Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Cmochy píše:
@ClaritaAhoj,
Já mám takové co jsou perníčky hned měkké, ale letos chci taky dělat chaloupku a stromeček tak potřebuji jiné a ty jsi psala, že z něj chaloupku děláš.
mohla by jsi mi prosím napsat recept na „tvé“ těsto na perníčky?
A ještě se chci zeptat - dá se později ta chaloupka spapat? Bude jedlá?
jééééé ahoj, a mohla bys mi ty prosím tě napsat těsto na ty „měkké“ perníčky? děkujuuu
@Cmochy - já dělám chaloupky z klasického těsta, jako perníčky na jídlo. Změknou rychle. Chaloupka bude k jídlu. Zabalím jí do celofánu, aby se na ní neprášilo a podaruji. Recept na naše osvědčené perníčky:
400g hladké mouky
1 sáček prášku do perníku
100g tuku (Hera)
100g cukru
1 vejce + 1 žloutek
150 g tekutého medu
citrónová kůra z 1 citronu
3-4 lžíce mléka
Teď jsem dělala dvojitou dávku, tak jsem zvědavá, jak mi to výjde na 2 chaloupky. Musím si ještě udělat šablony, protože ty staré jsem někomu půjčila a už se mi nevrátily
.
@Clarita Když jsem si teď dělala těsto, tak říkám příteli, ať mi nějaký šablony najde na netu a vystříhá z papíru. No a první chaloupka je spíš jako obrovský rodinný barák, taková neforemná hacienda, jen garáž chybí
. Pak jsem si našla takový malinký roztomilý a už je to lepší ![]()
Děkuju… takže říkáš když na dvě chaloupky, jeden stromeček + co zbyde na vykrajované panáčky tak minimálně z dvojité dávky??? ![]()
@Spenata píše:
jééééé ahoj, a mohla bys mi ty prosím tě napsat těsto na ty „měkké“ perníčky? děkujuuu
Ráda - mám již několikátý rok osvědčeno - ihned ke konzumaci. Má to jednu vadu… musím dělat z dvojité dávky aby aspoň něco vydrželo do Vánoc, protože jsou opravdu ihned ke konzumaci a rodina to moc dobře ví ![]()
IHNED MĚKKÉ PERNÍČKY (1dávka)
150g medu
200g cukr moučka
2 vejce
500g hl. mouka
1 prášek do perníku
5g jedlé sody (= 1 čaj. lžička)
80g másla
1 vejce na potření
Nejprve smícháme med, cukr a vajíčka. Potom přidáme mouku a prášek do perníku. Nakonec rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Necháme odpočinout v ledničce.
Pozn.: Mám tu poznámku „zadělávat v míse“. Asi jsem to zkoušela na lince a nebylo to ono ![]()
Přeji krásné a voňavé Vánoce! ![]()
Uf, tak jsem si teď doprojektovala perníkovou chaloupku a jdu na to
. Jsem zvědavá, jak to výjde.
@Cmochy - jj, jestla chceš dělat dvě chaloupky, tak určitě z dvojité dávky. Záleži teda, jak velký ty chaloupky chceš dělat. Uvidíš no, když ti to zbyde, tak už můžeš udělat normálně vykrajovaný. Taky to tak udělám.
Tak pečení zdar! ![]()
To jsem si myslela ze takhle silim jen ja. A mohl by jste sem prosim dat nekdo recept take na polevu? Me se zatim kazda roztekala. ![]()
@lucieahmed - polevu dělám od oka a přidávám do ní Solamyl, aby ztuhla. Na lepení chaloupky ho dávám víc a je z toho krásný lepidlo
.
Jinak se dá držet tohoto receptu:
3 bílky
450-600g moučkovýho cukru (prosít!!!)
cironová šťáva - dle chuti a konzistence
1 lžička solamylu
potravinářský barvy - nemusí být
Nejdřív ušlehat tuhý sníh a pak postupně vmíchávat ostatní suroviny.
@lucieahmed píše:
To jsem si myslela ze takhle silim jen ja. A mohl by jste sem prosim dat nekdo recept take na polevu? Me se zatim kazda roztekala.
Jo tak to bych taky ocenila… vyšlehané bílky s cukrem se mi pak vždycky roztekly
Takže jsem skončila u kupovaných zdobiček od Dr. Oetkera - jsou i barevné… ale kdyby byl receptík na netekoucí polevu byla bych ráda…
@lucieahmed polevu na zdobení perníčků? Já zdobím nejraději čokoládou (rozpustím čokoládu na vaření z Lidlu nebo jakoukoliv bílou a zdobím sáčky ze zdobičkou). Pokud bílkovou polevou, tak do bílku sypu cukr postupně, většinou je ho tam potřeba fakt dost. Množství cukru záleží na vajíčku, takže žádné konkrétní množství nemám. Přidávám trošku citronové šťávy, ale ta není nutná. Čokoládou zdobím radši hlavně proto, že nám ta bílková poleva moc nechutná (a taky je to míň pracné a dá se zdobit po troškách, podl toho, kolik čokolády rozpustím)
ČEKULÁÁÁDA!!! To je nááápad!
Díky za typ! Pár jich bude s čokoškou! ![]()
Holky, netekoucí polevu uděláte, když vyšleháte opravdu tuhý sníh a přidáte do něj ten Solamyl. Fakt téct nebude. A během zdobení občas polevu dejte ztuhnout do ledničky. Jak jí zahříváte v ruce, tak bílky zkapalňují a teče. Taky si do zdobičky dávejte míň polevy, aby se zbytečně nezahřívala a pak netekla
.
Já sníh nešlehám (a příznávám, že mě to ani nenapadlo
), jen nasypu cukr do bílku a patlám lžičkou dokud není lesklá. S tečením problém nemám, spíš naopak, jak to na vzduchu schne, tak tvrdne moc brzy
.
Mňam… hned bych je slupla… ![]()
Mno… tak nevím. Půjdu na perníčky zadělat ještě dneska nebo to nechám na zítra??? ![]()