Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@alisekR píše:
Jestli s vámi takto žije 5 let a dceři je 7, tak bys jí měla asi vysvětlit, že tatínek je ten, kdo se stará a kdo s ní tráví čas, tak to prostě je.
Tak s tím teda nesouhlasím. tatínek je tatínek, má vztah s dítětem, není to partner matky, který se s dítětem vídá jen proto, že má vztah s matkou. A když vztah s matkou skončí, najednou to „tatínek“ být přestane. ![]()
@Bábrdl píše:
Tak s tím teda nesouhlasím. tatínek je tatínek, má vztah s dítětem, není to partner matky, který se s dítětem vídá jen proto, že má vztah s matkou. A když vztah s matkou skončí, najednou to „tatínek“ být přestane.
Tak já to ale pochopila tak, že ona svého bio otce nezná… a nebo že se nestýkají a tenhle pán, co je s nima 5 let je jako otec.
@alisekR no uvidíme, zase jídlo by jí mohlo zadržet jenže pro ní to bude doba než to jídlo donesou
. Počítám že půjde na delší dobu poprvé
Třeba překvapí ale moc s tím nepočítám
dědeček na vnoučátka trpí, hlavně na Vali a ta je vyčůraná
, dolívá mu neustále pivo, usmvá se na něj, teda pokud donese želatinové bonbony, pusu u nedá protože má vousy
Ještě když byl jen nejstarší tak jsme tam s nim jezdila na víc dní a ten mu dovolil vše, jeho druhá manželka vždy že mu snad nedovolí aby šahal na P beatls a děda že jeho vnouček může vše, ona se toho ale nesměla vůbec dotknout
a chtěl celý život dceru kterou nemá takže vali si ho omotala dokonale
@Bábrdl
minule mě ukazoval dle mého stejného věku holčičku a říká to je fakt děs, vše růžové, kabelku nosí
, jsem mu tiše naznačila že přece vali taky chodí pořád v růžovém, kabelku mě řekl at koupím když jí bylo 18m
a ted už chce barvit i nehty
což jsme zatrhla, tak už od tatínka má slíbený lak prý o prázdninách
a když jsem mu to řekla kouknul na mě jako na vraha že to snad nebudu srovnávat, jestli jí jako chci něco upírat
Doma někdy řekne že je to hrozný že ječí jak holka tak mu vždy řeknu že to ale přece holčička je- jeho
Restauraci jí slíbil, ted už na mě jestli jí fakt budeme brát tak jsme mu řekla at si to vyřeší s Vali sám a na otázku jestli jde řekne že jo a že to bude paráda
no moc si toho asi neřekneme
![]()
@alisekR píše:
Tak já to ale pochopila tak, že ona svého bio otce nezná… a nebo že se nestýkají a tenhle pán, co je s nima 5 let je jako otec.
záleží jak se k ní chová, jestli ho ona vidí jen o víkendech a jen jí říká co má a nemá dělat to asi moc dobrý vztah mít nebudou
, otec to neni, je to partner její matky a k holce asi ten vztah moc ok nebude
a jestli na holce vidí že je vše špatně
a čím bude holka starší tím horší vztah ![]()
@Markéta80 My chodíme do restaurací normálně, zvyklé jsou od mala obě děti…to je hlavně naučila moje mamka, ta jak někam jede i do vedlejšího města, tak musí jít na oběd
jak vytáhne paty za ceduli našeho okresu, tak dostane hlad a tak má přehled, kde jak vaří…a ty naši neřádi to mají po ní.
Dnes v Budějovicích při cestě okolo Globusu řval náš tříletý, že má hlad a chce do Budějc
neumí ještě pochopit, že už tam je…myslí, že Budějce se jmenuje ten Globus…a to prosím řval hodinu po obědě.
Pak jsou hodné, než zaplní z části žaludek a pak začne pomalu cirkus…nutnost je být najeden přibližně tak rychle, jako naše děti
![]()
Prosím anonym ![]()
Toto téma jsem řešila 3-4 roky zpátky.
Situace podobná, dcera byla tedy lehce starší 3-4 roky, také s námi byl jen nějaký čas, perfekcionista na všechny kolem, dcera dle nějak nevychovaná, ona tedy otce má. Jeho názory na výchovu děti byly jasné
Teď po nějakém to čase, který uběhl, se musím smát, jak s ním mává jeho dcera ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj
Jdu si pro radu. S partnerem jsem 5 let. Dcera má 7.Od mala ví, že její otec je někdo jiný, ale nikdy ho neviděla.
Problém je v tom, že partner je perfekcionalista a já né. Malá je hlavně se mnou a s partnerem jsme o víkendech, protože se vrací domů pozdě večer. Není na to zvyklá, ale nemyslím si, že by byla nějaká hrozně nevychovaná, jak tvrdí on.
Blbý je, že dcera mu řekne, že není její otec. Mě to dost mrzí.
Máte to někdo podobně? Jak tuto situaci řešit? Na něho je protivná a on na ni taky..
pokud si partner za pět let soužití na tvou dcerku nezvykl, nepřijal ji a neakceptuje ji jaká je pak už pozdě co radit..
@Sany80s já neříkám, že to je v pořádku…jen za první bych určitě nic neříkala cizím dětem, udělala bych to pouze v případě, že by to cizí dítě ubližovalo tomu mému. A za druhé vyhrožování, že dostane po hubě je pro mě taky tabu…a jako nemyslela jsem to nijak zle nebo tak - možná to tak vyznělo, ale ne. Jen mi prostě to tak přišlo, že to vidíš hodně černobíle - přitom s dětma to tak moc není… ale já jsem možná poznamenaná výchovou mých rodičů, kteří byli dost striktní. Já radši budu mít (s mírou) rozmazlenečky než aby pod pohrůžkami bitím a zákazováním šlapali jak hodinky ![]()
@alisekR píše:
Otčím může být jako otec, když se na to cítí.
Ale reálně to tak nebývá. Pak je lepší, aby to byl „strejda“, než si násilím hrát na rodinu, o což nestojí ani dítě ani chlap, ale obvykle jen ženská. A to jen dokud budou spolu.
@Anonymní píše:
Prosím anonym
Toto téma jsem řešila 3-4 roky zpátky.
Situace podobná, dcera byla tedy lehce starší 3-4 roky, také s námi byl jen nějaký čas, perfekcionista na všechny kolem, dcera dle nějak nevychovaná, ona tedy otce má. Jeho názory na výchovu děti byly jasnéTeď po nějakém to čase, který uběhl, se musím smát, jak s ním mává jeho dcera
Já to taky znám. Vlastní dítě… To se nedá srovnat s ničím.
Edit: A zažila jsem i hromadu ženských, co vedly řeči „já budu zlá matka, ha ha“, moje ségra nezvládá synovce, ale já jim umím nastavit hranice…
A když se staly matkami, tak si je jejich dítě namaže na chleba. (to je něco jiného, to nemůžeš srovnávat). ![]()
@alisekR
uvidíme, my právě chodíme sami 1× za měsíc aby jsme si i v klidu popovídali takže tentokrát sami nebudeme. Jen aby se moc nepřepila džusu aby nechtěla furt lítat na wc
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj
Jdu si pro radu. S partnerem jsem 5 let. Dcera má 7.Od mala ví, že její otec je někdo jiný, ale nikdy ho neviděla.
Problém je v tom, že partner je perfekcionalista a já né. Malá je hlavně se mnou a s partnerem jsme o víkendech, protože se vrací domů pozdě večer. Není na to zvyklá, ale nemyslím si, že by byla nějaká hrozně nevychovaná, jak tvrdí on.
Blbý je, že dcera mu řekne, že není její otec. Mě to dost mrzí.
Máte to někdo podobně? Jak tuto situaci řešit? Na něho je protivná a on na ni taky..
Dítě by asi dostalo ceres, neb mi to přijde jako hodně velká drzost a krom toho zastávám názor, že rodiče, potažmo dospělí v jedné domácnosti, by měli při výchově držet při sobě, byť třeba momentálně prosazovanou věc úplně nezastávám.
Mimo doslech dítěte bych zkusila s partnerem promluvit a dohodnout se na nějakém oboustranně přijatelném přístupu - nejspíš, že on trochu ubere a ty trochu přitvrdíš.
@Bábrdl píše:
Já to taky znám. Vlastní dítě… To se nedá srovnat s ničím.Edit: A zažila jsem i hromadu ženských, co vedly řeči „já budu zlá matka, ha ha“, moje ségra nezvládá synovce, ale já jim umím nastavit hranice…
A když se staly matkami, tak si je jejich dítě namaže na chleba. (to je něco jiného, to nemůžeš srovnávat).
@alisekR píše:Řekla bych, že to je přesně ten věk na začátek takových hlášek
Na tom celém vidím problém, že tvoje dcera mu klidně řekne, že on není její táta…Na taková gesta je kočička ještě malá, dle mě tedy…to jsou takové fráze, co po sobě hází mnohem starší děti a je to od nich drzost, promiň.