Peníze z mateřské

Zuzaniee
19.4.16 08:29

Peníze z mateřské

Zdravím všechny snažilky, těhulky a maminky :mavam: a prosím vás o radu, protože co se týká zákonů a konkrétně mateřské a rodičovského příspěvku, tak to jsem úplný antitalent :mrgreen:.Na mateřskou jsem nastoupila ve 34 t. t., ale porodila jsem hned ve 35 t. t…Co jen vím, tak že mateřská by měla chodit až do porodu, znamená to teda, že já budu mít proplacený jen ten týden?? 8o Na účet mi totiž ještě nic nepřišlo (jinak s vyplácením výplat od zaměstnavatele nikdy nebyl problém, vždy dorazila do 15),tak než to půjdu řešit za účetní, ráda bych věděla, jak to funguje, aby si na mě třeba nic nezkusila :think: A co se týká rodičovského příspěvku, ten si už můžu jít zařídit teď? Jsem teď 3 týden po porodu…A kam se to chodí vyřizovat, na sociálku? Pokud některá víte, jak to chodí, tak předem děkuji za radu :potlesk:,protože já se v tom opravdu vůbec nevyznám :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30964
19.4.16 08:33

@Zuzaniee Nepletes vic veci dohromady? Jak materska do porodu a rodicovsky prispevek vyridit 3 tydny po porodu? Materskou beres 28 tydnu, rodicovsky prispevek az potom. Proc myslis, ze bys mela brat materskou jen do porodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
814
19.4.16 08:35

Ahoj. Kdy se ti přesně mimčo narodilo? Každá mateřská trvá 28 týdnů, pokud máš vícerčata, tak 37 týdnů. Tzn. že i když jsi porodila v 35 týdnů, tak ji budeš normálně dostávat 28 týdnů. resp. 27 týdnů, jeden týden jsi už vyčerpala, že jsi nastoupila v tom 34t. Já jsem nastoupila na mateřskou v 32 týdnů a rodila jsem v 35t, ale mám dvojčata, takže ji mám delší. Každá mateřská chodí na začátku měsíce. Pokud jsi šla na mateřskou začátkem dubna, tak ti přijde až v květnu. Já jsem třeba musela ještě dokládat rodné listy na sociálku, abych mateřskou dostala. Zavolej si na sociálku, kam spadáš podle zaměstnavatele, oni ti to všechno řeknou.

http://www.babyonline.cz/…ska-dovolena

tady si o tom můžeš i přečíst

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
814
19.4.16 08:35

Jo a rodičák budeš brát až po uplynutí těch 28 týdnů. to pak půjdeš na pracák a tam si to všechno vyřídíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zuzaniee
19.4.16 08:36

@Cuddy Právě nevím jak to chodí, tak se ptám… ;)

• Citovat
  • Upravit
15

Ahoj, materska se pri jednom diteti poskytuje 28 tydnu, resp. 196 dni. Pak si zazadej u zamestnavatele o cerpani dovolene. O rodicovsky prispevek se zada na uradu prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525

@Zuzaniee Ví vůbec někdo na úřadech, že jsi porodila? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
814
19.4.16 08:37

@Black Cat asi ne :-D záleží jestli jí doktor napsal žádost o pomoc v mateřství :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.4.16 08:39

@Zuzaniee u jednoho dítka je mateřská 28 týdnů, až ji vyčerpáš, dojdeš si na úp zažádat o rodičovský příspěvek. výplatní termín - každé město má jiné, těžko říct. Ale od žádosti mají 30 dní na vyřízení - tzn i na tu mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4429
19.4.16 08:40

@Zuzaniee pokud mas narok na materskou tak ti plati 8 - 6 tydnu pred porodem a dal jeste nejak pul roku po porodu. Treba ja jsem to mela tak ze jsem nastoupila v prosinci na materskou (8 tydnu pred porodem) a zacatkem cervna jsem si byla zazadat na socialku na rodicak.Je lepsi jit driv aby jsi rovnou navazala na ten rodicak a necekala na penízky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30964

@Zuzaniee Neboj, evidentne jsi zamestnana a pokud splnujes podminky pro priznani ppm, tak ji budes mit jeste tech 27 tydnu po porodu. Nevim, kdo ji vyplaci, zda zamestnavatel ci nejake OSSZ, ale treba to je duvod opozdene platby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zuzaniee

@Kattulka Děkuju moc! :) Aspoň vím, na čem jsem :think: Jen mě zarazilo, že mi na účtu pořád nic „nepřistálo“,tak jsem se lekla, že dostanu prd :zed: Na mateřskou jsem nastoupila 22.března a prcek se narodil 30. března…

• Citovat
  • Upravit
4215
19.4.16 08:41

No, ty jsi nastoupila na Peněžitou pomoc v mateřství? TA se vyplácí ne do porodu, ale od nástupu na PPM po dobu 28 týdnů. Vyplácí jí sociálka a musíš podat žádost o PPm, kterou ti vyplní gyndař. Možná taky čekají na rodný list dítěte, ten se po porodu musí poslat. Jinak první výplata PPM může trvat i měsíc, pokud nemají všechny podklady od zaměstnavatele, tak se to může zdržet. Pak už to chodí celkem pravidelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30964
19.4.16 08:41
@luciuss7 píše:
@Zuzaniee pokud mas narok na materskou tak ti plati 8 - 6 tydnu pred porodem a dal jeste nejak pul roku po porodu. Treba ja jsem to mela tak ze jsem nastoupila v prosinci na materskou (8 tydnu pred porodem) a zacatkem cervna jsem si byla zazadat na socialku na rodicak.Je lepsi jit driv aby jsi rovnou navazala na ten rodicak a necekala na penízky.

Toto bohuzel neni pravda, neni to pul roku po porodu, je to 20-22 tydnu dne lastupu (8-6 tydnu pred porodem), takze do 4-4,5 mesicu veku ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30964
19.4.16 08:43
@Zuzaniee píše:
@Kattulka Děkuju moc! :) Aspoň vím, na čem jsem :think: Jen mě zarazilo, že mi na účtu pořád nic „nepřistálo“,tak jsem se lekla, že dostanu prd :zed: Na mateřskou jsem nastoupila 22.března a prcek se narodil 30. března…

V kazdem pripade ti tam pristane :-) v dubnu jeste mzda od zamestnavatele, za 22 dni. Mzda se vyplaci zpetne, stejne jako ppm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí