panický strach z vody

26.12.06 21:18

panický strach z vody

Ahoj holky. Nemáte některá podobnou zkušenost nebo radu co s tím?
Naše dcera (13měsíců) se postupem času propracovala k panickému strachu z vody. Jako malá nejdříve ve vodě strašně řvala. Potom cca kolem půl roku, k naší velké radosti, začala vodu milovat a vydržela v ní, jak dlouho jsme ji v ní nechali. Kolem roku ovšem začala nejdříve usilovně řvát, když jsme jí napustili vanu a snažili se jí do vany po:,–(it, takže od té doby ve vaně jen stála, držela se okraje a my jsme ji sprchovali a nyní je ve stadiu, že řve už v rámci večerního rituálu, kdy ví, že se půjde koupat, nad vodu se nás křečovitě drží ve vzduchu, řve a nechce v té vaně ani stát. Snažíme se jí rychle opláchnout, aby tedy neměla moc velké trauma, ale je nám to docela líto a zároveň nechceme ji trápit. Nevíte co s tím?
díky za odpovědi. martina a Bára 13měsíců

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
189
26.12.06 22:43

Bramburko, mě se to špatně radí. Naše půlroční malá vodu miluje, akorát v plavání se jí moc nelíbí potápění. Ale já jsem jako malá taky vodu milovala a ve 3 letech jsem prý byla zdatný plavrec a všichni čučeli, jenže pak jsem šla na operaci a nemohla dlouho do vody a pak jsem se jí příšerně bála (řev a scény), tak se prý mamka naštvala a drapla mě a nakráčela se mnou do bazénu na koupališti. Prý jsem tak pět minut řvala a pak mi došlo, že mi ta voda neublíží a od té doby jsem opět borec plavec… Naše malá taky měla období, že ve vodě brečela (asi týden), ale byla jsem tvrdá a nechala ji ve vodě dokud nepřestala brečet a pak jsem ji teprve vytáhla (ostatně tak to praktikují i v plavání - snaží se dítě nejdřív uklidnit a pak vytáhnout z vody, aby si nezafixovalo, že si to vyřve…). Ale je pravda, že Leňula brečela tak 1 minutu, víc bych asi nevydržela.
Tak snad jsem ti aspoň ztrochu pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
27.12.06 09:13

ahoj,
naše Terezka od malička vodu nesnáší, ta 40ti stupňová vedra, co byla v létě jsme si protrpěli na břehu, dokonce měla hysteráček i když šel do vody tatínek nebo já. Vždy jen na chvilku a druhý ji hlídal na břehu a utěšoval, že si jen jde třeba maminka zaplavat a hned přijde. Pak se nám ještě stalo, že zmokla. než jsem jí na:,–(ila pláštěnku, stála ani nedutala ale měla z toho prudkého deště co všeude cákal - i jí na hlavu a do obličeje šok. Musela jsem s ní do vany, dala jsem tam pár hraček a rychle jsem to sfoukla, musela jsem odvádět i její pozornost od té vody a nesměla jsem ji sprchovat -
asociovalo jí to déšť.

Do teď není s vodou přítel, a mytí hlavy je horor (tedy pokud mi neproteče ani kapička na oči a ouška je to relativně dobré :-)) )

Zkuste to citlivě a jestli můžu poradit, v některých věcech nám pomáhá kineziologie. Odhaluje příčiny podobných záležitostí, strachů, bolestí atd. a to i u malinkých dětí, velmi jemně. často jsou za tím nečekaná zjištění a je to pak velká úleva pro všechny zúčastněné.

Přeju hodně štěstí a v létě už pohodové koupání v abazénu! (my taky doufáme, že už si letos zaplavem :-)) )

Nenicka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
27.12.06 09:16

Bramburku těžko radit..a jak často ji koupete? máte rituál každý den?..pokud ano (opravdu nevím jestli ano) tak bych to koupání stáhla na max dvakrát týdně, nechala ji vybrat v obchodě spoustu nafukovacích blbin, kravinek do vany, kelímků, kačenek, konviček, lopatek ;-) možná bych ji zkusila ať si sprchou ty blbinky zalije - a postupně začala se zvykáním na vodu od začátku…koupání bych opravdu omezila a max ji ošplouchla prcku v umyvadle a otřela žínkou..(u nás teda děti vodu milují, a velké koupání je jednou týdně, podle potřeby v týdnu sprcha a jinak právě to umyvadlo.. ale zase já bych je z vody těžko dostávala a taky si myslím, že to takhle stačí), a taky bych asi zašla do nějakého plavací centra pro děti..co by radili zkušené intruktorky, nemyslím tím docházku do plavání, ale radu.. jinak fakt nevím, jo a všechno v klidu, zpívat písničky, básničky, vzít oblíbené věci do koupelny…prostě zkusit ten rituál změnit.. ale nevím, co jste všechno vyzkoušeli takže píšu jen to co mě napadlo, nejsem odborník, jen bych to zkusila takto..
hodně štěstí

Zdenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ha
514
27.12.06 11:37

Bramburku, ahoj,

u nás to je a nebo bylo (uvidíme :D ) podobné.
Kurz plavání v jejich 6m jsme v polovině vzdali bo jsem až měla strach, že dítě bude mít trauma, jak se bála, plakala občas před i po a křečovitě se mě držela už v sprše (to vždy).
Potom se to doma umírnilo (koupeme denně), ve vodě byla šťastná a asi tak 2-3 týdny zpět zase začala vyvádět. Tak jsme odstranili hračky původní a nahradili je novýma „potvůrkama“ za kterýma jde, takže je tak natěšená, že se vlastně zapoměla bát.
Taky ji nechávám asistovat u všeho s koupáním spojeného.

Tak ať je brzo zase pohodová :D .
Pa, Ha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
27.12.06 12:20

Ahoj!

Já bych asi upustila od každodenního koupacího rituálu a koupala buď jen obden nebo i méně.
Zkuste taky třeba společné koupání. Třeba se nebude tolik bát.
Možná přiberte s sebou nějakou panenku nebo jinou hračku, která „potřebuje taky umýt“. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
4.1.07 14:50

Já mám holčičku měsíční. Ale když ji chci koupat, tak se mi chce zadusit jak šíleně brečí. A mě to rve srdce. Včera večer jsem ji koupala a zkusila jsem ji napustit teplejší vodu. Asi takovou teplotu jak pro dospělého člověka. A musím říct, že byla klidná dokonce se při koupání na mě usmívala. Asi má prostě ráda teplo. Studený odchov není prostě pro nás :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí