Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám takový problém, před týdnem jsem byla u svého gynekologa a chtěla jsem paragraf pro svého manžela, protože hlídal doma malého, bylo mi řečeno, že žádný nedostanu, na tak krátkou chvíli, že jsem jenom na prohlídce. Byla jsem tam tři hodiny. Takže si manžel vzal dovolenou. Dnes jsem tam byla zase a ptala jsem se přímo lékaře, ten mi odpověděl to samé, takže si manžel musel vzít opět dovolenou. O paragraf jsem žádala poprvé, nemáme s tím vůbec žádné zkušenosti. Jestli Vy ano, prosím poraďte, jak se bránit, protože jestli to půjde takhle dál, tak se obávám, že manžel vyčerpá veškerou dovolenou jen kvůli tomu, když budu potřebovat zajít k lékaři. ![]()
Děkuji moc za odpovědi
Zdenka
Zdeníčku,
neporadím, ale nemůžeš si vzít sebou malého k doktorovi? Já si ho sebou beru témeř vždy, i na gynekologii. Akrát když je to plánované na hodně dlouhou dobu, tak ho nechávám hlídat babičkám. Manžel hlídá většinou jen ráno 7-8, kdy jdu na krev a on ještě nemusí být v práci..
Pajina
Manžel má samozřejmě nárok na volno:
Zákoník práce
Důležité osobní překážky v práci
§ 127
Zaměstnavatel omluví nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu
jeho dočasné pracovní neschopnosti podle zvláštního právního
předpisu17a), lázeňskou péči nebo přijetí do ústavní péče
ve zdravotnickém zařízení,24) po dobu mateřské a rodičovské
dovolené, karantény, ošetřování nemocného člena rodiny a po dobu
péče o dítě mladší než deset let, které nemůže být z důležitých
důvodů v péči dětského výchovného zařízení nebo školy, v jejichž
péči dítě jinak je, nebo jestliže osoba, jež jinak o dítě pečuje,
onemocněla nebo jí byla nařízena karanténa (karanténní opatření),
popřípadě se podrobila vyšetření nebo ošetření ve zdravotnickém
zařízení, které nebylo možno zabezpečit mimo pracovní dobu
zaměstnance. Po tuto dobu nepřísluší zaměstnanci náhrada mzdy;
nárok na dávky nemocenského pojištění a státní sociální podpory
náležející po tuto dobu upravují zvláštní právní předpisy.24)
Ahoj,
když jdu k dr, tak si manžel bere propustku a vždycky mi jí bez problému potvrdí.
Ahoj,
a nemůže si to manžel prostě jen napracovat? Můj manžel se vždycky v pohodě domluví v práci a buď jde dřív nebo pozdějc domů.. Myslela bych, že to tak jde všude, ale asi má prostě velmi pohodového zaměstnavatele…
Ahojky,
Monaliso: tady je asi myšleno, aby to dostal zaplaceno.
Já bych to řešila tak, jako by byl on sám u lékaře. Áťsi vezme propustku , jak tady bylo řečeno a nechá si ji potvrdit.
Ivulka
Manželovi v práci uznávali propustky jako by sám chodil k lékaři. I propustku na celý den, pokud jsem jela na odborné vyšetření ke specializovanému lékaři, který je daleko od místa bydliště.
Holky,
tak to se máte. Já když jsem nemocná (naštěstí ne moc často), tak si manžel bere dovolenou, platíme si hlídání, hlídají babičky nebo to většinou musím přechodit. Takže nemoc na MD je pro mě noční můra. Většinou dostanu dva dny na uzdravení, a pak mám smůlu.. ![]()
P.
pajino -
jak to děláš, když máš s sebou dítě na gyndě a jseš na vyšetření?
to je dítě v ordinaci…nebojíš se, že tam bude vymetat a něco třeba schodí? Já si to nedovedu představit s Verunkou. Vždycky si domlouvám hlídání s mou mamkou.
Alenka
To jsem zase já, chtěla bych reagovat na ty propustky. To zaměstnavateli bohužel nestačí, okomentoval to tím, že propustka je pouze potvrzení, že je mimo zaměstnání, aby byl zaměstnavatel kryt, kdyby se s manželem něco stalo, vím také, že jinde v jiných zaměstnání propustky stačí, ale to jsou prý větší organizace, tak nevím, dále s tím naděláváním, to bohužel také nejde, protože nedělá v časovce, ale v úkolovce a brát si mimčo sebou, to už mě také napadlo, ale nevím, jak by to zvládl po dvouhodinovém čekání v ordinaci. No prostě síla.
Zdenka
to je prece blbost… propustka je papir s razitkem od dr., ktery timto potvrzuje, ze byl ten dotycny na vysetreni, nebo jako doprovod, event. zes byla na vysetreni ty …
kdyby to bylo kvuli tomu, aby byl zamestnavatel kryty napr. v pripade urazu, tak by stacilo, aby propustku potvrzoval treba vratnej v podniku
![]()
zda se mi, ze zamestnavatel pekne svoje zamestnance odira a vyuziva toho, ze tomu moc nerozumeji ![]()
Zdenicek -
mě ani nenapadlo, že by manžel mohl dostat volno nebo že by mu vzali propustku
.
Praktikuju prohlídky tak, že chodím mimo jeho pracovní dobu nebo si domluví (manžel) odpolední směnu - což u něho jde.
Dalo to trochu práce, ale sehnala jsem si doktory, kterí ordinují aspoň jednou týdně odpoledne - třeba do 6 - 7 hod. V každém větším městě by se snad měla nějaký najít.
Zkus to takhle.
Jo, a kdybych hledala znovu, dám si ještě pozor na bezbariéroé přístupy - taky jsem se párkrát natahala s kočárem do schodů
…
Bubu
A to já zase chodím i s dítkem - zrovna dnes jsem byla i s Biankou na gyndě. A v pohodě. Když máš děti tak doktoři musejí počítat s tím, že si je tam vezmeš a zvlášť gyndaři případně vyjdou vstříc..Dneska mu tam BIanka v ordinaci trochu „uklidila“ nějaké ubrousky a neřekl vůbec nic, jinak tam nikdy nic neprovedla , v cizím prostředí je většinou hodná a zaražená ![]()
Klaris
Pajino, pokud jsem nemocná, tak nám naštěstí napíše paragraf dětská dr. Díky za její ochotu
. Od své dr bych se toho nedočkala ![]()
jen bych dodala, že mi manžel hlídá děti v čekárně (ušetří tak minimálně hodinu , do práce to má blíž) a pokud nemůže beru děti sebou do ordinace. Někdy pohlídají sestřičky, někdy ne, někdy můžu vzít kočárek sebou, někdy ne. Je to různé.
… syn se mnou absolvoval všechny prohlídky v těhotenství včetně asi 20 UZV ![]()