Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zuzaniee píše:
@Kattulka Děkuju moc!Aspoň vím, na čem jsem
Jen mě zarazilo, že mi na účtu pořád nic „nepřistálo“,tak jsem se lekla, že dostanu prd
Na mateřskou jsem nastoupila 22.března a prcek se narodil 30. března…
No, jelikož mateřskou odbavují dost rychle, tak bych v tvém případě už zvedla telefon a zavolala na tu centrální infolinku nemocenského pojištění http://www.cssz.cz/…call-centra/ a podle rodného čísla ti řeknou jak to s tím vypadá, protože je dost dobře možný, že je tam někde problém, ať už pozdě poslané od zaměstnavatele nebo třeba něco blbě vyplněné.
@j.a.n.i1 já bych spíš řekla, že je to tím rodným listem, komu by se chtělo něco vyplácet, když to nemají jak se říká černým na bílým že?
No, já myslím, že PPM se nevyplácí na základě rodného listu…už jen proto, že Ti náleží 6-8 týdnů před předpokládaným porodem, takže v tom chyba nebude… ![]()
@Kattulka píše:
@j.a.n.i1 já bych spíš řekla, že je to tím rodným listem, komu by se chtělo něco vyplácet, když to nemají jak se říká černým na bílým že?
No, jelikož se normálně nastupuje na PPM 6-8 týdnů před porodem, tak výplata první (a druhé) dávky fakt není závislá na dodání rodného listu, protože kdyby neporodila předčasně, tak touhle dobou ještě žádné mimino nemá a tedy nemá ani žádný rodný list, který by mohla doložit a přesto ji mateřská má chodit.
@j.a.n.i1 píše:
No, jelikož mateřskou odbavují dost rychle, tak bych v tvém případě už zvedla telefon a zavolala na tu centrální infolinku nemocenského pojištění http://www.cssz.cz/…call-centra/ a podle rodného čísla ti řeknou jak to s tím vypadá, protože je dost dobře možný, že je tam někde problém, ať už pozdě poslané od zaměstnavatele nebo třeba něco blbě vyplněné.
NO, ono tu první dávku zase tak rychle neodbavují, protože musí zjišťovat a ověřovat ty nároky a vyměřovací základy apod. Pak už ty následující dávky se generují centrálně, automaticky, protože se už nečeká na žádný podklady, ale u tý první zdržení nastat může, pokud něco od zaměstnavatele chybí.
@PapeJ Ano, pokud něco od zaměstnavatele chybí, právě proto píšu, ať tam zavolá a informuje se… pokud je vše OK, tak i Praha Trojská mívá mateřskou zpracovanou do 10 a to i tu první.
Ahoj holky, mám trochu jiný dotaz.. Z čeho se vůbec mateřská počítá? Je to z hrubé mzdy za poslední rok? Jde mi právě o to, že mi můj šéf řekl, že mě teď na poslední 5-4 měsíců přehodí na jeho druhou firmu co má a zvýší mi mzdu, abych měla pak větší mateřskou, že když se změní povolání, tak se to vypočítává z posledních 3 měsíců..? Je to pravda, nevíte o tom některá víc?
![]()
@j.a.n.i1 Už jsem se domluvila s účetní z práce a hned zítra za ní jdu se poptat, kde se stala chyba ![]()
Rodný list se na OSSZ nedokládá, ten se dokládá úřadu práce, přikládá se k žádosti o rodičovský příspěvek. Na OSSZ si jen dojdeš pro potvrzení od kdy do kdy jsi pobírala peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou), ale to až budeš žádat o rodičovský příspěvek. Nezapomeň zažádat o tu dovolenou, před skončením PPM.
@michalka17 zajímavé, že po mně ho chtěli a jak jsem zjistila nebyla jsem jediná
@michalka17 My ho tedy při výplatách vyžadovaly. Jestli se to tedy za ty roky, co to nedělám nezměnilo. I jsme pozdržely dávku, když nebyl doložený
Teda tady se jednalo o výplatu PPM u OSVČ.
@Ráďa81 Prosím Tě, a jak ho po Tobě mohli chtít, když PPM se vyplácí ještě před porodem? Na základě čeho Ti to teda vyplatili?
@Kattulka píše:
já jsem nikdy rodné listy dětí neposílal a nikdo je po mě nechtěl. PPM jsem nastupovala 6.t. před porodem a to na základě papíru od gyndaře.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám trochu jiný dotaz.. Z čeho se vůbec mateřská počítá? Je to z hrubé mzdy za poslední rok? Jde mi právě o to, že mi můj šéf řekl, že mě teď na poslední 5-4 měsíců přehodí na jeho druhou firmu co má a zvýší mi mzdu, abych měla pak větší mateřskou, že když se změní povolání, tak se to vypočítává z posledních 3 měsíců..? Je to pravda, nevíte o tom některá víc?
PPm se vám počítá s denního vyměřovacího základu, čím větší máte základ mzdy tím větší bude PPM. Nejpřesněji vám to řeknou i po telefonu na OSSZ, tam se přímo podívají na vás dle rod. čísla. Jinak PPM je 70% z platu ( píše se ale 69%) tak mě to řekla přímo paní na OSSZ.