásobná máma. A znělo mi to neskutečně lichotivě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malaga píše: Řekla bych, že titulování nejvíc frčí ve zdravotnictví…na druhou stranu je titul součást jména, takže jeho majitel má na něj právo
@catherine100 píše:
Mě nejvíc dostali, když mi napsali titul v nemocnici v těhotenství na tu tabulku na postelimě bylo až stydno, ani nevím, kde vyčetli, že ho mám
taky ho používám jen v pracovní sféře
Já titul nemám v občance, vdala jsem se před promocí, ale v porodnici se vždy ptali na kompletní info do karty, tak tam jsem ty tituly udala. A po porodu mi volala sestra telefonem co byl u postele a že " paní magistro, přijďte si na krev" No to mě fakt dostalo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey píše:
@truelly
Tak my pri prednasce rikame vsem pane docente/tko nebo kdyz potrebuji neco na studijnim, tak hledam, jak presne ty tituly vlastne maji.
Nejlepsi to bylo ted, kdyz jsme odevzdavali pred zkouskama seminarky a prezentace, tam se pise jmeno prednasejiciho a tituly. Nekteri jsme psali pred i za jmenem, nekdo jen ten nejvyssi. Ze nikdo si je nechceme na.rat nebo urazit pochopitelne.
Ale tak je to správně. V pracovní (nebo tady akademické) sféře se oslovení s titulem používá. Pokud píšeš jméno vyučujícího, píšeš i s titulem a podle toho nejvyššího ho oslovuješ. Pokud se u jména uvádí tituly, musí se psát všechny - před i za jménem. Tituly jsou součástí jména. Pro neznalé (už jsem se s tím mnohokrát setkala) titul Profesor. Akademický titul Profesor (Prof.) se píše s velkým P, s malým „p“ to žádný titul není a oslovují se tak max. učitelé na střední škole.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ellusa píše:
Myslím, že to spíš neví, i tady v té diskuzi je vidět, že ne každý to ví. A taky jsem se setkala s tím, že lidi jsou překvapení, že k titulu patří automaticky „paní“ bez ohledu na to, jestli je žena vdaná nebo ne.
já jsem to dosud nevěděla, a to už taky nejsme žádné mládě. Neměla jsme sni důvod po tom pátrat, ptž jsem se vdávala 10 let před VŠ.
Každopádně je na každém, jak si „slečnu“ přebere. Jak je vidět, někoho to urazí, jinému zas zalichotí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit