Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hanka.br. píše:
Můj názor je, že dokud spolu lidi nebudou chvíli žít, aby poznali své zvyky, a místo toho si bez kouska rozmyslu pořizují děti, nemají se divit, že jim to neklape. Když se k tobě ten tvůj povedený přítel chová jak hovado, měla by ses sebrat a jít od něj pryč. To ale nemůžeš, protože máte dítě. Stejně nakonec půjdete od sebe, ale ztratíte spolu ještě pár let, než se postavíš na vlastní nohy.
Spíš je problém, když ženská předstírá, že je čistotná a pak si stěžuje, že manžel nic nedělá. Pak se nesmí divit, že je hodnocena jako uklízečka. Tady to vypadá, že se tazatelka přemáhala (jinak by s ní partner asi nebyl, když ho to tak prudí) a teď po dítěti už na to hází bobek. No, u nás prostě uklízí manžel - protože jeho nároky na čistý dům jsou daleko vyšší než ty moje a upřímně jsme si to řekli na začátku soužití. Žádný půl na půl. ![]()
@LucEm píše:
Víš že v tom máš nedostatky, víš že se v tom necítí dobře. Brzy to od tebe začne okoukavat i dítě a nebude chtít uklízet. Navíc se všude budou válet i jeho hračky a to už se doma skutečně nehnete… Zapracuj na tom, nemusíš naklizet 2hodiny, stačí si uklízet věci na své místo. Případně je na toto dobré dát si v mobilu upomínku a 15 minut 2× denně procházet postupně byt a uklízet co kde nemá být, je upatlane, zaprášené apod. Myslím že budeš překvapená co se za 15 minut dá všechno stihnout. Mě toto pravidlo velmi pomáhá udržet celkem pořádek s dvěmi batolaty
To je hrozny co píšeš, jsem bordelarka, partner též, ale vis co je hlavní? Uklizime když jsme odpočatí, jsme psychicky v pohodě a vysmatí. Radši si lehneme a pustíme si spolu film po náročném dni, než jako deb.il chodit po domě s casovacem. Ano uděláme skříně z židli, no a co? Hlavní je mít se rádi a aby lidem bylo spolu dobře, a ne toto. To je pomalu psychický teror - prohlížet vsechno jako cvok kdyby náhodou! Myslíš, že je to zdravý vztah? ![]()
A jako promiň uklízet dvě hodiny denně je šílenost. Ty plánuješ žít věcně nebo proč marníš svůj drahocenný život takovým nevdecnym způsobem?
@someargue píše:
To je hrozny co píšeš, jsem bordelarka, partner též, ale vis co je hlavní? Uklizime když jsme odpočatí, jsme psychicky v pohodě a vysmatí. Radši si lehneme a pustíme si spolu film po náročném dni, než jako deb.il chodit po domě s casovacem. Ano uděláme skříně z židli, no a co? Hlavní je mít se rádi a aby lidem bylo spolu dobře, a ne toto. To je pomalu psychický teror - prohlížet vsechno jako cvok kdyby náhodou! Myslíš, že je to zdravý vztah?
Jenže vám dvěma to vyhovuje, nevadí vám to ani jednomu. U zakladatelky to vadí partnerovi a já se mu moc nedivím. Nám to doma vadí oběma. Nepřijde mi na tom nic špatného, já jsem ráda že si ten byt projdu protože takhle se donutím to uklidit když procházím byt vyloženě s cílem zlikvidovat věci co se válí. Mě i manželovi je líp když si nemusíme odstraňovat oblečení ze židle, věci ze stolu kde se chceme najíst. Navíc máme 2deti a žijeme v garsonce. Když to tu nedělám je to tu za 2dny jak v hadrarne, a děti když vidí mě uklízet nepořádek se přidají a uklízí též, místo aby jej jen tvořily. Pro zakladatelku to byl jen tip co s tím může zkusit dělat.
@LucEm píše:
Jenže vám dvěma to vyhovuje, nevadí vám to ani jednomu. U zakladatelky to vadí partnerovi a já se mu moc nedivím. Nám to doma vadí oběma. Nepřijde mi na tom nic špatného, já jsem ráda že si ten byt projdu protože takhle se donutím to uklidit když procházím byt vyloženě s cílem zlikvidovat věci co se válí. Mě i manželovi je líp když si nemusíme odstraňovat oblečení ze židle, věci ze stolu kde se chceme najíst. Navíc máme 2deti a žijeme v garsonce. Když to tu nedělám je to tu za 2dny jak v hadrarne, a děti když vidí mě uklízet nepořádek se přidají a uklízí též, místo aby jej jen tvořily. Pro zakladatelku to byl jen tip co s tím může zkusit dělat.
Jenže zakladatelka žije v toxickým vztahu, partner jí psychicky týrá, programově ubíjí její sebevědomí, nadává jí do přirození a ty jí k tomu všemu radíš, aby víc uklízela? ![]()
Ty jí učíš uklízet, aby vyhověla psychopatovi? Ty jí dáváš najevo, že ona je ta špatná? Bože, nad hloupostí některých diskutujících tady fakt zůstává rozum stát.
@Fne123 píše: Áno on upratuje tiež, ale tým že chodí do roboty, tak keď príde z roboty, čaká poriadok, a veľa krát to tak proste nie je. Keď dôjde z roboty, chce si oddýchnuť a nie upratovať. Ale inak upratuje, dáva prať, obcas aj obed/večeru spravi.
Kdybys hned dávala věci na místo a nenechala je válet, kde ti vypadnou z ruky, tak ani nemusíš uklízet dvě hodiny denně. Chlap většinou zase tak na úklid nekouká, to asi musí již být velký nepořádek, když si toho všimne.
@Da12 píše:
Kdybys hned dávala věci na místo a nenechala je válet, kde ti vypadnou z ruky, tak ani nemusíš uklízet dvě hodiny denně. Chlap většinou zase tak na úklid nekouká, to asi musí již být velký nepořádek, když si toho všimne.
Ne, oni totiž vůbec neexistují despotický chorobný puntičkáři….. ![]()
@Da12 hele prostě jsi ženská jsi doma tak to musí být vidět
neříkám že musíš uklízet pořád ale víš jak
@Fne123 píše:
Dobrý deň. Potrebujem poznať váš názor na moju situáciu. S priateľom mame pol ročne bábätko. Hadame sa najme kvôli neporiadku. Ja sa snažím upratať, ale nikdy to nie je podľa jeho predstáv. Ja som skratka vyrastala v rodine, kde bolo plno zbytočnosti, a niektoré veci mi skratka neprídu ako neporiadok. Napríklad nechám knihu na gauči, mám tu šaty na gauči. V kuchyni v polici mám kopu veci. Veľa krát sa stane, že niekde niečo nechám, napríklad slnečné okuliare v obývačke na stole. Minule som sa vyzula vo dverách a utekala za malou, lebo plakala, a úplne som na to zabudla a nechala som to tam. Ja si tieto chyby dosť uvedomujem, ale skratka niekedy mi niečo úplne vypadne z hlavy. Keď objednam nejaký balík, stane sa že krabicu nechám niekde na chodbe. Som proste bordelárka. Upratujem každý deň aj 1-2 hodiny, ale aj tak to proste nestačí. Ráno nevyspata si radšej ako prvé urobím kávu a v klude ju vypijem, ako sa nahanam kvôli poriadku. Proste nie som zďaleka dokonala a uvedomujem si to a snažím sa pracovať na sebe, aj keď proste mi to tak úplne vždy nejde. Napriek tomu, neviem či priateľ ma pravo sa tak baviť so mnou ako sa so mnou baví, a chcem poznať váš názor. Minule mi povedal, že som ako jeta, alebo mi povie že som na hlavu, nedávno mi povedal, že už mám držať pi. Alebo že ma vye odtiaľto.Že nemá nervy takto žiť so mnou**. A ja neviem proste čo mám robiť, som z toho smutná. Aký máte názor na toto?
To si jeho poddaná, že tě pořád peskuje? Každý je prostě jiný, a to co popisuješ mi nepřijde nijak hrozný. Tak necháš brýle na stole, a krabici na chodbě, no a? Co dělá doma on? Vsadím se že nic, jen je chytrej jak rádio že? On se k tobě chová tak, jak mu ty dovolíš.
Rázně bych mu řekla, že když nemá nervy se mnou žít, tak atˇtáhne a budete mít klid oba.
@arinecka já si myslím, že to asi ani nemá cenu nějak řešit protože ani jedna z nás neví jak to u nic chodí všechny možné řady jsme daly tak je to už na nic ![]()
@Adeehidee píše:
@Da12 hele prostě jsi ženská jsi doma tak to musí být vidětneříkám že musíš uklízet pořád ale víš jak
Přesto že u nás jsem na úklid nejvíc já, tak tohle mi vysvětli. Jako že chlap může být v klidu prase?
@Adeehidee @Da12 já se přestávám divit, že se tolik žen nechává týrat, když slyší takovýhle moudra. Dobře si vás pánečkové vycvičili. Vypiglovat hnízdečko a nabalit cigaretky….. Respekt k ženě se neočekává, není ho třeba, jen stačí víc máknout….
Je mi z toho šoufl…..
@Janli no jo já takhle držela 4 roky pak jsem ho kopla do zadku
Já za svobodna mívala tak vystajlovanej a uklizenej byt, že by se u mne zfleku mohlo fotit do časopisu. Všechny věci striktně na svým místě, to bylo něco, ou jé!
A pak jsem si pořídila jednoho velkého bordeláře a k němu posléze ještě jednoho mrňavýho. Muž trpí chronickým zrukyodpadlismem a co dovede v bytě udělat 16měsíční batole, víme asi všichni.
Takže já si zvykla ráno, když vstanu, nakrmím mrně a prosadím ho k pohádce, během 20 minut projdu byt, poshromáždím nádobí po mužově nočním hodování, vyklidím myčku, zapnu novou várku, případně dám prát prádlo/vyklidím sušičku, uklidím a utřu linku (muž se s drobky nezatěžuje) a porovnám všechno ostatní na své místo. Mně to vadí, já to udělám. Muž by to udělal taky, ale trvalo by mu to pár dní.
Svého muže miluji pro jiné kvality, než je pořádkumilovnost, nikdy bych k němu nebyla sprostá nebo ho kvůli tomu nepeskovala, my spolu takhle nekomunikujeme. Teď mám angínu, po čtyřech dnech horeček se první den trošku mátořím. V bytě jako po výbuchu, ale dítě obstarané, nakrmené, spokojené a muž vaří rattatouille. Pro tohle ho miluju, čert vem brýle na stole a krabice v předsíni.