Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky!
Tak se letos chystam podruhe v zivote pect cukrovi, minuly rok se mi povedli pernicky sice chutove dobre, ale tvrde
Mate nekdo osvedceny recept?
A pak mam jeste jednu otazku, kdy zacinate pect? Je mozne udelat si treba tento vikend vsechno testo na pecene cukrovi-linecke, slepovane, rohlicky apod, dat do potr. folie a pect pristi vikend? neuskodi to testu? a neni celkove moc brzo zacinet koncem listopadu pect? slepovala bych je az tak tyden pred Vanocemi…
diky
Jo, a jeste jsem nekde cetla, ze pernicky neni dobre pect v horkovzdusne troube, pry ztvrdnou…Je to pravda? ![]()
Mě to přijde dost brzo, kdybych, tak bych začala péct až na začátku prosince. Já začínám okolo toho 10.12. To mi přijde akorát, v listopadu je to zbytečně brzo, ale nejsem blázen no, peču asi jen 6-7 druhů, zbytek nepečených, asi kdybych pekla 25 jako někdo, tak bych to nestíhala
a těsto nechávámv lednici jen přes noc, nač ho dělat týden dopředu ![]()
Krom perníčků dělám těsta max. den předem.
A tvrdost perníčků podle mě závisí spíš na skladování, v suchém panelákovém bytě nebudou měkké asi nikdy, na staré vlhké chatě byly úplně měkkounké (z jedné dávky těsta).
A péct začínám tak po Mikuláši většinou…
Já budu také podruhé péct na Vánoce
Jsem spíš typ na vaření než na pečení, uvítám taktéž nějaké dobré rady, tipy a nebo i receptíky na jednoduché cukroví ![]()
Loni jsem měla perníčky měkké, ale trošku jsem to přehnala s kořením, tak byly i trochu nahořklé
Dělala jsem ještě linecké, vinné, zázvorky a vosí hnízda. Nic pracného. Letos bych chtěla chtěla zkusit nějakou novinku!
Aby byly perníčky měkké, přidám k nich plátky jablíčka a oni „nasají“ jeho vlhkost ![]()
@monika32 píše:
Mě to přijde dost brzo, kdybych, tak bych začala péct až na začátku prosince. Já začínám okolo toho 10.12. To mi přijde akorát, v listopadu je to zbytečně brzo, ale nejsem blázen no, peču asi jen 6-7 druhů, zbytek nepečených, asi kdybych pekla 25 jako někdo, tak bych to nestíhala![]()
a těsto nechávámv lednici jen přes noc, nač ho dělat týden dopředu
No, protoze ja na to peceni mam jen vikendy, rada bych udelala aspon 12 druhu…S malym to pres tyden fakt nejde, takze mam jen nedeli
proto premysli, jestli to testu ublizi, kdyz bude tyden lezet v chladu ![]()
@Pipet píše:
Krom perníčků dělám těsta max. den předem.
A tvrdost perníčků podle mě závisí spíš na skladování, v suchém panelákovém bytě nebudou měkké asi nikdy, na staré vlhké chatě byly úplně měkkounké (z jedné dávky těsta).
A péct začínám tak po Mikuláši většinou…
Tak ve spizi mam docela vlhko, tak snad tam letos zmeknou…ach jo, asi budu muset pect po nocich… ![]()
Já už začínám pomalu péct, včera jsem dělala perníčky a už začnu dělat i ostatní cukroví. Nepečený udělám až nakonec. Chci mít pohodou vánoční atmosféru a ne se honit. Pak do toho začnu i uklízet, takže bych nestíhala.
Osvědčený recept na perníčky nemám, letos je dělám prvně, ale někde jsem četla, když se dá do těsta jedlá soda, jsou perníčky měkký hned po upečení. ![]()
J8 už taky pekla perníčky včera…mám jen víkendy kdy je chlap apson někdy po ruce protože se třema dětma péct dva týdny před nejsem sebevrah…s jedním klidně to byla pohoda:))
@veny1 píše:
Já už začínám pomalu péct, včera jsem dělala perníčky a už začnu dělat i ostatní cukroví. Nepečený udělám až nakonec. Chci mít pohodou vánoční atmosféru a ne se honit. Pak do toho začnu i uklízet, takže bych nestíhala.
Osvědčený recept na perníčky nemám, letos je dělám prvně, ale někde jsem četla, když se dá do těsta jedlá soda, jsou perníčky měkký hned po upečení.
Jo, to uz jsem taky v nekolika receptech videla, jedlou sodu ![]()
je, to jsem rada, ze nejsem jedina, kdo chce zacit takhle brzy
a jak to pak skladujes, aby se nezkazilo, nesplesnivelo apod? a jake cukrovi zacnes pect uz ted? diiiky
@Crystal87 píše:
J8 už taky pekla perníčky včera…mám jen víkendy kdy je chlap apson někdy po ruce protože se třema dětma péct dva týdny před nejsem sebevrah…s jedním klidně to byla pohoda:))
No, tak ja sice mam jen to jedno, chtela jsem parkarat upect jen nejakou rychlou buchtu, ale kdyz mi prcek stoji za zadkem a taha za nohy tak to moc nejde
a nadobim apod se zabavit nenecha…ale se trema detma bych asi peceni vzdala uplne, to mas muj obdiv
A krom pernicku peces ted uz jine? nebo je fakt jeste moc brzo?
@SussiK píše:
No, tak ja sice mam jen to jedno, chtela jsem parkarat upect jen nejakou rychlou buchtu, ale kdyz mi prcek stoji za zadkem a taha za nohy tak to moc nejdea nadobim apod se zabavit nenecha…ale se trema detma bych asi peceni vzdala uplne, to mas muj obdiv
A krom pernicku peces ted uz jine? nebo je fakt jeste moc brzo?
tak zapoj ne? jeslti na to máš nervy
nene teprve jsme včera začali těma perníčkama a nemáme je ještě nazdobené, to bud v týdnu nebo příští víkend. no a podle toho kdy zdobení zfouknem začneme ostatní..ono upéct s dětma není až tak hrozný ale horší je to zdobení kdy se musí honem a přitom se mimi vzbudí na kojo a mně to zaschne apod toho se děsím
![]()
@veny1 píše:
Osvědčený recept na perníčky nemám, letos je dělám prvně, ale někde jsem četla, když se dá do těsta jedlá soda, jsou perníčky měkký hned po upečení.
To je právě to. Já dělám generální úklid postupně teď, do konce listopadu to zmáknu a v prosinci si budu užívat u koled pečení.
Do perníčků sodu dávám a po upečení jsou jak beton
.
@SussiK píše:
Jo, to uz jsem taky v nekolika receptech videla, jedlou sodu
je, to jsem rada, ze nejsem jedina, kdo chce zacit takhle brzya jak to pak skladujes, aby se nezkazilo, nesplesnivelo apod? a jake cukrovi zacnes pect uz ted? diiiky
Já chci teď v týdnu přidělat ještě jednu várku perníčku, protože jsme nenažraný.
A pak zkusím udělat pracny, linecké kolečka. Rohlíčky klasiké, slepované a esíčka si nechám až tu bude chlap, páč je dělám přes strojek a to bych sama nedala. Ty nepečený(vosí hnízda. kokosové kuličky..) udělám tak 10 dní předem.
Se skladováním ještě nevím. Letos blázním s cukrovím
fakt brzo. Asi je budu dávat do spíže, kde je chladno. Tak uvidíme, snad se s tím nic nestane. ![]()