Péče o mámu a hádky se sestrou

Anonymní
8.5.26 12:16

Péče o mámu a hádky se sestrou

Dobrý den,

mám problémy s mámou a vlastně i se sestrou. Naší mámě se zhoršil zdravotní stav, už nebezpečné nechávat ji samou, Alzheimer a demence.
Moje sestra bydlí kousek od ní, pečuje o ní + tam bydlí i tatínek, ale ten už je taky starší, ale demenci nemá. Zatím. Já bydlím 230 km dál, mám zajímavou práci, mám dospělou jednu dceru, která mě nepotřebuje, ale taky přítele v domově důchodcu pro demence. O něj jsem pečovala, když měl rakovinu a chemoterapie, pak v demenci a už to nešlo, tak šel do zařízení.
Vybavila jsem mámě papíry na úřadě, obvolala zařízení, ale sestra se rozhodla, že máma nikam nepůjde a bude o ni pečovat doma. A zlobí se, že já nepečuji taky. Ale dobře ví, že nebydlím blízko, i když chodím častěji. Já jsem pečovala kolik let o přítele, předtím o imrvere nemocnou dceru, já už chci mít klid. A máma to už je na 24/7. Já přijdu, pošlu peníze, pomůžu, koupím co musí mít, ale nemůžu se tam stěhovat. Sestra se rozhodla, že mámu nechá doma. A padá na pusu. Nedává to. Táta říká, že máma začíná být zlá a trpí halucinacemi. Vše jí vadí. To momentálně dělá i přítele. Jeho ošetřovatelka řekla, že se zhoršil a začíný být výbušný. Dnes tam jedu, ale jak to ustát? Zase začne prudit, že se nestarám, ale já byla za zařízení a ona se rozhodla pečovat, taky pnp pobírá ona.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
8.5.26 12:27

Tak za její rozhodnutí nemůže nikdo. Nejspíš bude naštvaná i když jednou za čas přijedete na týden a vystřídate se.

• Citovat
  • Upravit
10921
8.5.26 12:27

Tvé zdraví je přesnější ;). Vůbec neřeš, oni si přidělali starosti, jejich boj, jejich sebedestrukce!…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8564
8.5.26 12:37

A není to i skrz ten PnP? Kdyby šla do zařízení, tak už žádné peníze dostávat nebude a vlastně ani ty tvoje, když ji je posíláš :nevim:
Taky mám zkušenost s péčí o takovou osobu, byť by si člověk moc přál, aby mohla zůstat v domácím prostředí, ale bohužel ta péče je (hlavně psychicky) opravdu náročná a nestojí to za to. Pokud sestra bude prudit, zopakuj ji své stanovisko a dál to nerozebírej, co chceš dělat jiného, když ona má svůj jiný názor? Nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
8.5.26 12:37

Sestra natku měla nechat umístit do toho zařízení, které jsi sehnala a měka by taky klid. Nemůže očekávat, že se vším praštíš a budeš jezdit stovky kilometrů se starat. Od toho ta zařízení jsou. A nassraná může být jak chce. Zasekala se do toho jen a jen SAMA!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.26 12:51

Ano. Rozhodla se ona sama. Já tam můžu přijít v lete pomoct i na týden, 10 dnů, padne mi na to dovolena. Dcera taky přijede za babickou, ale stěhovat se tam nebudeme. Nikdo. Však mi tatinek volal, že vedl mamku na toaletu, dlouho seděla na prkynku a nadávala mu, že blbe na ni čumí. A tatínka je mi moc líto. K němu jsem vždy tíhla víc.

• Citovat
  • Upravit
35961
8.5.26 12:52

Její boj. Nenechala bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1807
8.5.26 12:55

Jak to ustát? S upřímností. Řekla bych sestře, že jsem řešení, které by fungovalo, zařídila. A že jsem to udělala právě proto, že vím, jaké to je - že to zkrátka není zvladatelné. Historicky bylo normální se o stárnoucí příbuzné starat. Jenomže zapomínáme na to, že oni se obvykle nedožívali takových problémů, kterých se dožívají dnešní staří lidé. Lékařská péče zkrátka nebyla na té úrovni, aby se toho dožít mohli. Umírali třeba v 60, ne v 80. Takže ty těžké stavy trvaly pár dní, maximálně týdnů. Obvykle před příbuznými nebyly měsíce a roky denní péče… Nedovolte, aby vás sestra donutila cítit se provinile. Zařídila jste mamince adekvátní péči. Sestra to odmítla a chce se starat sama. To je ale něco, co smí rozhodnout jen sama za sebe. Za vás rozhodovat nemůže. Takže pokud se do toho uvrtala s představou, že vy uděláte to samé, tak se prostě přepočítala. Má možnost změnit názor a rozhodnout se nakonec jinak… A co obvykle pomáhá mě v situacích, kdy ze mě někdo dělá tu špatnou, je nebránit se tomu a neobhajovat se. Dovolit ostatním si o mě myslet, co chtějí. I když jsou to třeba nejbližší příbuzní. Když se člověk postaví sám za sebe a odmítá přinášet další oběti, většinou se najde alespoň jeden člověk, který to nevezme dobře. A většinou je to proto, že i on by se rád takhle postavil sám za sebe, vybral si pro jednou v životě sebe a ne ostatní, ale nezvládne to. Proto ho tak moc zvedá ze židle, když to udělá někdo jiný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.26 13:45

Moje argumenty jsou pro sestru trapné výmluvy. Mám pustit dobrou práci, protože kdo chce, práci si najde. Ano, ženská pred sedesatkou je na pracovním trhu terno. Tady mi to vyhovuje. Taky na můj klid mi odpoví, že máma byla taky unavená, kdyz já byla malá, starala se a taky by radši odpočívala, tak ji teď snad nevrznu do nějakého zařízení, neodlozim jako zbytečnost. Co to se mnou je? Nechápu sestru, já s ní měla vždy hezké vztahy, za ní jezdila ráda, nechápu tomu. Mlela neco o tom, co by tomu sousedé řekli, ať si říkají co chtějí, oni nás život nezijou. A kdyby se mamce náhodou nelíbilo, zas vézt zpátky a sousedé. Vždyť by to sousedé nemuseli vědět. Vždyť to nedaji do novin. Hledají problém, kde není.

• Citovat
  • Upravit
16142
8.5.26 13:51
@Anonymní píše: Více

Hmm, tak to je celkově hodně smutná situace.
Nicméně si myslím, že stejně bude vzhledem, ke zdravotnímu stavu tvé maminky vhodnější, ji přece jen umístit do zařízení a přenechat péči odborníkům. Bude to tak lepší pro všechny. :kytka:
To se těžko v domácím prostředí zvládá a tvoje sestra se tak nakonec rozhodne i sama, protože ta péče je opravdu hodně náročná a celkově vyčerpávající, jak už pro ni, tak i pro vašeho tatínka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35961
8.5.26 13:54

Nenech se citově vídírat. Prostě zaridis, pomůžeš finančně, občas si vezmeš dovolenou a přijedeš, ale stěhovat se nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.26 14:04

Hele donedávna jsme s mamkou pečovaly o babičku trpící Alzheimerem. Taky jsme ji chtělś dopečovat doma, protože ona byla ještě když ji to myslelo kategoricky proti vidině stáří mimo svůj domov. No čekaly jsme do poslední možné chvíle kdy to ještě šlo. Ale nakonec jsme ji musely umístit do Alzheimer centra. Střídat se u ni 24/7 už nebylo v našich psychických ani fyzických silách. Obě dvě jsme to odnesly zdravotně. A zpětně mám vlastně tak trochu vztek, že jsme tak neučinily daleko dříve. Protože to bylo vlastně takové falešné hrdinství. Kdy babička už dávno ani nevěděla kde a s kým je. Přes všechnu naši péči jsme ji stejně nebyly schopné zajistit péči a program jakých se jí nyní dostává v zařízení. A akorát jsme se na té péči obě dvě odrovnaly. Přizpůsobily tomu celý náš život. Rozpadly se nám přátelské vztahy. Já přišla o pracovní nabídku snů. Mamka o začínající vztah.
Jako takhle nelituji toho, že jsme to pro babičku udělaly. Ale dneska bych už každému poradila něco jiného.
Je dobře, že to máš nastavené tak jak to máš nastavené. Nakonec ty sis své už odpečovala s přítelem. K mamince se zády nestavíš. Dokázala by si jí zařídit kvalitní péči. Ale už prostě nemáš sílu jí obětovat život. A je to tak naprosto v pořádku. To že se sestra rozhodla pečovat doma je její boj. Takže jí můžeš nabídnout finanční podporu, můžeš jí pomoci dle tvých možností s péčí. Ale to je vše. A i tak mysli i na sebe. Ne že péči obětuješ všechny víkendy a veškerou dovolenou. Já vím zní to možná krutě. Ale kdo toto nezažil nepochopí.
Proste řekni sestře své stanovisko. Nabídni jí, že až bude potřebovat dovolenou převezmeš to na týden za ní. Doporuč jí různé terénní služby, které ji mohou péči ulehčit. A až třeba změní názor tak jí pomůžeš s umístěním maminky. A dál ji popros ať už na tebe nenaléhá. Protože tohle je její rozhodnutí. A nemůže požadovat stejnou oběť i po tobě.

• Citovat
  • Upravit
12940
8.5.26 14:18

Já bych jí řekla, že je mi úplně fuk, cos i ona o tom myslí, ale že se nikam stěhovat nebudu a pečovat taky ne a pokud to rozhodla ona, pak je to na ní a ještě bych jí k tomu řekla, že pokud hodlá v této rétorice pokračovat, ať ani nepočítá s tím, že budeš plýtvat svoji dovolenou, aby ona mohla jet na svoji a ať si zaplatí pečovatelku z příspěvku na péči.
Co bych ale ještě dořešila, je situace s tvým otcem, zeptala bych se ho, zda tam za podmínek, že to bude jen horší a horší, chce nadále být nebo by radši chtěl někam do domova.
Mám zkušenosti s takovým rozhodnutí v rodině, kdy jeden člověk rozhodl o tom, že pečovat se bude doma a v podstatě tam byl v týdnu tak 4-5 hodin denně bez vaření, zbytek péče nechal na manželovi dotyčné, který má přes devadesát a veškeré víkendy a dovolené a volna na sourozencích.
Samozřejmě se fyzický stav osoby jen zhoršoval až doktor nechápavě kroutil hlavou, proč je jako bezdůvodně ležák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
8.5.26 14:46

Citové vydírání to je od sestry. Musíš si stát za svým. Prostě ne a ne. Znovu nabídni zařízení. Nenabízej, že se budeš starat o své dovolené. Jestli ona chce padnout na hubu tak je to čistě její věc. Hlavně se do toho nenech zatáhnout. Já se nechala a byl to očistec. Peklo na zemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33828
8.5.26 15:57

O maminku mohlo být dobře postaráno, sestra se rozhodla že se bude starat sama, tak nemá právo nikomu nic vyčítat ani organizovat. Když začne prudit že se nestaráš, tak jí prostě neposlouchej. Co si jako myslí? Nenech se vydírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí