Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte, máte někdo tipy, jak pečovat o kytky během dovolené? Bohužel se nám pro ně nepodařilo zajistit „pečovatele“ a nechceme po návratu z dovči doma najít chcíplotinky. Máme klasické pokojovky - tchýnin jazyk, penízkovky, monstery, ale taky dvě větší palmy, malý olivovník… Máte zkušenosti s nějakými třeba dávkovači vody nebo tak?
Dát na plech, do plechu nalít vodu a rostliny si ji budou podle potřeby brát
@pannda díky! Tak jdu ještě mrknout, kolik máme doma plechů. Myslím, že víc pěstujeme kytky než pečeme. ![]()
Jednoduchá metoda, ověřená i u venkovních kytek. Vezmeš větší nádobu, kýbl, konev. Z obvazů - gázy, pruhů látky spleteš copánky dlouhé cca 100 cm nebo i delší. Nádobu naplníš vodou, postavíš třeba na židli a pod ní na tác, plech, postavíš všechny květináče. Do vody namočíš celé provazové copánky, jeden konec necháš ve vodě, druhý položíš nejlépe těsně ke stonku rostliny. Jak zemina vysychá, postupně si bere vodu prostřednictvím toho provázku. Nějak tak to musí fungovat, i když se to jeví jako nesmysl. A hlavně ať jsou ve stínu.
A na jak dlouho jedete???
ja normalne zaleju a 14 dni v klidu vydrží ![]()
@Baru11 píše: Více
A na jak dlouho jedete? Kytky vydržej hodně, hlavně teda u nás, já na ně dost často zapomínám
Jinak jak už se tady píše, vodu na plech a nebo do vany, nebo sprcháče.
Sklena flasa naplnena vodou, do nej korkovy stupel s dierkou, zapichnut do kvetinaca.
@Yasmen 10 dní… já se trochu bojím, aby naschvál neuschnuly
ten olivovník si docela vymazluje manžel - opylování štetečkem a tak. Kdyby se mu něco stalo, nevím, nevím ![]()
@Bytsamsebou Cha! To mě vůbec nenapadlo. A pěnu jim tam taky nemám dávat, jo? ![]()
Na jak dlouho jedeš? Běžná kytka, zalitá před odjezdem dá v pohodě 14 dní. A to jsem to takto měla prvních 14 dní v červenci, kdy první týden byl opravdu hic, nyní už bude počasí lepší.
@Bytsamsebou píše: Více
Tohoto bych se bála víc než sucha. 10 dní je nic. Marně přemýšlím, kdy jsem zalévala kytky doma a počítám, že 14 dní už to je určitě.
@Aspera píše: Více
Já taky zalévám kytky jednou za 10-14 dní. Ale třeba ten olivovník potřebuje zalévat/rosit častěji, protože mu jinak opadají listy.