Péče o starší lidi

114
24.9.24 07:51

Péče o staré lidi

Hezký den, jsem už dost z toho dost špatná tak hned k věci. Moje mamka se stará o svoje rodiče. Mají dvojdomek, kde celý život bydlí. Celou dobu to bylo v pohodě až na poslední dva roky asi, kdy děda už je na tom dost blbě má parkinsna. A už je dost mimo. Babi je na tom líp. Ale vlastně mamka chodí do práce a jinak se o ně stará. Že by si někam zašla, zajela na výlet tak to nepřipadá v úvahu. Nemá se kdo o ně starat, je na ně sama. Já tam za nima jezdím jednou, dvakrát týdně, když mám volno na celé odpoledne. Ale když mám třeba volný víkend a řeknu, že přijedu v sobotu pak se to třeba znění a přijedu až v neděli tak mi to babi hned vyčte, že jsme se dlouho neviděly, nebo když jedu na dovolenou tak jenom myslím na to co babi, že mi zase vyčte že jsem u nich dlouho nebyla… Taky se ji nemůže nic moc říct protože hned vystartuje, že raději kdyby už tu nebyla. Nebo když má nějaký špatný den, tak zase začne mít takové řeči. Takže ti zkazí den i tobě. Mamka už je z toho taky špatná, ale nikam by je neposlala. Ale já si prostě myslím, že lepší by bylo kdyby někam šli, kde se o ně budou starat. Taťka je myslím toho samého názoru. Taky když tam přijedu tak mi mamka řekne jaké to je hrozné, že v noci nespí že jenom čeká jestli se něco nestane. Takže z toho jsem pak taky špatná a už to moc nezvládám. Vlastně ani nevím co chci slyšet..jenom jsem si potřebovala vyzpovídat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26872
24.9.24 08:10

Jsem v postavení tvé mámy.
Navíc nás teď zaplavilo.
A věř mi, že už toho všeho mám plné zuby a čekám, kdy bouchnu jako papiňák. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
24.9.24 08:16

@cecetka jako jo ať se o ně stará a má je doma, ale vlastně tahají do toho i mě. Přijedu tam za nima, pak jedu domů a mamka mi při odjezdu začne brečet, že ona tam musi být a starat se a já že si jedu domů a budu mít klid. No takže přijdu domů a na nic nemám náladu. Nebo jedu někam na výlet, tak mi začne říkat, že všichni někam jezdí a ona nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11858
24.9.24 08:51

@111len jestli to je jen trochu možné, domluvte domácí péči. Záleží, jaké máte možnosti v okolí, často je tato služba při komunitních centrech, při charitě, někde ji poskytuje město.
Mamince to ulehčí nejen fyzicky tu práci, co dělá, ale i psychicky, že na to není sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41209
24.9.24 08:57
@111len píše: Více

ale o tom je rodina, v dobré i zlém :think: tak jako tu péči někdo věnoval tobě, měla by jsi ji potom zas ty, věnovat jemu. Jasně,. že by bylo pro tebe lepší, aby maminka strčila svoje rodiče někam, ty by jsi se o ně nemusela starat, vidět je, a maminka by se mohla věnovat naplno jenom tobě :think: Rodina je velká zodpovědnost o tom žádná, ne každý na to má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21421
24.9.24 09:13

Co po tobě mamka konkrétně chce? Máš se tam nastěhovat a starat se s ní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148979
24.9.24 09:19

Na maminku je toho moc. Asi je na to dost sama. Měli byste si jako rodina sednout a domluvit se kdo a v čem pomůže, najít možnosti pomocné péče, nebo dovoz obědů, cokoli.
Nebo co čekáte? Že maminka dá rodiče do ústavu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80132
24.9.24 09:25

Maminka je unavená. A volá o pomoc. Jednoduše - ty jsi jedináček? Maminka taky? Pokud ano, domluvte se spolu, že prostě ty dáš jeden týden dovolené prarodičům a ona si někam vyjede odpočinout. Pokud máš sourozence, přidat i jeho péči. Stejně tak pokud má maminka sourozence. A hledat i další možnosti, které tu zmiňují ostatní.
Ono není tak jednoduché ty rodiče někam,,dát". Za prvé na místa se čeká dlouho, a za druhé s tím ten člověk musí souhlasit. No a za třetí je to v zodpovědnosti člověka. Někdo by prostě rodiče neodložil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
24.9.24 09:26

Pokud se chce mamka zničit je to její volba a bohužel nelze lidi zachraňovat proti jejich vůli :nevim: ty se na nějaké lítosti vykašli. Všichni jsou dospělí a vše co dělají, je jen a jen jejich volba. Oni to tak chtějí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
24.9.24 09:31

@PaníBovaryová tak byla by asi nejradši kdybych tam bydlela s ní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
24.9.24 09:32
@Annonymní_007 píše: Více

A ještě jinak, Máte vyjednaný příspěvky na péči? Máte zamluvené místa ve frontě do různých domovů důchodců? Máte zajištěnou dovážku obědů? Někoho jednou týdně na úklid? Je ve městě jiná využitelná nabídka odlehčovací péče? Proč nemáte? Mámě bych řekla, že pokud si chce hrát na chudinka, ať si to užije, ale mě do toho netahá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
24.9.24 09:33

@inkakřivák já mám sestru, ale ta tady nebydlí a mamka žádné sourozence nemá, není nikdo kdo by mohl se postarat…mamka by nikam nejela ani třeba na víkend, řekne že by to nešlo. A taky si myslím, že babi by ji to vyčetla, že někam jela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21421
24.9.24 09:36

Jinak pro tyto pečující osoby existují odlehčovací služby. Pokud má děda parkinsona a vyžaduje péči 24/7 tak by na něj mohla mamka pobírat příspěvek na péči a zůstat doma z práce? Jestli teda chce to takto řešit - chápu, že po 50 si hledat novou práci stojí za houby- ale nějak si neumím představit, jak dlouho hodlá tohle zvládat se zaměstnáním.

a ano, jak píše Anonymní_007 - někteří lidé se prostě chtějí jenom zničit, aby mohli ostatním vyčítat, že ONI se obětovali. Vzhledem k tomu, že ty tam jezdíš 3× týdně a víkendy a stejně posloucháš výčitky, že jedeš na výlet, tak to bude zřejmě tento případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21421
24.9.24 09:37

asi… řekla ti to? A sestra bydlí kde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
24.9.24 09:40