Partner a peníze na domácnost

323
3.11.17 17:20

Partner a peníze na domácnost

Dobrý den,
bude to rok, co mám patnera a půl roku spolu žijeme. Jsem samoživitelka. Partner je moc fajn člověk. Hodný introvert, má krásný vztah s mým dítětem. Má velice náročnou práci, ale pokud je doma, pomáhá. Co řeším je finanční stránka věci. Nemám zrovna velké příjmy a i když už jsem mu řekla, že by bylo dobré, aby přispíval, nějak se k tomu nemá. Bydlíme u mě v domku, který splácím. Když napíšu seznam, nakoupí. Koupí i co je třeba kolem domu. Nářadí, nějaký materiál na opravy. Zaplatí v obchodě, na výletě, když jednou za čas někam vyrazíme a 2× mi dal peníze na nákup. Teď ke konci roku mám platit hodně poplatků a začínám být z toho nervózní. Jednou jsem mu říkala, ať si promyslí, kolik mi chce přispívat a řekne mi. Je to už nějaká doba a on to přešel. Jsem blbá, že si o ty prachy neumím říct…Jenže já si myslím, že zkrátka nepokládá za důležitý přispívat, když pomáhá a občas něco koupí :think: Peněz má dost, to vím..Mě podporují fin. moji rodiče a mě je to zkrátka trapné, že mi vypomáhají a mám přítele…on o tom neví. Nevím, co s tím. Jak mu to podat a o kolik si popřípadě říct? Hlavně mě prosím nepranýřujte. Jsem pracující člověk, akorát na mateřské. Partner je hodnej chlap, akorát v tomhle asi úplně zabedněnej a já zřejmě taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5866
3.11.17 17:26

Tak jestli tvůj partner nikdy nebydlel sám, tak si jen neumí udělat představu, kolik provoz domácnosti stojí. Sedla bych si s ním a řekla, že je potřeba zaplatil tohle a tohle a ať si na to přispěje. A mít přítele, který má dobrý plat a nechat se sponzorovat rodiči je divný, co on dělá se zbytkem peněz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35799

Rozpočítej náklady na bydlení (ne hypotéku) a předlož mu to že uhradí dejme tomu třetinu nebo půlku. Nic jiného než to říct na rovinu, peníze jsou ve vztahu důležité si ujasnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Nikdo Ti neporadi asi nic lepsiho nez si spolecne sednout a vse probrat. Nejlepe s papirem, tuzkou a kalkulackou a kartickou s cislem uctu, na ktery bude platby odted posilat. Trvalym platebnim prikazem.
Me by tak iritovalo byt v situaci, kdy u me nekdo bydli zadarmo a me prosby neslysi, ze bych predtim jeste zvazila, zda o neho opravdu stojim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
3.11.17 17:29

A další vychcanek, který vysavá ženskou na mateřské. :zed: Nechápu to, že to těm chlapům není trapné, i když v mých očích to ani nejsou chlapi, jen potvory s ptákem.
Hodila bych mu na papír mé výdaje za jídlo a bydlení celkově, i čtvrtletní platby a výši svých příjmů. Pokud by se do měsíce nechytil za nos, musel by si najít nějakou jinou trubku, co mu bude platit bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blabla123
3.11.17 17:31
@jasnahvezda píše:
Dobrý den,
bude to rok, co mám patnera a půl roku spolu žijeme. Jsem samoživitelka. Partner je moc fajn člověk. Hodný introvert, má krásný vztah s mým dítětem. Má velice náročnou práci, ale pokud je doma, pomáhá. Co řeším je finanční stránka věci. Nemám zrovna velké příjmy a i když už jsem mu řekla, že by bylo dobré, aby přispíval, nějak se k tomu nemá. Bydlíme u mě v domku, který splácím. Když napíšu seznam, nakoupí. Koupí i co je třeba kolem domu. Nářadí, nějaký materiál na opravy. Zaplatí v obchodě, na výletě, když jednou za čas někam vyrazíme a 2× mi dal peníze na nákup. Teď ke konci roku mám platit hodně poplatků a začínám být z toho nervózní. Jednou jsem mu říkala, ať si promyslí, kolik mi chce přispívat a řekne mi. Je to už nějaká doba a on to přešel. Jsem blbá, že si o ty prachy neumím říct…Jenže já si myslím, že zkrátka nepokládá za důležitý přispívat, když pomáhá a občas něco koupí :think: Peněz má dost, to vím..Mě podporují fin. moji rodiče a mě je to zkrátka trapné, že mi vypomáhají a mám přítele…on o tom neví. Nevím, co s tím. Jak mu to podat a o kolik si popřípadě říct? Hlavně mě prosím nepranýřujte. Jsem pracující člověk, akorát na mateřské. Partner je hodnej chlap, akorát v tomhle asi úplně zabedněnej a já zřejmě taky.

Kolik teda měsíčně přispěje?

• Citovat
  • Upravit
323
3.11.17 17:34

On nikdy nebydlel sám, ani s přítelkyní..a už je ve středním věku. Není to mámánek, ale zkrátka vždy byl tak pohlcen prací, že osobní život dost zazdil. Jinak peníze si šetří, co jsem pochopila. V rodině mají dost vyostřené majetkové poměry a on se snad bojí, aby neivestoval někam, kde mu nic nepatří. Štve mě to, ale než tohle otevřu, potřebuji si asi přečíst podporu. Mě je totiž neuvěřitelně trapné si říkat o peníze i když vím, že je to jeho ostuda. Rodiče mi pomáhají nárazově a taky to od nich nechci a hambou se propadám. Ale zase si toho od nich moc vážím, protože díky nim má dítě lyže, jezdí plavat a dělá aktivity na které bych já neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
3.11.17 17:35

To jste si snad měli dohodnout hned, jak se nastěhoval, ne? To jako u tebe bydlí, jí a vše ostatní zadarmo, jen občas něco koupí? Mám pocit, že se snad poslední dobou přemnožili, tyhle chytráci. Podala bych mu to jednoduše. Bydlíš tady, jíš tady, vodu spotřebováváš, tak prosím měsíčně přispívej částku xy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
3.11.17 17:37

No vyčíslím nákupy, co ho pošlu koupit+ něco nakoupí sám od sebe, tak si myslím, že tak 3tisíce. Ale téměř vše je to vlastně v naturálijích a tím elektřinu nezaplatím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5640
3.11.17 17:39
@jasnahvezda píše:
On nikdy nebydlel sám, ani s přítelkyní..a už je ve středním věku. Není to mámánek, ale zkrátka vždy byl tak pohlcen prací, že osobní život dost zazdil. Jinak peníze si šetří, co jsem pochopila. V rodině mají dost vyostřené majetkové poměry a on se snad bojí, aby neivestoval někam, kde mu nic nepatří. Štve mě to, ale než tohle otevřu, potřebuji si asi přečíst podporu. Mě je totiž neuvěřitelně trapné si říkat o peníze i když vím, že je to jeho ostuda. Rodiče mi pomáhají nárazově a taky to od nich nechci a hambou se propadám. Ale zase si toho od nich moc vážím, protože díky nim má dítě lyže, jezdí plavat a dělá aktivity na které bych já neměla.

A kde bydlel predtim? Tam mu to patrilo a bydlel zadara? :think: Pokud je to slusny chlap jak rikas, a byl zvyklej si platit nějaké náklady, musi mu byt jasne, ze minimalne voda navic, elektrina a odpady neco stoji ne? Jidlo kupujes taky jen ty? To si mysli, ze mas kouzelnou lednici nebo co? :)

Příspěvek upraven 03.11.17 v 17:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blabla123
3.11.17 17:39
@jasnahvezda píše:

Tak mu řekni ať ti dává měsíčně 3,5 tísíce na jídlo a 4,5 za energie a je to ne? Nebo ať jde o dům dál.

• Citovat
  • Upravit
blabla123
3.11.17 17:41
@jasnahvezda píše:
No vyčíslím nákupy, co ho pošlu koupit+ něco nakoupí sám od sebe, tak si myslím, že tak 3tisíce. Ale téměř vše je to vlastně v naturálijích a tím elektřinu nezaplatím…

Ale v těch 3 tisících je i jídlo pro něj ne?

• Citovat
  • Upravit
1845
3.11.17 17:44
@jasnahvezda píše:

Ale přispívat na nájem a energie přece není investice, to je nutnost. Všude by toto musel platit a jestli u vás bydlí zadarmo, tak to má dobře zařízené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
3.11.17 17:45

Ber to tak, že kdyby bydlel sám, tak by platil nájem nebo hypotéku a k tomu všechny spotřeby, nákupy a tak. Když to nikdy nezkusil, tak to vážně neví, i když je divný, že mu to v jeho věku nedocvakne - ale je to jenom chlap = o co si konkrétně neřekneš, to nemáš.
Takže určitě vyčísli náklady na provoz (inkaso atd) a ať přispívá půlku. O tom, že by mohl přispívat i částečně na hypotéku (jako kdyby platil částečně nájem) ani nemluvím.

Rozhodně to s ním prober, není to žádná ostuda a v tomhle by mělo být ve vztahu jasno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
3.11.17 17:46

Ano, i jídlo pro něj. Před tím bydlel u blízkého příbuzného, kde nic neplatil, ale makal tam jak šroub na oplátku. On si vypere, uklidí po sobě, je vycepovanej. Působí na mě dojmem, že vlastně ženu ani nepotřeboval. Zvládá toho opravdu hodně. Hlavně já jsem stála o to, aby se přistěhoval. Ach jo..mrzí mě, že mu to nedoteče samotnýmu. Jinak nákup udělá káždý týden, když nad tím tak přemýšlím, ale pokud vyloženě nenapíšu seznam, tak takový klasický, chlapský a co se vydá do jedné igelitky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí