Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Prosím o anonym, děkuji.Chci se zeptat, jak to máte. Ať už střídavá péče, nebo děti jen na víkend, co se týče nákupů, investic do dětí a co kde mají.
Máme na střídačku děti s exmanželem. Ale jeho fungování a představa je taková, že třeba u koho jsou děti, ten chodí na akce školky, školy, atd. Takže když je ten týden nemám, tak neřeší akci, nebo nechápe, proč bych někam měla jít, když děti v tu dobu nemám.
Nebo když jim něco dá on, nebo dám já, mají to mít na tom místě, kdo jim to koupil. Třeba batoh, koupil nový, ale ke mně ho nosit nesmí, protože je od něj a nosí starší potrhaný. Hodinky, nové boty, a tak různě.
Taky to tak máte? Ano, jsou věci, které mají na tom jednom místě, ale nechápu, proč by něco nemohli nosit ke mně, nebo když jim něco dám, proč si to mají nechat u mě, když je to něco, co můžou mít denně u sebe.
Máte to taky tak?
Díky
Nooo…taky jsme to meli divoke, ono si to nakonec sedne. Dite ma proste vsechno 2× nebo si s tim vystaci u jednoho, at se třeba nevláčí s koloběžkou nebo s kolem…
Ty veci jsou praktičtejší neřešit…jedna aktovna ok, ale batohy, rukavice, bundy,… ja treba zapominam ‚vracet‘ trička a takove blbosti, ex to těžce nese…
Postupne, uvidis, snaž se nic nebrat osobne a nepromitat si do střídavky zklamani, ze to s partnerem nevyšlo ![]()
Asi i pro ně je nebo bude pohodlnější mít některé věci 2×. Třeba hygiena. Náhradní oblečení, pláštěnka. boty, nabíječka. Tahat všechno sem nebo tam je otrava. Pokud si něco někam vemou, tak asi by to měli umět říct, že to chtěj. Nevim třeba hráčku. Já tu hráčku chci protože s ní spím. To si vemu chci to ukázat a pochlubit se. Já chci (dítě chce)ne vy chcete..
@FlorenceF Jenkins píše:
Nooo…taky jsme to meli divoke, ono si to nakonec sedne. Dite ma proste vsechno 2× nebo si s tim vystaci u jednoho, at se třeba nevláčí s koloběžkou nebo s kolem…Ty veci jsou praktičtejší neřešit…jedna aktovna ok, ale batohy, rukavice, bundy,… ja treba zapominam ‚vracet‘ trička a takove blbosti, ex to těžce nese…
Postupne, uvidis, snaž se nic nebrat osobne a nepromitat si do střídavky zklamani, ze to s partnerem nevyšlo
Tak já rozhodně zklamaná nejsem, jsem ráda, že jsem od něj odešla, i pro děti to bylo nakonec lepší, než poslouchat x let hádky
Ale nějak nerozumím tomu, proč mu některé věci vadí.
Jasně, boty, oblečení, to není problém, případně si něco donesou v batohu, ale spíš jestli je i jinde, že některé věci prostě k tomu druhému nosit nemůžou ![]()
@Anonymní píše:
Asi i pro ně je nebo bude pohodlnější mít některé věci 2×. Třeba hygiena. Náhradní oblečení, pláštěnka. boty, nabíječka. Tahat všechno sem nebo tam je otrava. Pokud si něco někam vemou, tak asi by to měli umět říct, že to chtěj. Nevim třeba hráčku. Já tu hráčku chci protože s ní spím. To si vemu chci to ukázat a pochlubit se. Já chci (dítě chce)ne vy chcete..
Ano, jasně, hygiena, nějaké základní oblečení a boty, ale jde mi spíše o jiné věci, co když dostanou třeba u otce, nemůžou vzít ke mně, myslím menší, jako třeba dostanou hodinky, nebo tak a mají to mít u mě, asi abych ho nějak nenapadala, že jim to rozbil, nebo nevím právě ![]()
@kvetanak píše:
Chudáci děti…
Někdy je ta domluva zkrátka těžká a i když děti něco chtějí jinak, nevyhoví jim ![]()
@Anonymní píše:
Tak já rozhodně zklamaná nejsem, jsem ráda, že jsem od něj odešla, i pro děti to bylo nakonec lepší, než poslouchat x let hádky![]()
Ale nějak nerozumím tomu, proč mu některé věci vadí.Jasně, boty, oblečení, to není problém, případně si něco donesou v batohu, ale spíš jestli je i jinde, že některé věci prostě k tomu druhému nosit nemůžou
Jo, je…
taky jsem vzdala pnutí některé věci chápat
hele, ja tomu rozumim, na co se ptáš, fakt jo…
Ale opravdu, udrzitelny pristup (po 7 letech) je: vyhovim, kdyz muzu, neresim, kdyz to nema devastujici vliv, neprudim, nejsem-li tázána, pořídím, když mám. Pokud se druhy dohodnout NECHCE, a ne a ne a ne, jedu dle sebe a rozsudku
Můžou si nosit co chtějí, pokud se mi něco nezdá, domluvím se s dětmi. O některé věci se třeba bojím, že by je tam ztratily, zničily, tak je mají 2×, ať to nenosí tam a zpět. Drtivou většinu věcí, oblečení, boty, věci do školy, na sport.. mám výživné, sice nízké, ale ex platí i jiné věci, buď jen on nebo napůl, a to taky roste s cenou, tak to neřeším. Batohy nosí co jsem koupila já. U něj asi žádné nemají, nevím.
Když děti něco chtějí, je to reálné a ne blbost a nevyhoví jim bez zásadního důvodu, tak je to holt blb. Asi víš proč s ním nejsi. Děti musí poznat i negativní stránky rodiče.
Dceru má co 14 dní na víkend.
Něco si nakoupil k sobě, ale nedělá mi problém, aby si vzala věci odemne i k tátovi.
Větší výdaje platím já, protože mi dává těch pár šušní.
Povím Ti to takhle: Nedovolim, aby moje dítě ač u mě, nebo u něho strádalo, aby odnášelo hloupé chování svých rodičů.
Roky mame s manzelem stridavku (jeho deti). Samozrejme veci do skoly (taska, penal atp.), bryle, mobil, hodinky si prenasi bez ohledu kdo poridil. Ale zbytek ne. Proste to nefungovalo. Nase veci se nevraceli, sportovni vybaveni nam pak doma chybelo. Do deti penez investujeme dost a radi, ale vsechno ma sve hranice. Cim jsou starsi tim je “ustupku” vice, protoze si jsou uz sami schopni veci hlidat.
Mensi “skolni akce” resi a ucastni se u koho jsou. Dulezite veci po dohode. Ale treba doktory resime z takovych 80 % my.
Jasně, tak snažím se taky domluvit rozumně. Ovšem někdy je to zajímavé, protože jednou řeší, že máme papír a podle toho se řeší péče o děti, což chápu. Ale jindy papír vlastně není a řeší si podle toho, co se mu třeba zrovna hodí
Když jsem nevyzvedla děti včas a zdržela jsem se, podle papíru je to špatně. Jindy jsem zase vzala děti dřív, to papír neřeší. Potřebuje něco dodělat, děti nevyzvedne, volám a jen tak mi řekne, že je vyzvedne o hodinu později. Opět papír teda neexistuje.
Někdy je schopný pomalu říct, že dětem nic nekoupím a nedopřeju, jak kdyby všechno jen platil a kupoval on ![]()
@Anonymní píše:
Jasně, tak snažím se taky domluvit rozumně. Ovšem někdy je to zajímavé, protože jednou řeší, že máme papír a podle toho se řeší péče o děti, což chápu. Ale jindy papír vlastně není a řeší si podle toho, co se mu třeba zrovna hodíKdyž jsem nevyzvedla děti včas a zdržela jsem se, podle papíru je to špatně. Jindy jsem zase vzala děti dřív, to papír neřeší. Potřebuje něco dodělat, děti nevyzvedne, volám a jen tak mi řekne, že je vyzvedne o hodinu později. Opět papír teda neexistuje.Někdy je schopný pomalu říct, že dětem nic nekoupím a nedopřeju, jak kdyby všechno jen platil a kupoval on
Asi víš proč spolu nejste. Nezmění se. Tyhle " pitomosti" jsou dětem jedno.
Akce většinou hlídám já, přeposílám emaily..na některé chodíme oba, na jiné spíš já, když můžu..je to různé. Škola většinou všechno adresuje tradičně mně, ale já to přeposílám ex.
K otci děti chodí vždy ve čtvrtek po škole. Buď do soboty ráno nebo do neděle večer. Je to tak právě proto, že školu potřebuju mít víc pod dohledem já. Jinak to nefungovalo.
Všechno řeším i nakupuju já. Občas zaukoluju tatínka, že nemám čas zajít s nimi do obchodu, tak ať to vyřeší on nebo když mají nějakou akci v jeho čase, tak ho poprosím, zda tam s nimi může jít, pokud mu to nenaruší jeho plány, tak jde. Vše mají u mě, k němu si vše vozí. Pro mě je to trochu práce navíc, ale mám klid.
Ale nemáme SP, tam to je asi jinak ![]()
Nevlastní děti zase mají vše dvakrát a nesmí si nic vozit k druhému rodiči. Rodiče se nedokázali domluvit, matka nechtěla nic půjčit k otci, dohadovali se o zapomenutých ponožkách a trenýrkách.
Obecně je to na domluvě. Jaké si to uděláte, takové to budete mít. Moje rada je co nejjednodušší, praktické řešení. Rozdělit kompetence, jasná pravidla, aby se předešlo dohadování, že někdo nevrátil tričko
A hlavně, nehadat se. Ono si to časem sedne. Ale pokud se budete štěkat, tak se z vás můžou stát celoživotní nepřátelé a děti to odnesou. Teď je to na vás.
Prosím o anonym, děkuji.
Chci se zeptat, jak to máte. Ať už střídavá péče, nebo děti jen na víkend, co se týče nákupů, investic do dětí a co kde mají.
Máme na střídačku děti s exmanželem. Ale jeho fungování a představa je taková, že třeba u koho jsou děti, ten chodí na akce školky, školy, atd. Takže když je ten týden nemám, tak neřeší akci, nebo nechápe, proč bych někam měla jít, když děti v tu dobu nemám.
Nebo když jim něco dá on, nebo dám já, mají to mít na tom místě, kdo jim to koupil. Třeba batoh, koupil nový, ale ke mně ho nosit nesmí, protože je od něj a nosí starší potrhaný. Hodinky, nové boty, a tak různě.
Taky to tak máte? Ano, jsou věci, které mají na tom jednom místě, ale nechápu, proč by něco nemohli nosit ke mně, nebo když jim něco dám, proč si to mají nechat u mě, když je to něco, co můžou mít denně u sebe.
Máte to taky tak?
Díky