Paní nebo slečna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26270
20.5.17 11:22
@andelka83 píše:
Já titul nemám v občance, vdala jsem se před promocí, ale v porodnici se vždy ptali na kompletní info do karty, tak tam jsem ty tituly udala. A po porodu mi volala sestra telefonem co byl u postele a že " paní magistro, přijďte si na krev" No to mě fakt dostalo :mrgreen:

Je fajn, že to bereš s nadhledem…al nejednou jsem zažila tóčo, když titulovaný pacient nebyl náležitě otitulován… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
20.5.17 11:36
@bartsch píše:
Ale tak je to správně. V pracovní (nebo tady akademické) sféře se oslovení s titulem používá. Pokud píšeš jméno vyučujícího, píšeš i s titulem a podle toho nejvyššího ho oslovuješ. Pokud se u jména uvádí tituly, musí se psát všechny - před i za jménem. Tituly jsou součástí jména. Pro neznalé (už jsem se s tím mnohokrát setkala) titul Profesor. Akademický titul Profesor (Prof.) se píše s velkým P, s malým „p“ to žádný titul není a oslovují se tak max. učitelé na střední škole.

No, nemáš pravdu:
Zkratky vědeckých titulů vysokoškolských pedagogů píšeme před jménem: doc. (docent), prof. (profesor). Tyto zkratky doporučujeme psát (pokud jimi nezačíná větný celek) s malým počátečním písmenem, a to i na vizitkách a jmenovkách na dveřích.
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
20.5.17 12:30
@pe-terka píše:
@enyf je otázka, proč tě kolega takto tituloval. Mohlo to být určité rýpnutí, mohl to být náznak, že vypadáš mladě, nebo to bylo zcela nevinné a on je takto prostě zvyklý.
Já jsem dosud ani nevěděla, že i získáním akadem. titulu se stáváš paní :think:. Jinak všechno je jen v hlavě a jak to zpracuješ - mě občas cizí lidi říkali slečno i v době, kdy už jsme byla trojnásobná máma. A znělo mi to neskutečně lichotivě :lol:

Taky to neberu nijak tragicky.

Příspěvek upraven 26.03.19 v 15:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
20.5.17 12:42

Nečetla jsem celou diskuzi, ale tuším, že o tom mluvil Špaček v díle oslovování. Oslovení slečno je jen pro velmi mladé dívky, výjimka je pouze, že si žena toto oslovení vyžádá. Byla tam starší dáma a on jí říká paní. Ona mu odpověděla slečna, stále ještě slečna. Já se třeba hodně setkávám s oslovením mladá paní. A to hlavně od starších lidí když se třeba se mnou zapovídají v buse a mám sebou dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
20.5.17 12:48
@Ellusa píše:
Mi říkají slečno dodnes :mrgreen:. S výjimkou jednoho případu to neřeším a beru to naopak jako kompliment, v tom jednom případě jsem dotyčnému dala lekci slušného chování, ale tam toho bylo víc, a na oslovení slečno jsem přestala reagovat :mrgreen:.

Mě taky.

Příspěvek upraven 26.03.19 v 15:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.5.17 12:49

@enyf
Není kolega spíš suchar? Jestli spolu pracujete delší dobu, proč neoslovuje jen jménem a vykáním? Přijde mi to lepší než slečno magistro.
Jinak opravdu není správně oslovovat slečno ženu nad dvacet. V práci každý věděl, že jsem nevdaná, bylo mi třicet a ještě jsem nepovila dítě a NIKDO mě netitulova slečno. Ale nás bylo s titulem jen pár a já mezi ně nepatřím.
Nejtrapější oslovení je pro mě „mladá pani“. Užívají ho hlavně starší ročníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
20.5.17 13:03
@renduli píše:
No, nemáš pravdu:
Zkratky vědeckých titulů vysokoškolských pedagogů píšeme před jménem: doc. (docent), prof. (profesor). Tyto zkratky doporučujeme psát (pokud jimi nezačíná větný celek) s malým počátečním písmenem, a to i na vizitkách a jmenovkách na dveřích.

Máš pravdu už došlo k degradaci na úroveň středoškolských učitelů. Táta má na jmenování velké „P“ a jeho kolegové také. Mají to i na dveřích, na vizitkách. Stejně tak mají i Doc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
20.5.17 13:07

@bartsch Velké nebo malé písmenko je degradace? A bazírování na tom velkém? Ach, ta titulománie… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
20.5.17 13:29

@nostress @Ellusa Tak to závidím :kytka: Já jsem už přes 18 let stále ověnčená kočáry a dětmi, všichni kolem mě znají, takže mám „odslečnováno“.
Ale ono to podvědomí fakt pracuje. Řada lidí má pojem slečna(pokud jí není -náct) spojený pomalu se staropanenstvím. Což je samozřejmě nesmysl a přežitek. Ale v podvědomí lidí přetrvává, takže to neprovdané ženy (či bezdětné) může dráždit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
20.5.17 13:31
@Russet píše:
@enyf
Není kolega spíš suchar? Jestli spolu pracujete delší dobu, proč neoslovuje jen jménem a vykáním? Přijde mi to lepší než slečno magistro.
Jinak opravdu není správně oslovovat slečno ženu nad dvacet. V práci každý věděl, že jsem nevdaná, bylo mi třicet a ještě jsem nepovila dítě a NIKDO mě netitulova slečno. Ale nás bylo s titulem jen pár a já mezi ně nepatřím.
Nejtrapější oslovení je pro mě „mladá pani“. Užívají ho hlavně starší ročníky.

Vidíš, tak mě oslovuje 90% lidí. Coby 40nici s kupou dětí mi to vůbec nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
20.5.17 13:38
@pe-terka píše:

U mě už to taky trochu ustává, a dostávám se pozvolna do kategorie „mladá paní“. :)
Nevadí mi ani jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6275
20.5.17 14:05

Yslim, ze kolega chtel byt mily, omladit :D ale mi se teda stalo, ze jsem byla behat a pani sla s ditkem naproti. Ditko na me ukazovalo a pani mu rika: „ano, holcicka utika!“ tak to jsem se opravdu rozesmala, podobne stare dite na me cekalo doma :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
20.5.17 14:24

Já docela používám oslovení madam, jde mi to do pusy líp než paní. Promiňte, madam, děkuji, madam… ale tak u věkové kategorie 45+. Mladším neříkám radši nijak 8) Titulem oslovuji pouze v akademické sféře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.5.17 15:28
@pe-terka píše:

Mně bude čtyřicet až za rok. Prý na ně nevypadám, ale slečno by mě uvedlo do rozpaků. No a kdyby tím dotyčný rýpal myslel to, že nejsem vdaná, tak to by mě spíš rozesmál.
To oslovení mladá paní prostě nějak nedokážu pustit z pusy. Když dotyčnou znám, oslovím ji jménem, třeba v obchodě se prostě zeptám. Neřeknu: Mladá pani, nevíte, kde tu mají kvasnice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2751
20.5.17 16:44

Kamaradka kdysy pracovala v obchode a pan ji chtel oslovit a nevedel tak na ni volal „mlada pani nebo stara slecno!“ :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat