Peníze- jak se naučit šetřit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@ekira5 píše:
A keď sme pri sporiacich účtoch, má niekto v jednej banke k jednému účtu viac sporiacich účtov? Je to možné ?
Já mám v rámci jednoho spořícího účtu obálky - u Airbank. Máme tam obálky Dovolená, Auto, Zdraví a zuby (do budoucna, všude od starších slyšíme, jaká to je pálka
), Bydlení/Rekonstrukce, Dárky… jde tam tuším víc než 10 obálek. Snažíme se nevidět celkovou částku, ale fakt jen částky u těch obálek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ekira5 píše:
A keď sme pri sporiacich účtoch, má niekto v jednej banke k jednému účtu viac sporiacich účtov? Je to možné ?
To nevim ale spořící účet se moc nevyplatí, lepší je stavební, penzijní spoření.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aiwwa píše:
To nevim ale spořící účet se moc nevyplatí, lepší je stavební, penzijní spoření.
Podle toho, na jak dlouho chceš spořit. Na dlouhodobé spoření je stavebko pořád slušné (zhodnocení tam určitě je lepší, ale peníze jsou vázené). Když si někdo chce jen naspořit na dovolenou příští rok, tak je lepší spořící účet bez karty, na který se převedou peníze a člověk je na tom běžném provozním účtu nevidí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Já mám v rámci jednoho spořícího účtu obálky - u Airbank. Máme tam obálky Dovolená, Auto, Zdraví a zuby (do budoucna, všude od starších slyšíme, jaká to je pálka), Bydlení/Rekonstrukce, Dárky… jde tam tuším víc než 10 obálek. Snažíme se nevidět celkovou částku, ale fakt jen částky u těch obálek.
Tak to je praktický, můžu se zeptat, tam je pak výpovědní lhůta a kolik je úročení?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Podle toho, na jak dlouho chceš spořit. Na dlouhodobé spoření je stavebko pořád slušné (zhodnocení tam určitě je lepší, ale peníze jsou vázené). Když si někdo chce jen naspořit na dovolenou příští rok, tak je lepší spořící účet bez karty, na který se převedou peníze a člověk je na tom běžném provozním účtu nevidí.
Tak to každopádně, já mám obě varianty a i penzijní. Kdybych to nechávala na běžném účtu, spíš bych to utratila, protože bych měla pocit, že peněz je tam dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aiwwa To stavebko se pak dá normálně vybrat? Kdysi to myslím šlo jen na pořízení něčeho,co se týkalo stavby, vybavení a podobně. Nevim. Takže mi dají keš prachy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@arada píše:
@aiwwa To stavebko se pak dá normálně vybrat? Kdysi to myslím šlo jen na pořízení něčeho,co se týkalo stavby, vybavení a podobně. Nevim. Takže mi dají keš prachy?
Já mám ve smlouvě, že ano, musím naspořit cílovou částku, kterou jsem si zvolila. Ale já mám starou smlouvu, z roku 2008.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zelnicka píše:
konkrétní částku jsem nepsala, to je pravda, protože to by byla smršt kde čeho…a neměla jsem ji psát ani tady.
Naopak. Měla jsi to napsat na začátku té první diskuze. Pokud zbývá po zaplacení nutných výdajů bez aktivit, oblečení a bot pro 3 děti 6 tis, tak je to prostě hodně málo a ušetřila bys spoustu stran diskuzí na téma nábytek, dovolená, tvorba rezerv a fotbal v Madridu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@arada píše:
Po šiestich rokoch nasporenú sumu plus úroky a bonusy. Skôr tuším bez bonusov.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ekira5 píše:
Po šiestich rokoch nasporenú sumu plus úroky a bonusy. Skôr tuším bez bonusov.
ano, presne.
Je jedno, na co to pouzijes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak pro zakladatelku. Na papír nebo do excelu sepsat nutné výdaje, proberte jestli vám peníze neutíkají na telefonu, internetu, kreditních kartách, úrocích z debetu apod. Určitou částku aby tě to nelákalo si hned po výplatě převáděj na spořící účet, dále na stavebko. Je třeba šetřit na nějaký konkrétní cíl, člověk si pak od té pusy raději utrhne, ale nesmí to jít na dřeň. To je pak dlouhodobě hodně stresující.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Já mám v rámci jednoho spořícího účtu obálky - u Airbank. Máme tam obálky Dovolená, Auto, Zdraví a zuby (do budoucna, všude od starších slyšíme, jaká to je pálka), Bydlení/Rekonstrukce, Dárky… jde tam tuším víc než 10 obálek. Snažíme se nevidět celkovou částku, ale fakt jen částky u těch obálek.
A jak se ty obálky uročí? jako každá zvlášt jako spořicí účet? Takže je to jako bys měla deset účtů třeba?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aiwwa píše:
Já mám ve smlouvě, že ano, musím naspořit cílovou částku, kterou jsem si zvolila. Ale já mám starou smlouvu, z roku 2008.
To jsou ještě výhodné staré smlouvy. Taky si ji pořád držím. Ty nové už tam mají omezení
- Citovat
- Upravit
@lucenka píše:
To jsou ještě výhodné staré smlouvy. Taky si ji pořád držím. Ty nové už tam mají omezení
Takže u nové smlouvy na stavebko i při konci smlouvy musím dokládat faktury? To mu v bance vůbec neřekli…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zelnicka píše:
Takže u nové smlouvy na stavebko i při konci smlouvy musím dokládat faktury? To mu v bance vůbec neřekli…
nemusis. Uvazovalo se o tom, ale neni to zavedene.
Muzes vzit penize a jit. Pkud to neni detsky ucet, tam se musi shodnout rodice o vyberu. Ale opatrovnicke soudy k tomu zrusili.
Stavebek mam 8, nejstarsi z roku 2005, nejnovejsi Zima 2017.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit