Paní nebo slečna
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Paní nebo slečna
Nazdar vespolek. Chci znát Váš názor. Donedávna mi to bylo jedno a nevěnovala jsem moc pozornost, jestli mě někdo oslovuje slečno, nebo paní. Ale teď mě jeden kolega v práci oslovil „slečno magistro“ a uvědomila jsem si, že mi to zní strašně. Trochu takovým degradujícím způsobem. Přecejenom už mi není 20 ani 25, připadám si na oslovení slečno stará. Tak jsem si to našla na internetu, a opravdu - správně by se už někdy od 20 let měly všechny ženy oslovovat paní. A to zejména, pokud mají titul. Takové to zažité pravidlo o tom, že žena musí být vdaná, aby se jí říkalo paní, už neplatí - já jsem tedy svobodná, ale taky si myslím, že do toho nikomu nic není, jestli mám chlapa nebo ne. Při příští příležitosti tedy chci kolegovi říct, ať mě oslovuje paní. Jak to cítíte Vy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
S titulem vždy paní. S dítětem taky. A jinak pro jistotu taky, minimálně od určitého věku. Slečno by se mělo říkat vyloženě jen mladým dívkám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kdybys toho chlapa měla a někdo ti řekl slečno tak by to degradující bylo taky a nebo ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@enyf Přesně tak, oslovení slečno je jen pro mladé dívky. Jenže málo kdo zná pravidla etikety. Patrně to vychází z minulosti, kdy bylo cílem udat dceru do těch 20 let, aby ji nemusela rodina dále živit. Proto ta návaznost na sňatek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Paní se stáváš - sňatkem, nebo porozením dítěte, nebo získáním akademického titulu.
TYTO TŘI VARIANTY JSEM SE DOČETLA.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@enyf až tě příště osloví „slečno magistro“
, tak se zeptej: „co potřebujete, chlapče/mládenče magistře“ (nebo co má za titul, jestli nějaký)… třeba ho trkne, že říká blbiny ![]()
jinak mně osobně na nějakém oslovení nesejde, vždycky jsem slyšela na všechno. a „slečno“ mi kolikrát lidi říkali, i když jsem šla po ulici a za sukni se mě držely tři děti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jdukolem Mám přítele. Ale myslím, že to je v tomto případě jedno. Ráda bych byla důležitá „paní magistra“ a ne „slečna magistra“ - holka co zrovna vylezla ze školy. Asi to zní namyšleně, ale myslím, že to oslovení má trochu vliv na to, jak na mě lidi pohlížejí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@truelly píše:
Paní se stáváš - sňatkem, nebo porozením dítěte, nebo získáním akademického titulu.
takže prostě kolega je mimo, protože „slečno magistro“ je nesmysl ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@truelly píše:
já mám pocit, že jsem kdysi slyšela Špačka mluvit i o předělu někdy kolem dvaceti let nebo tak nějak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina píše:
@enyf až tě příště osloví „slečno magistro“, tak se zeptej: „co potřebujete, chlapče/mládenče magistře“ (nebo co má za titul, jestli nějaký)… třeba ho trkne, že říká blbiny
jinak mně osobně na nějakém oslovení nesejde, vždycky jsem slyšela na všechno. a „slečno“ mi kolikrát lidi říkali, i když jsem šla po ulici a za sukni se mě držely tři děti
Jo, na ulici mi je to taky fuk. Lidi nemůžou vědět, kolik mi je (ačkoli myslím, že na 20 nevypadám
A vlastně ani nemůžou vědět, jestli někomu nehlídáš děti, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Slečno magistro ani slečno doktorko se neříká, je to přešlap. proti obecně dané etiketě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Souhlasím s výše uvedeným, oslovení slečno by se mělo používat jen u mladých holek, max do těch 20-25 let, což se někdy blbě odhaduje. Ale určitě u ženy s dítětem nebo s titulem se používá vždy paní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se slečně vždy pousměji, je to milé - mám titul, manžela a dvě děti
. Jinak tedy „správně“ je to opravdu tak, že žena s titulem je paní a pokud vám to vadí, tak mu to řekněte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nám na fakultě vyučující říkali slečno kolegyně, a po promoci paní kolegyně. Tam ten předěl byl jasný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@enyf píše:
@jdukolem Mám přítele. Ale myslím, že to je v tomto případě jedno. Ráda bych byla důležitá „paní magistra“ a ne „slečna magistra“ - holka co zrovna vylezla ze školy. Asi to zní namyšleně, ale myslím, že to oslovení má trochu vliv na to, jak na mě lidi pohlížejí.
nezní já to k tomu titulu chápu, no je to tak správně, to jen tys k tomu přimotala to - co je komu do toho jestli mám chlapa
proto jsem si to chtěla vyjasnit
nicméně za mě osobně - mám titul a skoro ho nepoužívám - jen na úředních dokumentech, kde „se to musí“ protože si myslím, že to pohlížení lidí na mě není v tom titulu ale v tom jak vystupuju ten respekt který bys ráda si prostě vybuduješ časem, uvidíš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit