11 měsíců - nesedí, neleze

33
4.5.06 13:49

11 měsíců - nesedí, neleze...

Ahoj všichni,
synovi je 11 měsíců. Narodil se o 3 týdny dříve. Pravděpodobně ležel špatně v děloze nebo bylo málo plodové vody, celé jeho tělíčko bylo a stále je, i když teď už neznatelně, prohnuto na levou stranu. Když jsem ho položila na záda, vypadalo to, jako bych položila luk - pro lepší představu. Taky hlavu lehce zakláněl dozadu a klonil k jednomu ramenu, má levou polovinu obličeje menší.
Asi ve 2 měsících jsme začali chodit do Krče na neurologii. Z neurologického hlediska byl od začátku bez nálezu, jen trošku slabší na ruce. Každý týden kontrola, doma jsme měli cvičit Vojtovku, přiznávám, moc jsem nestíhala, mám ještě 2 a půl letou dceru.
Nekolikrát jsem slyšela od lékařky na neurologii, že i kdybysme necvičili vůbec, vše se srovná. To mě taky cvičit se synem zrovna nepřimělo.
Syn rostl, začal se převalovat ze zad na břicho a obráceně, vše se zpožděním oproti tabulkám a vývoji prvorozené dcery (člověk se tomu srovnání neubrání :-).
Před 3 měsíci lékařka prohlásila „ten do měsíce leze“. Před měsícem rehabilitační magistra prohlásila „za měsíc poleze“… a nic.
Syn se už asi 2 měsíce přemisťuje po bytě tak, že se plazí, přilepí ruce na podlahu a přitáhne se, při tom se odstrkuje nohou, pouze levou, druhou za sebou táhne.
Nepo:,–(í se, nestoupne si, asi před 3 dny se začal nejistě stavět na kolena. Ale vždy se nakonec rozplácne na podlahu.

Dnes jsme byli po měsíci na kontrole na neurologii a nemohla jsem si nevšimnout údivu magistry, že syn ještě neleze. Kromě toho, když ho na zkoušku po:,–(ila, syn nesedí s rovnými zády, ale má je vyhrbená jako „kočičí hřbet“ - kyfóza (?).
Při některých testech má stále sevřené pěstičky.
To, že ho nesmím posazovat samozřejmě vím. Ale např. v kočárku se syn přitáhne za ruce a „sedí“ sám, drží se a kouká. Musíme uklidit golfky a mám vytáhnut zase hluboký kočár, koupit kšíry a vozit syna v hl. kočárku na bříšku… a ještě spousta dalších věcí…

Snažila jsem se dopodrobna vylíčit naši situaci, chci se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost, jestli máte také 11 měsíční dítě, které neleze, jak to řešíte, jestli to řešíte :-), atd atd…

díky
Olga

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
375
4.5.06 14:11

Ahoj Olinko,

právě jsem se vrátila z neurologie s Kubou (25.5.05). Zatím se jen plazí po břiše, nepo:,–(í se, při pasivním sezení je ohnutý asi jako ten tvůj. Na neu mi řekli, že ho mám nechávat co nejvíc nahatýho aby zvedl to příško, jsme objednaní na reha. Chodím s ním od 3 měsíců. začal pást špatně koníky :-( Kuba je hrozně živej, ale vystačí si s plazením. Vpodstaě mu horzí „jen“ špatné držení těla. Ale to by mě mrzelo :-(((

To samé jsem měla se starším synem, ten začla lézt v 11 a půl měs. Taky nám zakázali kočár, jezdit vleže na břiše, ale proste to nešlo, tak jsem vozila v polosedu a snažila se ho každou chvíli dávat ven na břicho. I n atrávu, na písek. To nám pomohlo. chodit začal až v 17 měsících.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
4.5.06 14:14

Ahoj Olinko,
nemám sice vlastní zkušenost, ale kamarádčinu. Má chlapečka narozeného 8 dní po termínu. Při porodu si loknul plodové vody a byl pak 7 dní v inkubárotu. Co si pamatuji tak na 11 měsících taky ještě nelezl a ani neměl moc zájem sám se převalovat. Po poradě v lékařem byl äsi na 13 měsících přijat do stacionáře (školka s psycholožkou a terapeuty) a tam ho krásně rozhýbali a rozchodili. Stacionář navštěvovali denně mimo víkendu asi po dobu jednoho roku. S menšími přestávkami kdy byl nemocný nebo byli prázdniny a tak. Teď jsou mu 2 roky a chodí sám a není na něm vidět, že by byl nějak opožděný. Jsem z HK a nevím odkud jsi ty a jestli u vás taky něco takového máte.
Snad jsem tě trochu povzbudila. Pevné nervy a bude to určitě dobrý.

Papaja :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
4.5.06 16:03

Ahoj,

tak taky přidám svou zkušenost. Naše Julka navštěvovala neurologii, protože podle dětské Dr. špatně pásla koníky. Podle neuroložky byla úplně v pořádku, byli jsme na pár kontrolách a v současné době jsme už 2 měs. vyřazeni a máme přijít až na kontrolu samost. chůze. Julinka taky sama nesedí - ztrácí v sedě rovnováhu a neleze. Zatím se jen plazí, často se zvedá na čtyři a stoupá si s oporou. S kočárkem jsem to nevydržela a tak jezdíme už 14 dní v sedě v golfkách, jinak byl řev :roll: + sedí v Ikea židličce při jídle. Nedokážu si představit udržet takhle velké dítě se zájmem o všechno kolem dlouhodobě v hlubokém kočárku, ale asi když se musí........všechno jde. Nejspíš taky dostaneme vynadáno.
Přeju, ať se vám to brzy zlepší :) .

Meda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
4.5.06 18:31

Ahojky,

tak to jdu napsat podruhé, při odeslání mi zhučel počítač :evil: :evil: :evil:

Do cvičení maminek s dětmi, kam chodíme, chodí jedna mamča, které ještě před 3 týdny chlapeček (asi tak o týden mladší než náš Pavlík) vůbec neseděl, nestoupal si, nelezl… jen se plazil stylem „padlý voják“.

Pak jeden týden vynechali a minulý týden se tam místo padlého vojáka objevila TRYSKOMYŠ , která leze nejrychleji ze všech vrstevníků :lol:

Takže třeba na to musí jen přijít :wink:

Peťula + Pavlík 11měs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
4.5.06 21:18

Ahoj Olinko,
ja sama tady pred casem zavedla diskusi o manzelove synovci, kteremu je mesicu deset. Myslim, ze Tvuj syn je trochu pomalejsi, ale sama pises, ze se umi premistovat po byte… Nas synovec se teprve pred ctrnacti dny zacal prevracet na bricho, po:,–(it se neumi, nezacina mluvit, o nejake zmene polohy nemuze byt rec, hracky vezme hodne nemotorne do ruky a pak si je vrazi do pusy. A doktori jsou v naprostem klidu.
Nechci tim rict, aby ses na to vykaslala, chci jen rict, ze jsou deti, ktere jsou na tom znatelne hur a nikoho to neznepokojuje. Ja myslim, ze pokud je tam nejaka snaha o pohyb, tak to chlapecek snad vsecko dozene, nektere deti zacnou chodit i v roce a pul.
Preju hodne stesti
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
4.5.06 21:33

Ahoj Olinko, už jsem to tady psala v nějaké diskuzi, ale zopáknu to. :D
Mates, tedy ten starší byl rychlodítě, sám začal běhat, nebylo mu ani 10 měsíců.
Pak přišel Kuba, většího pohodáře a lenocha jsem nikdy neviděla. Neotáčel se, nelezl,neseděl prostě nic. Obvodní doktorka mu už v 6ti měsících napsala mírná pohybová retardace :! Já bulela jak želva. Na rehabilitaci mi řekli, že je v pohodě a to taky byl :wink: Tak pro uklidnění: na kolenou prvně popolez přesně na své první narozeniny. Chodit začal v 16ti měsících. Dneska je to pořádnej raubíř, pěkně mě honí :wink:
Snad tě to uklidní, neměj strach, určitě se to srovná.
Jo a naše RHB doporučila koberce, že se jim po tom líp leze, neklouže to jako parkety a měla pravdu, u mámy na koberci získal jistotu a začal si klekat. Tak natáhni koberce ode zdi ke zdi :wink:
Hodně štěstí.
 Abaja

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
4.5.06 22:14

Ahoj Olinko!

Naše lenoška má 10měsícu.Na neurologii a RHB chodíme asi od 4,5 měsíců.Protože nepásla koníčky.
Teď se sama po:,–(ila před pár dny,ale už to moc nechce opakovat. :wink: Neleze,jen se plazí bez pomocí nožiček,jak Meresjev.
Sem tam se na kolínkách zhoupne,ale hned zase padne na bříško.

Taky nám teď na RHB radili,co nejvíc malou nechávat nahatou na zemi nebo třeba na trávě a tak. :P

Tak lenoškům zdar
KIRA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
4.5.06 23:01

Všem moc děkuji za odpovědi, hned jsem klidnější :D !
Ráno to byla depka, už už jsem šla vykoupit zpátky náš hluboký kočárek, ale nedovedu si představit, jak bych tam syna přikurtovala :) , teď večer a po vašich utěšujících odpovědích to vše vidím zase optimisticky.
Ještě jednou díky,
 Olga

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5148
22.5.13 20:38

Zdravím mamky.
Malej bude mít 11 měsíců a co se pohybu týká tak se otačí na obě strany, pivotuje, plazí se o lezení nemůže být řeč na kolínkách je opravdu málo a k sezení nevím jestli můžu soudit že si začne sedat dělá totiž to že si lehne na bok a opírá se o jednu ruku horní polovinu těla má zvedlou) a druhou si hraje dělá to asi tak 3 neděle. Dokotorka je v klidu a jen se mě ptala jestli na kolenou houpe on sice houpe ale mě přijde že fakt málo. Měla bych chtít nějaká vyšetření třeba neuro? Jinak je čilej vysmátej hrozně ukecanej dělá paci paci, prosím prosím, pápá furt a mě volá nenene a kroutí hlavou říká táta, teta a když něco chce volá mááám :D.Jen mám pořád pochyby jestli je v poho, rodina mi tvrdí ať jsem v klidu as že plašim :(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
22.5.13 20:49

Urcite bych si vyzadala vysetreni neurologa. Nase dr. byla taky dost laxni k motorickemu vyvoji, nakonec jsme cvicily Vojtovu metodu…atd. Byt byla mala opozdena tak se posadila sama presne na 13ti mesicich (po intenzivnim cviceni). Chuze prisla cca na 20ti mesicich. Lezeni na boku je normalni. Treba ale bude vse ok…Urcite si pro klid duse neurologa zarid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
22.5.13 20:53

Jeste zkus hodne motivovat to lezeni na kolinkach (hracky davej vyse at si tam musi vylezt…na kolinka). Mozna je fakt jen malej lenoch :mrgreen: Jo jinak ho klidne orientacne muze dr. vysetrit v ordinaci (myslim neurologicky). Normalne ji rekni, ze se tim trapis, urcite pochopi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18259
22.5.13 20:58

Mozna bych k tomu neurologovi taky zasla, rekni vasi mudr at ti da doporuceni, ze se ti to moc nezda normalni, aby v 11 mesich malej nic jeste nedelal, sice je kazde dite jine a kazde si jede svym tempem, ale budes mit klid a budes sama se sebou spokojena, ze jsi nic nezanedbala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5148
22.5.13 21:05

Asi jo, jako on se snaží vylézat na gauč že jde na kolena do kleku a sápe se ale to není lezení. A k tomu boku on má nožky před sebou a horní půlku fakt celkem vysoko zejtra ho schválně vyfotím. No mám jít na kontrolu tak jí to řeknu. Ach jo :(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4152
22.5.13 21:10

Já bych byla v klidu, taky záleží, jaké máte doma povrchy, třeba kluzká podlaha je pro ně náročná, nám se holka rozlezla v 10měs a 14dnech, protože jsem hodně dávala na koberec v chodbě a na velké puzzle, motivovala k hraní v kleku, můžeš zkusit dát bříškem na overball a pohoupat, zkusit motivovat ať ti přelízá přes nohy a jiné překážky apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí