Paní nebo slečna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
49159
20.5.17 16:52
@Lilikaspi píše:
Kamaradka kdysy pracovala v obchode a pan ji chtel oslovit a nevedel tak na ni volal „mlada pani nebo stara slecno!“ :P

stará slečno? to byl teda hulvát… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2751
20.5.17 17:00

@jdukolem nastesti byla mlada pani jinak by se mohla urazit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.5.17 17:14
@jdukolem píše:
stará slečno? to byl teda hulvát… :roll:

To nemusi byt hulvat, ale vtipalek.
Uplne si dovedu predstavit meho otce, ktery vsechno prevrati na srandu, jak by tohle pouzil. Ovsem smula je, kdyby narazil na nejakou nafrnenou madam, ktera se urazi :pankac:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
20.5.17 17:29
@enyf píše:
Nazdar vespolek. Chci znát Váš názor. Donedávna mi to bylo jedno a nevěnovala jsem moc pozornost, jestli mě někdo oslovuje slečno, nebo paní. Ale teď mě jeden kolega v práci oslovil „slečno magistro“ a uvědomila jsem si, že mi to zní strašně. Trochu takovým degradujícím způsobem. Přecejenom už mi není 20 ani 25, připadám si na oslovení slečno stará. Tak jsem si to našla na internetu, a opravdu - správně by se už někdy od 20 let měly všechny ženy oslovovat paní. A to zejména, pokud mají titul. Takové to zažité pravidlo o tom, že žena musí být vdaná, aby se jí říkalo paní, už neplatí - já jsem tedy svobodná, ale taky si myslím, že do toho nikomu nic není, jestli mám chlapa nebo ne. Při příští příležitosti tedy chci kolegovi říct, ať mě oslovuje paní. Jak to cítíte Vy?

Diskuzi jsem nečetla, ale tohle vím náhodou docela přesně, neb jsme to nedávno řešili kvůli oslovením v dopisech, a to i do ciziny.

Tak tedy. Podle současných pravidel je slečna jen velmi mladá dívka (tak do maturity) a žena, která o toto oslovení sama požádá. „Dáte si ještě sklenku, paní Dvořáková. Slečna, stále ještě slečna, mladý muži“.

Výjimku tvoří pouze tradiční oslovení na svatbách, kdy si slečna Vopičková bere pana Dvořáka, i když je slečně padesát, měla dlouholetý vztah a má tři děti. Tam to slečna skutečně označuje pouze „neprovdaná“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
20.5.17 17:32

A důrazně doporučuji v Německu neříkat Fräulein nikomu, kromě malých holčiček. Tam jsou na to ženské echt citlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
20.5.17 18:12
@Kelsey píše:
To nemusi byt hulvat, ale vtipalek.
Uplne si dovedu predstavit meho otce, ktery vsechno prevrati na srandu, jak by tohle pouzil. Ovsem smula je, kdyby narazil na nejakou nafrnenou madam, ktera se urazi :pankac:.

a jak ten vtipálek odhadne zda ta žena má stejný smysl pro humor jako on? to, že má někdo jiný smysl pro humor nebo se mu líbí jiný humor neznamená, že je nafrněný… jen se prostě směje jiným věcem.. třeba ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2116
20.5.17 18:34
@Bábrdl píše:
A důrazně doporučuji v Německu neříkat Fräulein nikomu, kromě malých holčiček. Tam jsou na to ženské echt citlivé.

Jojo, tam Vás prý můžou žalovat i pro urážku na cti kvůli tomu.

Jinak díky za všechny Vaše názory. Samozřejmě nepředpokládám, že mě dotyčný chtěl urazit, nejspíš prostě o tom pravidlu s titulem a věkem neví. Stane se. Jsem celkem ráda, že lidí, co správné oslovení zná, je víc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2116
20.5.17 18:37
@Russet píše:
@enyf
Není kolega spíš suchar? Jestli spolu pracujete delší dobu, proč neoslovuje jen jménem a vykáním? Přijde mi to lepší než slečno magistro.
Jinak opravdu není správně oslovovat slečno ženu nad dvacet. V práci každý věděl, že jsem nevdaná, bylo mi třicet a ještě jsem nepovila dítě a NIKDO mě netitulova slečno. Ale nás bylo s titulem jen pár a já mezi ně nepatřím.
Nejtrapější oslovení je pro mě „mladá pani“. Užívají ho hlavně starší ročníky.

Zas tak často se pracovně nesetkáváme, takže jeho povahu moc dobře neznám. A kdybychom spolu pracovali častěji, tak mu nejspíš nabídnu tykání a bude po problému :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2116
20.5.17 18:38
@Imamother píše:
@enyf Je mi třicet a někdy se mě někdo zeptá, jestli jsem paní nebo slečna. Pokaždé mě to pobaví - ve třiceti, těhotná, vdaná a slečna? :roll: :lol: Od muže mě to i naštve, je to, jako by se mě ptal, jestli jsem ještě volná nebo ne :lol:
Podotýkám, že snubák nosím na ruce pořád.Už se mi stalo, že jsem někoho i opravovala - když jsem měla pocit, že to „slečno“ řekla nějaká babizna posměšně, aby mě trochu shodila :)

Jo, člověk si nesmí nechat všechno líbit :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2116
20.5.17 18:41
@Imamother píše:
Jinak některé ženy tomu trochu napomáhají, alespoň mě se to tak zdá. Spoustě žen to zalichotí, když se jim řekne slečno - cítí se mladě, jako na šestnáct :lol: Přitom já byla vdaná už ve 25 letech a staře jsem rozhodně nevypadala, a i přesto jsem byla paní.

To je pravda, i tady z diskuze to vyplynulo. No, mně asi taky lichotí, když si někdo myslí, že vypadám mladě, ale prostě nevěřím, že by si někdo myslel, že vypadám na dvacet. To mi přijde nereálné, tak opravdu nevypadám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2116
20.5.17 18:45
@Ellusa píše:
Měla jsem šéfa, který uznával jako paní pouze vdané, ty ostatní byly zásadně slečny bez ohledu na cokoli. A bohužel se k nim i choval jako k méněcenným :roll:, takže já jsem byla paní inženýrka, kolegyně byla měsíc slečna, pak se vdala a povyrostla na paní ing., a naše poslední spolužačka byla slečna snad dva roky, než se vdala, a ta změna v jeho přístupu k ní byla nepřehlédnutelná :roll: :mrgreen:. My jsme z toho měli všichni celkem srandu, ale ona pochopitelně byla docela naštvaná, což jsme taky chápali, ale řešit to s ním nešlo. I typ práce odpovídal tomu, že já jsem byla TA PANÍ ING., a ona jen nějaká holka od vedle :roll: :roll:.

Tak takový šéf by mi vadil a moc legrační by mi to nepřišlo. Obzvlášť pokud ten šéf rozhoduje o zvýšení mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
21.5.17 09:28

Táhne mi na 30, mám 2 děti a manžela. V práci promluvím s velkou škálou lidí, otočí se jich u mě cca 100 za směnu a musím říct, že mě většina osluvuje slečno. Dost mi to vadí, nekteří jsou i tak drzí, že tykají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2116
21.5.17 11:07

@AstraG Co je to za lidi, kteří tykají? To si vůbec neumím představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
21.5.17 11:10

@enyf Nevychovanci. Kolikrát mám chuť taky tykat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
21.5.17 11:12

Starý babky, mladý kluci, pomatenci středního věku, cizinci z východu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie