Perfektní, ale rychlý úklid

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6449
17.10.21 18:02
@smutný.smajlík píše:
Radis tedy zakladatelce poridit si velky dum jo? :mrgreen:

To jako je v plánu, ale zatím jen v plánu :mrgreen: budou tam nejmíň 2 komory :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
17.10.21 18:05

@Trojlístek takže pereš kalhoty každé dva dny? neumím si představit, jak často bych musela prát, kdybych prala každý den tričko, kalhoty ob den, bundu co týden, mikina asi to samé… atd. samozřejmě záleží, co dělá člověk za práci a jak se u ní zapotí… ale myslím, že u většiny sedavých zaměstnání se prostě člověk nezapotí tolik aby si triko po vyvětrání nemohl vzít ještě jednou na sebe… pokud někdo dělá fyzickou práci nebo lítá po všech čertech, tak to je jiná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6449
17.10.21 18:07

@Mar__tanka1983 No já toho vážně moc nemám. Ale zase některé věci je mi líto dát pryč, i když se hodí jen někdy. Třeba lyžařskou bundu nosím jen v těch největších mrazech, hrnce používám všechny, probrala jsem, co se dalo. Třeba dětské věci mám v 1 komodě a to se snažím držet, že co se nevejde, je zbytečně navíc. Ale asi máš pravdu, že je to o hlavě. Asi bych to mohla ještě redukovat :think: Jenže jsem u rodiny hromadičů a „tobysemohlohoditů“, takže přenastavit myšlení není tedy snadné :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
17.10.21 18:14

@Liška32 já to taky používala všechno, ale když jsem to neměla, zjistila sem, že se to v pohodě dá i bez nich :)
Protože pokud máš opravdu všechno vytříděné, tak pak nechápu, že se nevejdete :) pokud nejste čtyří v garsonce ;)
jo a na „tobysejednoumohlohodit“ mám tři kamarády s barákem, od těch se tyhle věci dají vždycky půjčit, když to jednou za pětiletku potřebuju.
Prostě být k sobě trochu nekompromisní. U některých věcí můžeš zkusit ten sklep, prostě to před sebou schovat, když pak zjistíš, že si poradíš jinak, tak to můžeš poslat dál :) Ono přeplněný byt fakt nikdy pořádně neuklidíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6449
17.10.21 18:44

@Kacatko1986 ano, pěkné tipy, díky :) No evidentně základ je míň věcí… Ale to s tím mytím nádobí, které se nevejde do myčky, zavedu. Protože stačí, abych uvařila a upekla a už je kuchyň zavalená :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6449
17.10.21 18:54

@PupuP mí rodiče jsou též v bytě a bez sklepa. Takže sami mají co dělat vše uskladnit. My sklep sdílíme s majitelem bytu a máme tam i věci jako kola, zimní gumy a podobně. No je toho hodně :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6449
17.10.21 18:58

@Mar__tanka1983 to máš pravdu. Zákon o zachování hmoty… :D No tak já se do toho pustím a zredukuju ty věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
17.10.21 19:01

@Liška32 : tak opravdu zredukovat počet věcí… já mám třeba hrnce jen 3 a ihned po zašpinění umyju. více pak logicky nepotřebuju. pánve mám 3 (dvě menší, jednu větší). a podobně je to i s talíři, příbory, prostě hned po dojedení umyju a může se za chvilku použít znova…
protřídit oblečení, často se najdou věci, které třeba rok nemáš na sobě… opravdu tu věc potřebuješ?
lapače prachu taky vyhodit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
17.10.21 19:04
@Liška32 píše:
@Mar__tanka1983 No já toho vážně moc nemám. Ale zase některé věci je mi líto dát pryč, i když se hodí jen někdy. Třeba lyžařskou bundu nosím jen v těch největších mrazech, hrnce používám všechny, probrala jsem, co se dalo. Třeba dětské věci mám v 1 komodě a to se snažím držet, že co se nevejde, je zbytečně navíc. Ale asi máš pravdu, že je to o hlavě. Asi bych to mohla ještě redukovat :think: Jenže jsem u rodiny hromadičů a „tobysemohlohoditů“, takže přenastavit myšlení není tedy snadné :oops:

Hele, já zrovna jedu velkou debordelizaci a třídění (veelmi postupně, též s batoletem za zády). Protože přesně, my se k nám domů prostě nevejdeme. A hrozně mě nakopla knížka od Bey Johnson Bez odpadu. Ani ne tak kvůli zero waste (což jinak je téma, který mě hodně zajímá), ale kvůli její cestě k minimalismu. Rozhodně mě to neobrátilo natolik, abych zredukovala veškerý odpad domácnosti na jednu zavařovačku nebo vyhodila váleček na těsto, ale musí říct, že to je opravdu inspirativní kniha. Tak to můžeš zkusit, docela se to i hezky čte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
17.10.21 19:48

@Ba-stet Roky používám na vyvalování těsta flašku od vína, ale i tak by mě zajímalo, proč vyhazovat váleček na těsto…? :-)

• Citovat
  • Upravit
18177
17.10.21 20:05
@pet p píše:
@Ba-stet Roky používám na vyvalování těsta flašku od vína, ale i tak by mě zajímalo, proč vyhazovat váleček na těsto…? :-)

Protoze prave muzes valet flaskou od vína :D (coz mne osobně moc nevyhovuje). Ja nevim, jestli jsi o ty knizce slysela, svyho času kolem ni byl dost rozruch. Na me konečně vysla v knihovně a cekala jsem, ze to bude trochu diktatorsky a extremisticky. No tak extremisticky to trochu samozřejmě je, ale diktatorsky vubec. Bylo to fakt moc zajimavy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11044
17.10.21 20:15
@PupuP píše:
@Trojlístek takže pereš kalhoty každé dva dny? neumím si představit, jak často bych musela prát, kdybych prala každý den tričko, kalhoty ob den, bundu co týden, mikina asi to samé… atd. samozřejmě záleží, co dělá člověk za práci a jak se u ní zapotí… ale myslím, že u většiny sedavých zaměstnání se prostě člověk nezapotí tolik aby si triko po vyvětrání nemohl vzít ještě jednou na sebe… pokud někdo dělá fyzickou práci nebo lítá po všech čertech, tak to je jiná…

Móda je pro mě důležitá. Stejně tak upraveny zevnějšek a fresh pocit. Přestože pracuji v administrativě, tak se pohybuji hodně. Chodím na různá oddělení a taky po schodech. Mám hodně schůzek, různé prezentace, takže opět pohyb.
Ne, nestačilo by mi košili nebo jemný svetřík vyvětrat. Trika nosím pouze doma nebo na sport, do práce nikdy. Kalhoty mám různé a nechci chodit pomackana nebo se začínajícími koleny.
Rifle moc nenosím, bolí mě z nich břicho. Raději sportovní šaty.
Oba den běhám 10-15km, oblečení mám tak propocene, že letí do pračky hned a všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
17.10.21 20:26
@Ba-stet píše:
Protoze prave muzes valet flaskou od vína :D (coz mne osobně moc nevyhovuje). Ja nevim, jestli jsi o ty knizce slysela, svyho času kolem ni byl dost rozruch. Na me konečně vysla v knihovně a cekala jsem, ze to bude trochu diktatorsky a extremisticky. No tak extremisticky to trochu samozřejmě je, ale diktatorsky vubec. Bylo to fakt moc zajimavy…

O knížce jsem neslyšela, ale díky za tip, dávám si ji do seznamu k přečtení (který je ale tak dlouhý, že kdoví kdy se na ni dostane). Mně naopak ta flaška přijde dobrá, ale ono to bude stejně o síle zvyku, kdo je na co zvyklý :-)

• Citovat
  • Upravit
18177
17.10.21 20:36
@pet p píše:
O knížce jsem neslyšela, ale díky za tip, dávám si ji do seznamu k přečtení (který je ale tak dlouhý, že kdoví kdy se na ni dostane). Mně naopak ta flaška přijde dobrá, ale ono to bude stejně o síle zvyku, kdo je na co zvyklý :-)

Já mám vlastně DVA válečky :oops: Ten přerod k minimalismu u mě bude hodně těžký :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
17.10.21 22:20

S úklidem jsem začínala dle Fly Lady, pak Kon Mary, a spousta dalších včetně už zmiňovaného Zerowaste.
A vašich se shodují v tom že
1. Skladovat máme jen věci, které používáme anebo k nim máme kladný (!) vztah
2. Každá věc má mít svoje místo
3. Po použití se věc ihned vrací na svoje místo
4. Každý uklízí sám po sobě

No a pak mi přijde lepší každý den uklízet 15-20min, než velký jednou týdně celý den.
Na úklid si nastavuji časovač, třeba deset minut. A snažím se stihnout co nejvíc, prostě závidím sama se sebou. Když máš časový limit, stihnu toho víc než když ho nemá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný