Panický strach z listerie

10
26.4.12 14:04

Panický strach z listerie

Zdravím. od začátku mého těhotenství mám panický strach z listerie, bojím se cokoliv jíst, abych ji náhodou nechytla. Teďka se obávám daleko více nedopatřením jsem ochutnala játrovou zavářku do polévky, byli v ní syrová játka a teď se hlídám, :( :,( aby se u mě neprojevila, na nic jiného za poslední dobu neumím myslet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8428
26.4.12 14:15
@lenuska22 píše:
Zdravím. od začátku mého těhotenství mám panický strach z listerie, bojím se cokoliv jíst, abych ji náhodou nechytla. Teďka se obávám daleko více nedopatřením jsem ochutnala játrovou zavářku do polévky, byli v ní syrová játka a teď se hlídám, :( :,( aby se u mě neprojevila, na nic jiného za poslední dobu neumím myslet…

Neblbni, nebo se z toho zblázníš!Ještě si něco přivoláš.Já jim majolku, tatarku, ochutnám syrové těsto na buchtu, kde je vejce.Zbytečně se stresuješ :hug: Stát se to samozřejmě muže, neřikám, že ne, ale s tou panikou bych to nepřeháněla, škodí to nejen Tobě, ale i miminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
26.4.12 14:17

Ahoj, úplně tě chápu. V mém prvním těhotenství jsem se balá stejně jak popisuješ ty. Bylo to pro mě strašně psychicky náročné. Dokonce jsem uvažovala o nějaké pomoci. Bála jsem se i vařit z masa, abych to nechytla při přípravě, zeleninu a ovoce jsem myla snad ve vařící vodě :-) Myslím, že za to mohou tehu hormony a přehršle informací na iternetu. Po porodu mě to pustilo, ale zase jsem řešila jiné věci…dokud jsem nepřestala kojit.
Mě pomohlo najít si o tom co nejvice info. Ta šance, že onemocníš listeriozou je velmi malá ( i v těhu a pak už je to asi osud), i když jsi ochutnala syrové maso. Jediná rada je, vyhni se problémovému jídlu a vydržrt do porodu. Pak tě to přejde. My těhule prostě dost blbnem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
26.4.12 14:24

Taky jsem se trochu bála, ale takhle moc teda ne. Vynechej rizikové potraviny. Je zvláštní, že od porodu zase v pohodě jím zmrzliny, majonézy, tatrák a tak a nikdy jsem žádnou listerii nechytla.
A co vím, tak pokud ji nedostaneš těsně před porodem, tak se dá v pohodě léčit a placenta to k mimi nepustí. (Doufám, že nekecám, ale já jsem v tomhle takhle žila celé těhu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
26.4.12 14:43

Zbytečně se nestresuj. Pravděpodobnost, že chytneš listerii je asi taková, jako že do tebe střelí blesk. Pokud si nebudeš od rána do večera pochutnávat na nekvalitním hermelínovém salátku, tak je šance opravdu minimální. Rozhodně bych játrovou zavářku neřešila. Radši se těž na miminko, najdi si nějaký zájem a nezabývej se listerií. Tohle je přesně důsledek těch mediálních bumů okolo každé nebezpečné bakterie nebo viru, co zabili 3 lidi na světě a podobně. :lol:

• Citovat
  • Upravit
14974
26.4.12 14:56

zakladatelko, určitě je lepší se bát jídel, ve kterých může listerie být, stejně se nejedná z většiny o nic, o co bysme tělo ochudily. Na druhou stranu ale panická hrůza je horší, to chce klid, asi si tím projdeme každá, že ze začátku těhotenství uvažujeme, jestli jíme to správné ;) v dnešní době procházejí potraviny relativně dobrou kontrolou a kolikrát se člověk může hlídat jak chce a stejně ho pak něco zkolí.

Já osobně jím skoro všechno, kromě nepasterizovaných věcí, syrových vajíček, masa… Když mám chuť na nivu, hermelín, salát, tak kupuju zásadně jen balené, nikdy ne pultové ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hanak
26.4.12 15:10
@lenuska22 píše:

Děje se to, na co nejvíc myslíš … aspoň se to říká a já tomu věřím. Když na to budeš pořád myslet, přivoláš si to. Hoď se do klidu a přestaň blbnout, šance, že chytíš listerii, je dost malá, spíše minimální, prostě ovoce a zeleninu oplachuj a vše od masa důkladně tepelně zpracuj, nic víc, nic méně a je to v pohodě :)

• Citovat
  • Upravit
8428
26.4.12 15:13
@hanak píše:
Děje se to, na co nejvíc myslíš … aspoň se to říká a já tomu věřím. Když na to budeš pořád myslet, přivoláš si to. Hoď se do klidu a přestaň blbnout, šance, že chytíš listerii, je dost malá, spíše minimální, prostě ovoce a zeleninu oplachuj a vše od masa důkladně tepelně zpracuj, nic víc, nic méně a je to v pohodě :)

to je přesný :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
26.4.12 15:18

Já jen přemýšlím, jak někdo může ochutnat syrovou zavářku, když má takovou hrůzu z listerie. Já bych to neochutnala ani jako netěhotná, takže mi to fakt nejde na rozum, stejně jako si po krájení masa vždycky umeju ruce atd.

Nicméně pokud máš panickou hrůzu, tak asi těžko ti tu poradíme, jak se jí zbavit. Buď na to můžeš nemyslet, nebo se zkrátka vyhýbat nejrizikovějším potravinám a u ostatního si říct, že je pravděpodobnost zhruba taková, jako že tě přejede auto, i když se na ulici rozhlídneš a jdeš po přechodu, taky se může stát.

Já jsem to dost řešila v prvním těhotenství, v druhém jsem se omezovala tak ten první trimestr, teď si teda tatarák nedám a koukám, jak je ta věc skladovaná, takže třeba dneska dopoledne byly před hypermarketem trhy, měli tam vystavené nakládané hermelíny a pražilo na ně sluníčko jak blázen, tak jsem polkla slinu a nechala si zajít chuť, to fakt riskovat nebudu. Ale jinak si nakládaný hermelínek dám ráda 8)
Stejně tak bych si teď asi (asi, nevím) nekoupila smetanovou točenou někde u nějakého pochybného prodejce, protože kdovíjak on to tam skladuje, jak to vymývá atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
26.4.12 15:50

Já to v prvním těhu měla stejně a nesnědla sem nic co bych před tím neuvařila.Nejedla sem fakt nic :lol: a ted sežeru všechno i nivu,saláty ,chlebíčky.. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
11.7.12 13:42

Ahoj holky, mam trochu paranoidni dotaz. Samozrejme se snazim vyhybat syrum atd no tem obecne znamym vecem. Ale v praci nam obcas soupnou k jidlu zeleninovou oblohu nebo posypou petrzelkou ci jemne nakrajenym porkem brambory. Tuto zeleninu nejim, ale napadlo me, jestli nestaci k prenosu nakazy dotyk toho porku na brambore kterou nasledne snim. Samozrejme jidlo je podavane horke, takze je tam i urcita teplota si myslim. Zajimalo by me kolik je potreba snist neceho rizikoveho, abych mohla neco chytit. V jedne diskuzi jsem se docetla, ze pokud se sni napriklad dva platky sunky, ktera by byla infikovana tak to k nakaze nestaci…
Dekuju moc za nazory

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
11.7.12 13:48

Řeknu to takto, teoreticky je možné naprosto cokoliv, otázka je, jak by to bylo možné prakticky ;). Přesné množství ti nikdo neřekne, oslabení jedinci jsou řádově mnohem náchylnější k nákaze, tam kde se zdravý jedinec nenakazí, oslabený ano. Nicméně nákazy listerií jsou hodně vzácné.

• Citovat
  • Upravit
744
11.7.12 14:26

Já také trpím strachem, abych nedostala listerii. mám z toho strašnou hrůzu a taky vše řeším a hlídám se zda se u mě neprojevuje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
11.7.12 18:06

Syrová játra bych asi taky neochutnala, k vnitřnostem mám averzi obecně a nikdy jsem kupříkladu nejedla tatarák ani nic ze syrového nebo nedovařeného masa. Můj problém jsou sýrya to především hermelín. prostě ho miluju :jazyk: nemůžu si pomoct. Naštěstí v teplé upravě, kdy si ho zapékám se šunkou nebo smažený s brusinkama…mnam :srdce: a taky miluju Nivu, tu sice v těhotenství moc nemusím, ale mám jeden recept na kuřátko, kde je nedílnou součástí, ale je také tepelně upravená. Ale samozřejmě jsem si dala kousek, i kus sýra tepelně neupraveného i když se to v těhotenství nemá, myslím si, že by to musela být velká náhoda aby jsi Listeriosou onemocněla. Ale pokud jsou tvé stavy až panické, zmínila bych se o tom lékaři, určitě tě také uklidní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
744
11.7.12 20:20

Myslíte že bych se mohla nakazit od psa? náš pes má průjem a mám strach abych to od něj nechytla dokonce i tu listerii? Jaký je váš názor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí