Peníze- jak se naučit šetřit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10141
1.10.18 17:21
@inkakřivák píše:
@Nimie Ovšem pak jsou zase jenom finančně negramotní, protože jedou na doraz a žádné úspory. Co bude, pokud jeden zůstane bez příjmů?
@Zelnicka Jistěže to nevíme, ale pak by se nedalo diskutova o ničem. O tobě taky nevíme nic, a přesto jsou tvé diskuze mimořádně úspěšné. Asi tak. Takže pokud někdo napíše pouze že má příjem 50-80 tisíc a druhou půlku měsíce jede na buřtguláš, tak je jasné, že většinu z nás napadne, že jsou blázni, co neumějí ani počítat. Jo znám takové lidi, co jedou stylem jeden týden kupujem co vidíme a žerem po restauracích a další tři týdny děláme dluhy kde se dá ( anebo semtam někde něco čornem).

Já jsem chtěla říct, že ne vždy vysoký příjem a žití od výplaty k výplatě znamená finanční negramotnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56114
1.10.18 17:25
@Zelnicka píše:
Já jsem chtěla říct, že ne vždy vysoký příjem a žití od výplaty k výplatě znamená finanční negramotnost.

no vetsinou to znamena urcitou rozcapenost… ten pocit, ze mam 90 litru na rodinu, preci si muzu dovolit vse. a spousta lidi si pak zije nad pomery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31863
1.10.18 17:29

@inkakřivák já s tebou v tom souhlasím :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31863
1.10.18 17:33
@Zelnicka píše:

No v podstatě jo, protože zvlášť u takových částek to znamená, že se někde stala chyba - ať už dluhy v minulosti, přecenění svých schopností nebo něco jiného. Ono i u té vysoké částky za bydlení je velký rozdíl, když ze zbytku rodina normálně žije a utváří rezervy nebo když sotva vychází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
1.10.18 17:34
@jkra píše:
no vetsinou to znamena urcitou rozcapenost… ten pocit, ze mam 90 litru na rodinu, preci si muzu dovolit vse. a spousta lidi si pak zije nad pomery.

Vycházela jsem z prispevku 50 - 80 tis, tj. dejme tomu průměr 65tis,s nějakým dluhem z minulosti, tam vůbec nemusí být žádná rozcapenost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56114
1.10.18 17:43
@Zelnicka píše:
Vycházela jsem z prispevku 50 - 80 tis, tj. dejme tomu průměr 65tis,s nějakým dluhem z minulosti, tam vůbec nemusí být žádná rozcapenost

No tak takova rodina by mela splatit dluh a pak se zacit odvazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
1.10.18 17:47
@jkra píše:
No tak takova rodina by mela splatit dluh a pak se zacit odvazovat.

To ale zřejmě ta rodina dělá a proto ke konci měsíce mají burt guláš, vždyť pisatelka nepsala, že první týden rozhazuji a pak nemaji peníze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31863
1.10.18 17:50
@Zelnicka píše:

A ten je právě ta finanční negramotnost a rozcapenost… prostě není běžné a vlastně ani normální žít na dluh, ještě navíc jich mít několik (pokud nejde o bydlení, což evidentně nejde).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
1.10.18 17:59
@Nimie píše:
A ten je právě ta finanční negramotnost a rozcapenost… prostě není běžné a vlastně ani normální žít na dluh, ještě navíc jich mít několik (pokud nejde o bydlení, což evidentně nejde).

To pak závisí na tom, jmu čeho dluh vznikl.. A to u tohoto případu nevíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80109
2.10.18 09:30
@Zelnicka píše:

Bohužel znamená - protože normální člověk nenaseká dluhy. Tím myslím něco jiného nežli hypo třeba, nebo úvěr na stavbu od spořitelny a podobně. A že ty zde už musí být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
2.10.18 12:28
@inkakřivák píše:
Bohužel znamená - protože normální člověk nenaseká dluhy. Tím myslím něco jiného nežli hypo třeba, nebo úvěr na stavbu od spořitelny a podobně. A že ty zde už musí být.

v tom se bohužel neshodneme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80109
2.10.18 14:40

@Zelnicka To je mi naprosto jasné každá máme svůj pohled na věc. Ty jsi zvyklá jet z ruky do huby, mne by to zničilo. prostě rezerva být musí, kdyby čert na koze jezdil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
2.10.18 15:23
@inkakřivák píše:
@Zelnicka To je mi naprosto jasné každá máme svůj pohled na věc. Ty jsi zvyklá jet z ruky do huby, mne by to zničilo. prostě rezerva být musí, kdyby čert na koze jezdil.

Souhlasím, já se snažila dělat rezervu po korunách. Když jsem byla samoživitelka a peněz nebylo nazbyt.
Ale někdo má jako nutné dluhy spoustu položek :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80109
2.10.18 16:31

No to je mi jasné, že pro někoho je bezpodmínečně nutné mít nový mobil nebo TV nebo tuhle dovolenou. Já jako bezpodmínečně nutné beru bydlení a taky jsme měli auto na leasing, protože jsme ho museli mít do firmy. No a pak se ty lidi diví , že nevycházejí i třeba s nadstandardními příjmy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
9.10.18 06:52
@Zelnicka píše:
to hezké téma :-)

my už jsme doma sepsaly trvalé platby a zjistili, že není z čeho šetřit, protože nám zbyde po zaplacení nutného (bez oblečení a aktivit pro děti) jen cca 6tis, máme 3 děti.

Pokud u vás projde založení spořícího účtu, tak je to super!

A psát úplně každý výdaj je také dobré, pokud bude manžel spolupracovat.

Psát denně do puntíku každou ztracenou korunu je opruz,to asi dlouho nevydrzi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat