Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, nechce se mi otvírat každou diskuzi zvlášť, takže dám pár dotazů do jedné.
1. Spací pytel: už začíná zima a malý se věčně odkopává a pak je celý ledový, sice pytel na spaní má, ale s krátkými rukávy, na pyžamko mu sice dávám ještě mikinu, ale moc to nepomáhá, tak by mne zajímalo jestli dělaj velké zateplené pytle s dlouhými rukávy? Našla jsem buď jen slabý a nebo pro novorozeňata, ale náš roste rychle, tak aby mu nějakou dobu vydržel.
2. Botičky: sice ještě nechodí, obchází nábytek a zkouší se pouštět, ale přeci s ním nemůžu chodit ven v ponožkách, tak bych se chtěla zeptat, kde sháníte na mrňousky boty? Včera jsem byla v Deichmannu a tam za botičky vel. 19 chtěli skoro 12 stovek!!! No aby jsme je měli na měsíc, to je docela drahá sranda a když nechodí, tak zatím zpevněné mít nemusí, (nebo ano?). Zatim nám stačej nějaký obyčejný, ale aby nebyly slabý a nebyla mu v nich zima. Přes internet se mi je kupovat nechce, co kdyby byly malé nebo velké.
3. Těhotenská průkazka: zajímalo by mne jestli Vám nemocnice vrátila Těhotenskou průkazku nebo jestli si ji nechala, popř. jestli jste si ji vyžádaly? Já rodila na Mělníku a předem jsem si ji okopírovala, abych měla nějakou památku, ale kamarádka co rodila v Turnově, tak řikala, že jí TP vrátili. Já si ji teda nevyžádala a ani jsem se na to neptala, tak jestli s tím máte někdo zkušenost?
Děkuji za případné odpovědi a reakce.
Tak s tím pytlem nevím jestli se dělá,já dávám malé kombinézku s dlouhým rukávem a pytel,protože nechce být přikrytá ničím.
Botičky jsou u nás taky problém,máme malinkatou nožičku,takže všechny botičky určené na chození jsou jí velké.Jestli se staví a chodí kolem nábytku tak by měl mít už boty zpevněné.Já to vyřešila tak že jsem koupila vlastně bačkůrky ty jsou docela levné-na doma,a venku ještě nechodí tak do kočáru má nezpevněné a bohužel o trochu větší.
já rodila na Kladně a průkazku si taky nechali.Předem mi řekli že jestli chci musím si ji okopírovat.Asi je to všude jiné.
Spacak Mame jenom s kratkyma, Davala sem overal na spani a kdyz byla jo zima tak pod nej jeste body s kratkym a jeste pres kluka slabsi deku. ruse mel nekdy studeny, ale to neznamena, ze je mu zima.
botky Hadraky z nextu nebo tusim maji i v tescu. A videla sem takovy jako ponozky s gumovejma podrazkama.
tehu prukazka Neporadim, nerodila sem v CR, ale me moji tehotenskou knihu (bylo to tak velky, ze se s tim dalo zabijet) nevratili
Co se týče těch hadrových botiček, tak ty jsme skvěle využili: když se dítko dává do kočárku do fusaku, tak se mu tam nezadrhávají nožičky
. V botech se mi tam hůř dával a sám s nimi nemohl moc hýbat.
Máme skoro stejně staré mimi ![]()
1. CCa od 4 měsíců spal v pytli, ale psolední týden už z něj vyrostl a dávám ho normálně pod peřinu. Boky pořádně zakasám pod matraci jako v nemocnici. jasně, že se drobet odkope, ale není to zase tak hrozný.
2. Třeba v Tescu se dají koupit ťapáčky. Nejsou to úplně klasické boty, ale jakési oblečky na nožku. A rozhodně jsou levnější. Pokud s ním ale chceš venku chodit, nezbývá než botky opravdu koupit. Je to o názoru - na takle krátkou dobu bych si je „zapůjčila“ od mamin, co už mají děti odrostlé. A jsem přesvědčena, že některé maminy a někteří ortopedi by mně za tento postup hodinili okolo baráku - dítě by mělo mít botičky svoje. No, bude, ale kupovat je na měsíc … jak říkáš …
3. Ne, nevrátili. Manžel je srandista, a leccos mi do TP načmáral. A přijímací sestra v porodnici se děsně čílila, že je to úřední doklad a nelze tam vypisovat takovéhle věci … (manžel tam třeba napsal do polkožky Poloha: víčkem dolů .....)
pytel nevim
boticky jsem ted na zacatek chozeni koupila na MMb uz trochu jety…ale nam to staci na ty zacatky..zatim chodime jen kolem nabytku ale mame vsude dlazbu takze by ji byla zima. zmerila jsem nozicku na cm a podle toho koupila boticky - maminky ochotne pomerily. ted resim botky na zimu pac to uz bude behat..kamoska mi muze privezt levne z anglie a tam teda s tema velikostma bojuju vic ![]()
prukazku nevim o nikom komu by ju vraceli…aji na gynde me upozornili ze kdybych si ju chtela nechavat tak leda ofotit
ale ja po ni teda nijak neprahla ![]()
Příspěvek upraven 03.09.10 v 11:45
spací pytel máme s krátkými rukávy, ruce má občas chladné, ale když jsem mu dávala něco dlouhého navíc, tak se mi budil teplem, takže mu studené ruce asi vyhovují.
Botičky jsme měli také nezpevněné, nějaké hadráčky. Kámoška měla capáčky nolen a byla s nimi spokojená, ale my jsme si vystačili s čímkoliv, v čem mu nemrzli nožičky a dal se narvat do fusaku
Průkazku mi vrátili ještě při porodu, ale asi to byl omyl, protože dvěma kámoškám tady v hradci průkazky sebrali, takže neporadím
1. Teď jsem viděla v Pompu, C&A a H&M velké, opravdu teplé pytle, které mají odepínací rukávky na suchý zip,také budeme pořizovat.
2. Tady zatím neporadím.
3. Rodila jsem v Brandýse a také mi ji nevrátili.
1. spací pytel máme bez rukávu a spí v overálku nebo bodýčko s dlouhým.
2. botičky zatím nejsou aktuální, takže nevím
3. těhu průkazku jsem si také oskenovala, jinak bych neměla nic.
![]()
Spací pytel jsme měli vždycky bezrukávkovej, když byla větší kosa, ještě jsem ji přes něj přikrývala. A jak mě budívala párkrát za noc, tak jsem kontrolovala a kdyžtak zakryla znovu
Chladnější ručky nevadí, řídím se spíš pohmatem za krčkem a na hrudníčku. Akorát ty ruce by neměly být úplně ledový, jinak bych to neřešila.
Místo botiček, pokud venku chodit nebude, tak bych to řešila spíš vyteplenejma capinama, před rokem jsem viděla jedny úžasný kozajdy v Tescu. Na chození to teda nebylo, ale do kočárku super ![]()
Těhu průkazku mi ve špitále sebrali a říkali, že mi ji už nedají, že je součástí dokumentace. Naštěstí obrázky z utz jsem vytáhla zavčas ![]()
Sabi - to C&A a H&M jsou v těch velkých obchodech Tesco? Jinak takový pytel by se mi hodil, nám totiž nepomáhá ani zastrkávání peřiny pod matraci ani pod sebe, vyhrabe se z toho a spí klidně na peřině.
Capáčků jsme měli plno, pak jsem mu koupila takové jakoby botasky, nebyly pevné, jen aby mu to ladilo ke kalhotům, to byly 17ctky (Cherokee), pak ještě 18ctky takové plátěné, v těch občas chodí s přidržením, ale už mu začínají být malý, tak abych mu tu nožičku tam nervala násilím a on ji tam pak neměl zmačkanou. Jinak doma máme koberec, tak zatím chodí bez bačkůrků, on by je stejně sundal, protože ho botičky hrozně zajímají a sundavá mi i ponožky a musí je strčit nejprv do pusy a pořádně ožužlat
. Včera jsem se v Mělnickém Tescu koukala po botičkách, ale žádný tam neměli ![]()
Machalka, no jo když on ale nevydrží bejt přikrytej, ničim a ty ruce mívá fakt ledový, sice jsme začali už topit, ale přes noc barák vystydne.
Občas ho právě z kočárku vyndam nebo babička a ťapem spolu.
Tak u nás:
1. měli jsme bavlněný pro malá mimča, teď jsem koupila spacák Cherokee, který nám vydrží určitě přes celou zimu, možná i déle..ale je s krátkými rukávy. Oblékám malému overal s dlouhým rukávem, zatím je to v pohodě - i když ručky má občas studené, až bude větší zima, dám mu ještě body s krátkým rukávem pod overal…
2. s botkama zkušenost zatím nemám, ale ségra kupovala v lékárně, vyšly jí na cca 700 Kč.
3. těhotenskou průkazku mi vzali, měla jsem kopii a mám vše i s fotkama uložené v PC. Myslím, že dokonce musí zůstat nějakou dobu uložená v papírech v porodnici ![]()
Pettulle píše:
Sabi - to C&A a H&M jsou v těch velkých obchodech Tesco? Jinak takový pytel by se mi hodil, nám totiž nepomáhá ani zastrkávání peřiny pod matraci ani pod sebe, vyhrabe se z toho a spí klidně na peřině.Capáčků jsme měli plno, pak jsem mu koupila takové jakoby botasky, nebyly pevné, jen aby mu to ladilo ke kalhotům, to byly 17ctky (Cherokee), pak ještě 18ctky takové plátěné, v těch občas chodí s přidržením, ale už mu začínají být malý, tak abych mu tu nožičku tam nervala násilím a on ji tam pak neměl zmačkanou. Jinak doma máme koberec, tak zatím chodí bez bačkůrků, on by je stejně sundal, protože ho botičky hrozně zajímají a sundavá mi i ponožky a musí je strčit nejprv do pusy a pořádně ožužlat. Včera jsem se v Mělnickém Tescu koukala po botičkách, ale žádný tam neměli
Nene, tady je seznam kde najdš C&A:
http://www.c-a-a.cz/…es/index.php?…
a tady si můžeš vyhledat, kde jsou H&M:
http://www.hm.com/…orhtml.nhtml
2)holky měly capáčky zn. Nolen, což je česká zn., šijí je z kůže, jsou výborné, že se nesmekají a nedeformují nožičku, protože dokud dítě nechodí, bačkůrka se nedoporučuje, až když převládá chůze nad lezením. podívej se na www.capacky.cz tuším