Peníze- jak se naučit šetřit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Prosim o radu jak se naucit setrit protoze me ani manzelovi to fakt nejdemesicne mame cca 30 tisic prijem (dohromady ja jsem na materske) a i dva tydny pred vyplatou mame jen par stovek.. domu kupujeme jen to co potrebujeme, nekupujeme zadne blbosti ani za obleceni neutracime jen to co potrebujeme a stejne nedokazeme odlozit ani blbou tisicovku aby jsme neco usetrili..za najem platime i ze sluzbama cca 9tisic..mate nejakou radu protoze me uz tohle nebavi
těžko radit, když neznáme spotřební koš.Ten má každá rodina různě poskládána.Někdo má hypotéku, jiný ne, ale zase hodně projí.Někdo jezdí za pár floků „lítačku“ a jiný neudělá krok bez auta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
A taky musíte mít jasno v tom, kolik potřebujete měsíčně na nezbytný provoz domácnosti: bydlení, energie/služby, jídlo, léky, doprava.Prostě nejdřív vědět, kam ty prachy tečou a pak můžete teprve uvažovat, kolik a kam po výplatě můžete reálně ulít peněz „bokem“.
přesně.Myslím, že v každém rodinném rozpočtu v různých výdajích rezervy jsou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah píše:
A přesto jste o prázdninách jeli na dovču k moři a pojedete se třema dětma, kdy to nejmenší má jen 2 roky, letecky na fotbal do Španělskanemáte z čeho šetřit a takto dovolenkujete, to je sen každého
Nechci to tady zakladatelce plevelit a po několikáté opakovat ta samá fakta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zelnicka píše:
navenek huj a pak jíst suchý z nosu do příští výplaty.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Prosim o radu jak se naucit setrit protoze me ani manzelovi to fakt nejdemesicne mame cca 30 tisic prijem (dohromady ja jsem na materske) a i dva tydny pred vyplatou mame jen par stovek.. domu kupujeme jen to co potrebujeme, nekupujeme zadne blbosti ani za obleceni neutracime jen to co potrebujeme a stejne nedokazeme odlozit ani blbou tisicovku aby jsme neco usetrili..za najem platime i ze sluzbama cca 9tisic..mate nejakou radu protoze me uz tohle nebavi
Ahoj,
z tolika peněz určitě musíte vyjít . Dopln info kolik a ak staré děti máte a co kromě nájmu musíte ještě v měsíci uhradit?
Jinak doporučuji:
- udělat si v neděli jídelníček a tomu přizpůsobit nákup
- nad nákupem přemýšlet, kupovat dle seznamu, nenechat se zlákat
- prát šetrně a nepouštět poloprázdnou pračku
- nekupovat balenou vodu - ta je doma, udělat v hrnci na plotbě čajík a všichni mužou doma upíjet
- zrušit černé díry jako kouření + vysedávání po hospodách
- nekupovat blbosti (kokynka apod.)
- čistící prostředky není potřeba (super je ocet, jedlá soda a citron!)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chs.jasmin píše:
Ahoj,z tolika peněz určitě musíte vyjít . Dopln info kolik a ak staré děti máte a co kromě nájmu musíte ještě v měsíci uhradit?
Jinak doporučuji:
- udělat si v neděli jídelníček a tomu přizpůsobit nákup
- nad nákupem přemýšlet, kupovat dle seznamu, nenechat se zlákat
- prát šetrně a nepouštět poloprázdnou pračku
- nekupovat balenou vodu - ta je doma, udělat v hrnci na plotbě čajík a všichni mužou doma upíjet
- zrušit černé díry jako kouření + vysedávání po hospodách
- nekupovat blbosti (kokynka apod.)
- čistící prostředky není potřeba (super je ocet, jedlá soda a citron!)
a ještě obligátní domácí výroba Lučiny, na tu se nesmí zapomenout ![]()
Ale vážně - trochu se tu zapomněla na pohonné hmoty a provoz auta.To je spolehlivá černá díra rozpočtu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych doplnila, že hlavní je, aby se partneři shodli na prioritách, co kupovat a co ne… jinak jde celý systém do háje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zelnicka píše:
Ja si opravdu nepamatuju, ze bys v nektere z minulych diskuzi napsala, ze ti po zaplaceni nutnych vydaju bez aktivit deti a obleceni, zbude 6 tisic. Vetsinu otazek smerujicich na konkretni cisla jsi ignorovala. Plevelit tez nechci a mizim, ale informace je to pro me nova.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ijen píše:
Ja si opravdu nepamatuju, ze bys v nektere z minulych diskuzi napsala, ze ti po zaplaceni nutnych vydaju bez aktivit deti a obleceni, zbude 6 tisic. Vetsinu otazek smerujicich na konkretni cisla jsi ignorovala. Plevelit tez nechci a mizim, ale informace je to pro me nova.
konkrétní částku jsem nepsala, to je pravda, protože to by byla smršt kde čeho…a neměla jsem ji psát ani tady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zelnicka píše:
konkrétní částku jsem nepsala, to je pravda, protože to by byla smršt kde čeho…a neměla jsem ji psát ani tady.
no jestli Vam zbyva cca 6 tisic, tak si zijete dost nad pomery.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše:
no jestli Vam zbyva cca 6 tisic, tak si zijete dost nad pomery.
To si nemyslím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Za co utratíte 20000 za 14 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jediný způsob je zjistit, za co se nejvíc utratí, měsíc si to psát, jsou i šikovné aplikace, třeba „Easy home finance“. Pokud chceš ušetřit na jídle , musíš plánovat dopředu co uvařit a podle toho nakoupit. Snažit se vařit tak, aby se nic nevyhodilo. Já nejvíc utrácím za takové ty „nenápadné“ položky typu kafe, pizza do ruky, drahý časopis, který se dá později stáhnout z netu… Prostě takové menší částky, ale často. No a pokud máš čas, dá se doma vyrobit jogurt, pribináčky, místo sušenek upéct třeba koláč nebo bábovku. Pokud máš zahradu, tak i pěstováním vlastní zeleniny a ovoce se dá ušetřit, ale zase musíš na to mít čas.
Nebo jít druhou cestou, neomezovat se a zvýšit příjmy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeden mesiac si podrobne píš každý výdaj. Po mesiaci si to pozri a uvidíš kam peniaze šli. Potom z príjmu odpočítajte pevné platby( inkaso, poistky atď.) A zvyšok buď rozdeľte na dni napr. denné môžeš minúť 200kč alebo na týždeň 1400kč. A z toho musíte vyjsť. Každý mesiac hneď po výplate odložiť, najprv malú čiastku, keď to zvládnete zvyšovať.. a pred kúpou niečoho si dávať otázku : potrebujem to alebo chcem? A začni odkladať po troche, ide o to aby ste si na šetrenie zvykli, bude to menej bolestné a pôjde to ľahšie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Piš si to. Založ si třeba v excelu list a piš kolonky jídlo, oblečení, restaurace… Člověka to pak leckdy překvapí