Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tu můžeš chytit i z nemytého ovoce. Asi bych na syna dávala větší pozor, aby se tyhle situace nestávaly.
V tehotenstvi je toxoplaz.. nebezpečná jen kdyz se ji aktuálně nakazis. Jestli uz jsi ji prodělala, tak se skoro nic nedeje. Tehotnym se testy na toxo delaji z tech prvnich rozboru krve stejne jako HIV. Takze se podivej do prukazky co ti vyslo.
@lavicka Na krev teprve půjdu tento týden a v těch doporučenkách na krev není toxoplazmoza uvedená, proto zvažuji, že bych při příští prohlídce požádala o zvláštní testy navíc, ale nechci působit jako hysterka.
Toxo můžeš chytit i z ovoce. A kočky jsou přenašeči jen jako koťata. A jak už bylo psáno. Pokud si ji prodělala, jako většina obyvatel, nic se neděje.
@linda755 Toto se právě stává, když ho tam dám na hlídání a pak si ho vyzvednu už když je vymalováno. Totéž na dětské hrišti, jde s někým pak ze hriště přímo na zmrzlinu a mě je zle, když vidím ty neumyté ruce a v nich kornoutek. Ale často se to fakt nedá uhlídat, ani když člověk přímo u něj stojí - třeba jsme si hráli na písku na hřišti a on najednou vyhrabal krásně uležené kočičí hovínko a držel ho v ruce dřív, než jsem doběhla - pozdě no. ![]()
Wiki
„Vylučování oocyst T. gondii ve výkalech bylo prokázáno u všech kočkovitých šelem. K vylučování oocyst dochází většinou při primární infekci mladých koček ve věku 3–8 měsíců. Mladé kočky vylučují výkaly oocysty pouze po dobu 1–3 týdnů, nicméně za tuto dobu může vyloučit až 150 miliónů oocyst. K opakovanému vylučování oocyst během dalšího života kočky dochází zcela výjimečně a probíhá ve velmi nízké intenzitě. Zdrojem oocyst v prostředí je trus koček a půda kontaminovaná oocystami. Oocysty se mohou dostat z půdy i do vody, nicméně voda je zanedbatelný zdroj. Jako pravděpodobný zdroj oocyst pro člověka je uváděno nemyté ovoce a zelenina kontaminovaná oocystami z půdy. Dalším hlavním zdrojem infekce pro člověka je tepelně neupravené maso infikovaných zvířat obsahujicí tkáňové cysty T. gondii – nejčastěji maso vepřové, skopové a kozí.“
Takže vypij sklenici vody a zhluboka nadechnout a vydechnout. Spíš vyšší riziko je, že M. Z. bude opět zvolen prezidentem a toho se bojím. ![]()
@Swift Díky, já to četla, ale v jiném zdroji uvádějí, že teoreticky můžou být přenašečem i dospělé kočky oslabené infekcí, tak proto mám strach. Takže myslíš, že to bude v pohodě? A mám si tedy přece jen nechat udělat ty krevní testy?
Dělej jak to cítíš, někdy ženská intuice je to nejspolehlivější. ![]()
Jednou jsem uklidňoval kolegyni ohledně klíštěte a sfiňa borelka tam byla, takže se noodvažuji na dálku cokoli tvrdit. Jdi za svým lékařem, a podle toho co ti předepíše poznáš vo co go. Buď to bude modrá obrovská tabletka na uklidnění, nebo…
Testy na toxu se plošně určitě nedělají, ale klidně si o ně doktorovi řekni, pravděpodobně už jsi ji stejně jako velká část populace v minulosti prodělala. Dospělý kocour by to přenášet neměl, stejně jako je dost nepravděpodobné chytit to jenom dotykem, obvykle je potřeba ty výkaly sníst. Právě proto je častější nákaza z nedokonale vydrhnuté zeleniny.
Já si myslím, že ten kocour, když je tak starý, už toxo zřejmě prodělal někdy dřív. Ale jinak obavy chápu, také jsem těhotná a mám skoro tříletou dceru a moje mamka má dvě venkovní kočky. Moje doktorka automaticky testy na toxo nedělá, jenom pokud by byly zvětšené uzliny v těhu nebo těsně před těhu. Nabízí testy za 1200, což se mi třeba i několikrát za těhotenství moc platit nechce. Ale jak jsem pochopila, opravdu by asi člověk musel jíst rukama od kočičího hovínka, které by teda zrovna navíc muselo být nakažené, takže racionálně si říkám, že ta možnost je malá. Nicméně, jak jsem těhotná, tak jsem hysterická
Umývám si pořád ruce, dávám si pozor na neumyté ovoce a zeleninu a tepelně neupravené maso a doufám, že to stačí. U dcery jsem si nikdy nevšimla, že by měla hovínko na oblečení nebo botách, tak to je snad ok.
Převzato ze stránek Prof. Flégra z pražské přírodovědecké fakulty, největšího odborníka na toxoplazmózu u nás:
„Všechno, co jste chtěli vědět o toxoplazmóze (a styděli jste se zeptat) najdete na našich nových webových stránkách http://toxo.eu . Je to naše odpověď doktorům jisté pražské nemocnice, kteří loni úplně zbytečně poslali zdravou ženu na potrat, protože nevěděli, jak správně interpretovat výsledky serologického vyšetření na toxoplazmózu. To dítě už nezachráníme, jiné bychom snad mohli. Prosím šiřte.“
Opět Flegr: „Jsem naštvanej. Dopoledne jsem seděl na konferenci o toxoplasmose. Referovali tam i o případu ženy, které letos ve velké pražské nemocnici diagnostikovali na začátku těhotenství toxoplazmózu a klidně ji dostrkali na potrat. Ponechám stranou fakt, že diagnóza byla chybná. Hlavní je, že nákaza matky není vůbec důvodem, aby se uvažovalo o potratu – na plod se nákaza přenese v prvním trimestru jen asi v 15% případů. Ani přenos na dítě ještě není důvod k potratu – velmi často jsou následky pro plod malé, nebo žádné. Na potrat by měla jít žena tehdy, když se prokáže poškození plodu.Nejednalo se o chybné rozhodnutí jednoho blbého lékaře – podílelo se na něm asi deset lékařů z pěti různých oddělení nemocnice. Nikomu z lékařů se za to nic nestalo. Kdyby mi někdo řekl, že se to stalo před 30 lety, nebo v Kongu, tak smutně pokrčím rameny. Ale teď máme rok 2016! Zdá se, že naše nemocnice jsou plné nafoukaných nezodpovědných nedovzdělanců. Pevně jsem se rozhodl – zůstanu zdravý!“
Toxo se v rozborech dela automaticky, uveda byt nikde nemusi. Vzhledem k tomu ze rodice maji kocky a ty si byla s nima v kontaktu, opravdu jen hystercis. Nakazane jiz nejspis budes. A Zamysli se, to si opravdu celej zivot nebyla v kontaktu s kockama? A co mysi? Nikdy si nejedla neumite jahody? Ci cokoli spadle venku zem? A mimochodem, toxo neni nemoc kocek, ale hlavne nemoc mysi. Kocka je nakazliva jen par dni po nakazeni virem, pak uz NE! A vetsinou to chyti kote od matky. Pokud si toxo jiz prodelala vubec zadne riziko ti nehrozi. A synovi uz vubec ne.
A s nejvetsi pravdepodobnosti si ji prodelala. ![]()
@Anonymní píše:
Toxo se v rozborech dela automaticky, uveda byt nikde nemusi. Vzhledem k tomu ze rodice maji kocky a ty si byla s nima v kontaktu, opravdu jen hystercis. Nakazane jiz nejspis budes. A Zamysli se, to si opravdu celej zivot nebyla v kontaktu s kockama? A co mysi? Nikdy si nejedla neumite jahody? Ci cokoli spadle venku zem? A mimochodem, toxo neni nemoc kocek, ale hlavne nemoc mysi. Kocka je nakazliva jen par dni po nakazeni virem, pak uz NE! A vetsinou to chyti kote od matky. Pokud si toxo jiz prodelala vubec zadne riziko ti nehrozi. A synovi uz vubec ne.
A s nejvetsi pravdepodobnosti si ji prodelala.
Já jsem právě bohužel úchylná přes mytí rukou, každý den se je myju snad stokrát, nikdy nic nesním nemytého, všechno desinfikuju. Od té doby, co mám syna, tak jsem na nervy, protože děti udržet v čistotě je nemožné, takže pořád panikařím, že umře, protože se válel po zemi, sahal do odpadkového koše, olízl nákupní košík… je to hrůza, snažím se s tím něco dělat, vím že je to přehnané. Právě proto si říkám, že jsem možná tu toxu neprodělala, protože jsem chorobně čistotná, jen tak na něco nesáhnu a pořád všechno myju.
Jsem úplně na nervy. Tříletý syn je jako magnet na „hovínka“, zejména kočičí. Kamkoliv jdeme, na hřiště nebo jen tak ven, tak minimálně na botu něco našlápne. V horším případě do toho sedne nebo si v tom ještě hraje na písku a je jako čuně. Jenže teď jsem těhotná v prvním trimestru a začínám mít dost nahnáno, jak jsem si přečetla, jaký prevít je toxoplazmoza. Teď to vygradovalo na maximum, syn se vrátil od prarodičů ze zahrady celý zamatlaný od hlavy až k patě od kočičího lejna. Prarodiče mají venkovního kocoura, který se hodně toulá, sežere co najede, ale přitom se bohužel drží u domu. Bohužel píši proto, že je už starší, tak osm, devět let, a poslední rok, dva má problémy se stolicí - průjmy. Nedokáže dodržovat čistotu, prostě jde a vydělá se kamkoliv pomalu za chůze, ani se to nepokusí zahrabat, natož se olízat, tak mu to všechno vzadu visí na chlupech. Včera jsem to poprvé viděla na vlastní oči a došlo mi, že celá zahrada je v podstatě s prominutím „posr…á“ a my v tom nevědomky chodíme, nosíme si to na botech domů a to nepočítám záhony s jahodama, zeleninou apod. Je mi z toho na mrtvici. Koucoura jsme řešili nespočetnětkrát. Většinou prarodiče řekli, že stejně „chcípne“, že to nemá cenu. Párkrát ho nakonec vzali na veterinu, když vypadal, že má nějakou chřipku nebo tak, dávali ho dohromady nějakýma injekcema, chviličku dobrý, den, dva, pak zas průjem. Poměrně často ho odčervují, ale spíš bych řekla, že je to horší. Asi venku něco sežere, myš nebo tak, nebo mu nesedí granule, konzervy, těžko říct. Možná řeknete, že je v našem zájmu, aby se dal dohromady, ale popravdě my jsme ho k doktorovi taky párkrát vzali, ale byla to pálka v tisícovkách (nasčítáno) a teď bohužel několik měsíců jedeme finančně do mínusu a bereme z rezerv, které nejsou velké. A navíc si myslím, že by se měl postarat majitel, jenže reakce je, že stejně pojde - jenže předtím bude kadit kudy bude chodit. Odsuďte mě, pochopím to, kočky miluju, ale u téhle bych už fakt ráda, kdyby už… Zvažuju, že bych si nechala udělat testy na toxoplazmozu, protože v podstatě pořád přicházím do kontaktu s exkrementy, pořád na malého peru, drbu mu boty, je to humus. Dřív jsem to neřešila, ale teď mám fakt strach, že jsem to třeba v dětství neprodělala a mimčo bude kvůli tomu postižené. Manžel mi říká, že jsem hysterka, ale peru samozřejmě já, on na to nesáhne, tvrdí, že je to bláto. Všechno oblečení jsem desinfikovala, ale stejně mi došlo, že všechny podrážky od bot máme zahnojený už řadu měsíců a taháme to domů. Stejně tak neovlivním, kam všude syn těma špinavýma rukama sahá. Kocour navíc chodí občas i dovnitř do domu, když se mu podaří proklouznout, takže podlahy, židle a nechci vědět ani co všechno je špinavé. Myslíte, že mám mít opravdu strach nebo jsem zbytečně hysterická? Přečetla jsem tu pár témat o toxoplazmoze a dost mě to dorazilo, jak je nebezpečná
Prosím o zachování anonymity z důvodu osobních info o rodině apod.