Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj potrebuji poraadit od pejskaru, tak doufam ze muj dotaz bude zodpovezen, vcera jsme si kolem 4h privezly stene z utulku (2 mesice)kakal a cural doma, ikdyz sem s nim venku byla jak dlouho(ale zacatky jsou takhle tezky). Akorat me trapi nechce pit ani jist, pit mu davam ze strikacky a zradla se ani nedotkne. Vecer mu krucelo v brisku dyt musi mit hlad ![]()
@Nikolkar Rozhodně bych s ním šla na veterinu. U takhle malého štěňátka bych to nepodceňovala. Navíc bylo v kolektivu mnoha psů, je potřeba ho minimálně odčervit a nechat prohlédnout veterinářem.
Tak jako každé mládě, je to svým způsobem pro něj šok, musí si zvykat. Vem si, kdyby tebe násilně někam odvezli, kde to neznáš, nevíš, co s tebou bude - dáš si v klidu večeři, ikdyž bude servírovaná svíčková na cibuláku? Já jsem teda kočkomilka, udali jsme koťata, jedno zbylo - taky si to přes týden odmňoukalo, že zůstalo samo.
Davas to co davali v utulku? Predpokladam ze stene je osetreno veterinarem (kruceni v brisku muze byt i z duvodu silneho zacerveni). Vodu mu trochu oslad Glukopurem, at ma energii. Musi to byt pro takovyho tvorecka spousta zmen
Jak se pejsek chová jinak?-veselý?, vrtí ocáskem?,vítá?, nebo je apatický, převážně polehává? a jaký má čumáček- suchý/mokrý?? Jestli je tak malý a venčila jsi hodně dlouho a venku nějak hodně lítal, může být i unavený.
S tím venčením-to chce čas, venčit tak dlouho dokud se mu to venku nepodaří a pak moc chválit, příp. dát pamlsek.
S tím jídlem-co zavolat do útulku čím ho krmili tam a alesp.na ten přechod mu koupit stejné krmivo??
Snad nežere jen změnou prostředí, příp. steskem po mámě? Jinak bych raději navštívila veterináře.
@Emilie ja nerikam ze to nechapu, taky se ode me mimino nehne je na me nalepenej strasne a venceni vypada asi tak ze po me skace a knoura, vim ze se mu styska ale pit musi. 12.10 Byl na odcerveni a ockovani, ale je fakt ze byl rovnou odebran od matky..
@Nikolkar to je normalni.Taky mame stene z utulku a nez si zvykl n prostredi trvalo to asi dva dny nez jedl..
@Hanulínek je veselej, vrti ocaskem, nehne se ode me, rano uz si hral z vlasama, cumacek ma stridavej jednou teplej suchej, po druhy zas vlhkej studenej, nezda se mi ze by byl nemocnej, venku jen cura, tak je pochvalen ale jelikoz moc nepije tak moc necura, je mi ho strasne lito. V noci tak me vzbudilo to jeho skrundani v brisku, ale nema ho tvrde.
Odčervení se musí opakovat- nevím čím přesně byl odčerven (budeš mít zapsané v očkovacím průkazu), ale cca po 3.-4.týdnech znovu.
@Dojcanis vazne? je to drobecek, ja sem prave zvykla na velke pejsky a nikdy jsem problem nemela, privezly jsme NO ten mel akorat prujem ale zral a pil a moc neknoural. Tenhle je misenec pincem a cimsi ![]()
Jestli je relativně hravej a veselej, tak nemocný snad nebude, zopakovala bych odčervení a jestli se Ti do něj podaří dostat nějaké tekutiny, vyčkala bych cca den jestli se rozjí, pak raději veterinář.
@Hanulínek ja bych jela hned, ale kdyz nevykazuje znamky sebemensiho problemu, moc ma normalni bez zvlastniho zabarveni, treba vazne bude „jen“ smutnej. Ale dekuji moc ![]()
@Nikolkar -Hele tohle jsem našla k tomu odčervení- u Canivermu: U mláďat se doporučuje odčervovat od 3. do 12. týdne stáří jednorázově v intervalu 3 týdnů a pak pravidelně každé 3 měsíce (příbalový leták).- ale pozor mají několik druhů přípravků- tablety a pastu!, takže raději pak fakt konzultovat s veterinářem, stejně to u něj budeš muset když tak rovnou koupit.
S tím veterinářem- taky si zjisti jestli je případně u Vás v dosahu nějaký během víkendu, pokud bude o víkendu zavřeno, asi bych tam raději alesp. zavolala. ![]()
@Nikolkar k vetovi bych pro jistotu zašla, ale pokud vrtí ocáskem a nevypadá vystresovaný, tak to bude spíš jen normální proces aklimatizace. Ale je celkem důležité, abyste dávali aspoň ze začátku to samé žrádlo, co v útulku a měnili případně až za nějakou dobu a postupně. Když jsme měli prvního psa jako štěně, tak nežral několik dní, protože byl od majitelky zvyklý na vařené a my jsme mu dali štěněcí granule. Jinak byl taky veselý, živý, ale asi nevěděl, co s těmi granulemi má dělat. Jak jsme přišli na to, čím to je, tak začal normálně žrát.
Každopádně se s ním co nejvíc mazlete a s čistotností nespěchejte, je to ještě mimino, bude mu to nějakou dobu trvat, než se to naučí.