Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj, zbývají mi zhruba tři měsíce těhotenství, a tak už pomalu zjišťuji a chystám se nakupovat. Ale přijde mi, že je to nad moje síly. Všude je spousta možností, které jsou ve výsledku úplně stejné. Strávila jsem teď několik dnů procházením kočárků na webech i v pár prodejnách a jsou papírově všechny stejné. Udělala jsem si k tomu i datovou sadu nějakých 15 nejprodávanějších modelů na trendybaby. Říkala jsem si, že se tam zajedu podívat, ale odložila jsem to, až bude mít čas i partner.
Postýlky jsou podle mě všechny stejné. Vaničky jsou všechny stejné… čím déle to zkoumám tím více se smazávají rozdíly mezi jednotlivými produkty.
Připadám si jak ten oslík, co stojí mezi stejně velkými kupami sena.
Jak se z tohohle zahlcení smysluplně dostat?
Jednoduše. Vypni internet, zajed do obchodu a tam si to kup. Vybírej dle ceny a vzhledu. Praktičnost stejně zjistíš, až když to budeš používat. U kočárku bych si řekla parametry, které chci, vybrala dva, tři kocary, které to splňují a mrkla na jejich recenze. Dále vybrat opět dle ceny a vzhledu. Prostě se vykasli na tisíce možností a omez výběr na offline prostředí. Polovinu věci, které ti internet nabízí, vůbec nepotřebuješ. Super je taky říct rodičům, ať něco pořídí. Máš o výběr postaráno.
Nezkoumej to tolik
Na kočárek se běž mrknout osobně, vyber ten, co ti padne do ruky i do oka a nazdar. Totéž postýlku, matraci, vaničku. V dnešní době nekoupíš špatně, vše má potřebné certifikace a podobné parametry, tak se tím tak neužírej a spíš si to zkus užívat ![]()
Hlavně si kup opravdu kočárek, kde dítě může ležet po dobu než začne sedět – samo. Nekupuj moderní předražené barové stoličky, na kterých se to nebohé miminko vozí jak vosa na bonbóně. A další věc - každý kočárek, aby byla možnost vozit dítě čelem k sobě. Nechápu to vožení malých mimin od sebe, každé dítě chce interakci s matkou. To jsou asi takové pro mě základní pravidla.
Příspěvek upraven 17.04.25 v 09:37
@Kfětoslava Právě proto jsem začala víc zkoumat, co mají ty kočárky napsané na webu 🙈 v obchodě mi nabízeli Bugaboo jako to nejlepší, co si můžu přát, a mě se líbil, dokud jsem se nedostala na recenze a zjistila, že se mi nelíbí sedačka.
Pak jsem postupně začala zjišťovat, že ty vlastnosti, které mají jedině stylové drahé kočárky mají i všechny ostatní kočárky o 5-15 tisíc levnější…
@unuděná Užívat si nakupování je u mě oxymoron
tak se snažím jít do obchodu s nějakým předvýběrem i levnějších kočárků, které umí úplně to samé, co mi tam budou doporučovat.
Doufala jsem, že rozdíly mezi jednotlivými výrobky budou víc funkční než kosmetické.
@Furzhilda píše: Více
No právě proto bych se tím tak nezabývala, když tě to nebaví. Já třeba pro kočárek šla s tím, že potřebuji vysoké madlo (jsme s manželem oba vysocí), dostatečně velkou korbu a sportovní, nafukovací kola, co něco zvládnou. Zajeli jsme do showroomu, vybrali a odjeli. Kdepak copak
Postýlku jsem vybrala podle barvy pokoje a vaničku jsem vzala úplně normální, teď v ní pěstuju rajčata ![]()
Mimino toho zase tolik nepotřebuje, jen marketing nejrůznějších výrobců vytváří dojem, že je nutno koupit každou blbinu, není tomu tak. Čili kup základní věci a pokud budeš něco chtít v průběhu času, seženeš to potom.
@Velryba černá Přesně, to dítě hlavně hrozně rychle roste a nakonec člověk zjistí, že to bylo skoro jedno v čem se tu chvíli vozilo /koupalo/ jedlo.
@Furzhilda Já mám do porodu taky nějak tři měsíce… Kočárek mám z bazaru, stejně bude jen do doby, než bude dítě sedět a pak šup do skládacího golfáku, vajíčko mám takové, jaké se mi vejde vzadu ke dvěma sedačkám. Postýlka zděděná od někoho z rodiny. Stejně tak perinky a povlečení. Koupila jsem si pár oblečků na odchod z porodnice.. čepička, body, overal. Nosítko mám z druhé ruky, stejně tak houpátko a šátek. Jediné co, tak si vyberu nějakou odsávačku mléka a nějaké lahvičky. Jinak pleny a vše takové objednám online. Z oblečení mám pár neutrálních kousků a zbytek se nakoupí až podle toho jaké bude v létě počasí. Jediné čeho mám opravdu hodně jsou bavlněné pleny. A před porodem nechám děti vybrat pro miminko nějakou „hračku“.
@Elea9 píše: Více
A když ti to dítě v kočáře usne, tak se bude hroutit do boku v golfaku?
Když si vzpomenu, jak to bylo se mnou
Jediné, co jsem koupila v obchodě byla novorozenecká souprava, že si v ní odvezu miminko z porodnice. No, neodvezla. Holka měla 4,5 kila, ani se do toho nevešla. Jinak všechno jsem měla darované a vaničku kupoval manžel první, na kterou narazil, protože je to jedno
. Já vlastně skoro celé těhotenství proležela, pak když už jsem mohla, se mi nikam nechtělo a vlastně už jsem měla spoustu těch darovaných věcí doma, tak to bylo zbytečné. A víš co? Ono na tom fakt moc nezáleží. Děcko strašně rychle ze všeho vyroste, spousta věcí je úplně zbytečná, ani je nepoužiješ. Za mě je důležitý hlavně dobrý kočárek, aby se dal lehce složit a rozložit, aby měl dost bytelná kola i pro cestu v terénu a hlavně aby byl dost prostorný. Dneska to všechno dělají jak pro panenky a velké dítě z něj brzo vyroste. A aby byla možnost pak do něj dítě i posadit. Co dneska vidím jako nepotřebné je třeba váha, ohřívačka lahví, speciální koš na použité pleny, přebalovací pult, sterilizátor. To jsem fakt nepoužila nebo jen sporadicky. No, nakonec uvidíš sama, co ti bude vyhovovat. A těch nákupů si ještě užiješ dost a dost. Velká výhoda je, že dneska si můžeš cokoliv objednat on-line, nemusíš se trmácet po obchodech. Tak hlavně ať je všechno v pořádku, máš před sebou krásné období, užívej si to, jak to jde.
Vyber si nejdůležitější vlastnosti, u nás u kočárku musí se vejít do clia - to byl celkem oříšek a nechtěla jsem aby stál majlant.
Postýlku jsem chtěla, aby měla sundávací bočnici a víc pozic spodní desky a pak už jsem vybrala dle ceny.
Vaničku jsem dostala od známé.
Co jsem hodně řešila byla sedačka, ixofix a crash testy, pak až aby šla na kočárek.
@Furzhilda Jo s kočáry jsem měla to samé, mrkni na Britax smile 5z.. buď s jejich autosedačkou nebo cybexovou.
Korbička je nějak akorát, v podstatě žádná není extra velká. Mám dlouhé dítě. Do sportovního sezení šlo ještě když leželo, jde totiž do úplného lehu a vršek to zakryje. Dáš si ho po i proti směru jízdy, dolů dáš dost věcí, případně malého psa. Skládá se ok a do kufru je skladný, to sportovní sezení je třeba dát u velkého cestování na dno kufru. Sportovní sezení je dost široké, takže se tam dítě co spí v kocare dobře vyspí. Zároveň ho dáš do úplného sedu - dítě se nemusí pořád přitahovat, když je zvedave. Má to adaptéry na ten Cybex. Dávala jsem cloud T sedačku, a využívala jsem tu možnost převozu hodně - obvodní, obchoďák v době kdy tam nikdo není. Jde posunout více do lehu, stejně to umí i ta Britaxova sedačka. Kola se ti nepichnou.
Jako druhý kočár jsem si teď koupila Cybex tříkolku. Není to univerzální kočár. Ale snese kdejakou diru, ale dítě sedí jen ve směru jízdy, nemá to madlo. Nicméně se skvěle řídí a ruční brzda z kopce je skvělá věc, zvlášť, když ti nefunguje koleno, jako mně
tzn rozdíly jsou.
Ten Britax je velmi univerzalni.
A jinak, prostě vezmi v pro tebe ok cenově relaci to, co se ti líbí. Třeba vaničku jsme použili 5* pak jsem šla do vany s miminem.
@Kfětoslava píše: Více
Když je dítě otočené k matce, vidí každý něco jiného. Blbě se komentuje okolí. Což je vlastně to hlavní, co chci dítěti ukázat.
Samozřejmě je blbé, že na sebe nevidíme, někdy si nerozumíme atd.