Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chci se zeptat, jaký je rozdíl mezi zvedáním hlavičky a pasením koníčků?
Co je pasení koníčků a co dělá mimi dřív zvedá hlavičku nebo pase koníčky?
Co dělá mimi dřív drží hlavičku nebo když leží na bříšku, tak zvedá hlavičku?
Omlovám se jestli tady píšu zmateně, ale děkuji za vaše rady.
Ahoj namape,
pasení koníčků = mimi leží na bříšku a zvedá hlavičku, později se opírá o lokty, pak zvedá celý hrudníček a opírá se o dlaně.
Jinak může podle mě mimi zvedat hlavičku jak na bříšku (to pasení koníčků), tak na zádičkách. Na těch zádičkách ale myslím později, to už se přitahuje do sedu a posiluje bříško ![]()
No a hlavičku drží vzpřímenou, když už má trochu posílený zádička z toho pasení.
Takže tak nějak to myslím je ![]()
Danča
Ahoj,
co jsem vyčetla, tak správné pasení koníků má být tak, že hlavičku udrží určitou dobu v nějakém úhlu, ten si nepamatuju, prostě hodně vzpřímenou a přitom se neopírá o hrudníček, ale o předloktí, která jsou plně opřená o podložku. Ručičky jsou přitom rozevřené.
Plné rozevření pěstiček většinou proběhne až ve 3 měsících, ale v té době Ti už jistě bude držet hlavičku v poloze na rameni nebo „na letadlo“ a tak.
takže první je asi držení hlavičky a pak až správné pasení.
Náš Matyáš např. zvedne na bříšku hlavu ukázkově a vydrží dlouho, dělá to ale špatně- ručičky má propnuté a opřené o pěstičky a váhu moc na hrudníčku.
Snad jsem tě tím popisem nezmátla ještě víc.
Claudie
malá se narodila o měsíc dřív, ale myslím si že by to na to nemělo mít vliv. Leží na bříšku a hlavičku zvedne pramálo…když ji přitisknu bříškem ke mě, tak hlavičku zvedá ukázkově. To letadlo je co? To můžu dělat i když ještě nerží hlavičku na bříšku?
„letadlo“ říkáme tomu, když ho držím mojí rozevřenou rukou jakoby pod celým hrudníčkem, druhou rukou trochu jistím pod nožičkami a on se jakoby ležíc hrudníčkem na mé dlani dívá na svět asi tak z výšky metru a půl, moc se mu to líbí a nutí ho to zvedat hlavičku. Pokud jí malá ještě neudrží, bude jí hlavička viset v předklonu dolů a jelikož vadí jen záklony, tak se podle mě nic nestane.
Claudie
Aoj MANAPE,
doufám, že to napíšu srozumitelně. Pasení koníků vypadá tak, že když dáš mimi na bříško, vzepře se na ručičkách. Nejdříve je opřené na předloktí a postupně, jak roste a sílí, vypiluje to tak, že se podpírá na natažených ručkách. To je to „pravé“ pasení. Hlavičku mimi začne zvedat dříve než pást, je to takový první krok k samotnému pasení.
Snad je to srozumitelně
Pasení zdar
Milka & Týna
PS. Teď se dívám, že v liště u podpisu Týna "pase " ![]()
Ahoj,
jestli se nepletu, tak správně pasení je na bříšku a opřené o natažené ruce. Mělo by to teoreticky být kolem 4. měsíce.
Hanka
Tak to holky nevím, náš Maty právě pase jen opřený o natažené ruce a rehabilitační Dr nám řekla, že to je právě ŠPATNĚ.
Claudie
Ahoj Namape
v naší fotogalerce únorňátka a březňátka 2006 náš Míša vzorově pase a myslím, že i Dorotky Lukášek.
Mišánek se narodil taky o měsíc dřív, ale není to na něm vůbec poznat. Pasení koníků mu docela jde. Začínal ovšem také zvedáním hlavičky, když jsem ho měla položeného na sobě a to pak rychle přešlo v pasení. Takže vydrž, u vás to bude co by dup ![]()
snažím se aby mi tu hlavičkuaspoň trochu zvedla, sem tam sejito daří, ale zbytek co leží na bříšku obličejíkem „pusinkuje“ podložku. Připadá mi to jako týrání:-((((
Ahoj holky, mám dotaz…máme doma skoro 3-týdenní miminko a když leží na zádech, tak má hlavičku buď nalevo nebo napravo, ale aby mělo hlavičku jako uprostřed tak to ne…není to nějaký divný??? díky moc
Málokterý miminko má hlavičku rovně. Mít jí do stran je normální a pro ně i pohodlnější. Důležité je střídání stran, aby byla hlavička rovnoměrná a nekrátily se krční svaly a šlachy.