Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky,
kolik pokakaných plen, musí miminko mít? Máme 10ti denního chlapečka
Co používáte na prdíky? Je normální, že jednou nakrmíme za 30min a spí 2-3h, jindy nakrmíme a 2hodiny uspáváme ![]()
ahoj, u takto malého miminečka je, co se týče jídla a spaní, normální úplně všechno
žádný režim či pravidelnost nečekej.
Pokakaných plen - to je strašně různý, pokud plně kojíš, tak třeba i týden dva nic, nebo taky v každé plíně trocha, nebo obden jednou, při kojení je to fakt úplně individuální.
Na prdíky jsou kapky Sab simplex, Baby calm, Probiotické kapky. Každá maminka ti napíše jinou zkušenost, někomu pomáha to nekomu ono. Obecně ještě přidat masáž a zahřívání bříška nahřátou plenou nebo peckovým polštářkem.
Maty kadil snad po každém kojení, Mája maximálně jednou za den. Miminko nemusí kadit i týden, znamená to, že veškeré mlíčko spotřebuje pro růst. Důležité jsou mokré plenky, kterých by mělo být asi 7 za den.
S prdíkama neporadím ![]()
Ano, je normální, že jednou uspáváš kdo ví jak dlouho, jindy ne. U takhle malinkýho miminka je normální snad všechno!
Obě moje děti líp samy usínaly/usínají dopoledne, navečer jsme bojovali vždycky. I když po zkušenostech s Matym
jsme Máje rychle vysvětlili, že na nějaký dramatický uspávání si zvykat nemá a kupodivu to zatím prochází.
majinko, koukám, že máme stejně staré děti ![]()
Viktor mi kaká tak 3× za den, ale jak psaly holky výše, možné je všechno. se spaním to máme podobně. a vím, že bude hůř. holt pokud malého netrápí bříško, je přebalený a je mu teplo, tak nechváám „vyřvávat“. nejsem otrok, abych s ním chodila nonstop na rukou. většinou to do 10 minut zabalí a spí.
na bříško si hodně chválí probiotické kapky Biogaia. mám je v lednici, ale ještě jsem nevyzkoušela. doktorka nám předepsala sirup Lefax, který pomáhá odbourávat plyny z bříška a střev. ten nám zabral během dvou dnů užívání. je to i volně prodejné, ale na recept to vyjde levněji.
Tak kakání je indviduální, doktorka říkala, že je normální i týden bez stolice, že se to upravuje až po zavedení příkrmů. Co se týče prdíků, tak tě nepotěším, protože jak se říká, že kluci na ně trpí, tak u nás je to opravdu pravda. Od narození s tím bojujeme a vyzkoušela jsem kde co. Nezabralo nic, takže dodnes se mi hezky kroutí v noci, přes den, když se hýbe, tak je to v pohodě, ale noci stojí za to a to je mu 10 měsíců. Jinak jsem používala Bifiform. A jídlo si řekne sám v takhle malém věku, přihlásí se vždy, když bude mít hlad ![]()
Holky děkuji moc, my zatím máme na prdíky INFACOL.. A kdy začít s příkrmama? Na to je ještě čas,ne? A NOZU, to je super, že máme stéjně staré děti
Když nespinká, vykládáš mu? Zabavuješ ho? Někdy jsu z toho pěkně na nervy…
Mám pocit, že jsu špatná, když mu neumím pomoct… ![]()
majinko, když nespí a jen kouká, tak ho nechávám. když brečí, tak si s ním vykládám a chovám a nebo ho jen držím a sedím na netu ![]()
My na prdíky používáme Infacol a musím zaklepat, že celkem pomáhají. Pokud je dáváme, tak prdí v duetu s taťkou:-), když je vysadíme, tak se občas pěkně kroutí a vříská, tak je zase nasadíme a je klid. Jinak nám taky pomáhá masáž bříška - kroužky po směru hodinových ručiček a kroužky nožičkama - přitáhnout mu kolena k bříšku a opisovat s nima kroužky.
Co se spaní týká, náš malej bude mít teď 7 týdnů a můžu tě ujistit, že v noci sice jakž takž spí, ale přes den si dá dopoledne tak půl hodinky (výjímečně víc), odpoledne taky půl hodinky a jinak spí leda na procházce v kočáru nebo v autě v autosedačce. Pokud jsme doma, tak fakt skoro nespí, takže mě to aspoň nutí vyrazit ven a užít si trochu klidu a ticha a ruce si aspoň trochu odpočinou
.