Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Zanedlouho se nám má narodit první dítko. A já teď řeším otázku, jak nejlépe seznámit naše dva yorkšíry s novým členem rodiny… Jsou to naší mazlíci, spí s námi v posteli a samozřejmě jsou tak trochu rozmazlení… ![]()
Nebojím se, že by malé nějak úmyslně chtěli ublížit, spíš mi jde o to prvotní seznamování. Jestli nechat mimčo třeba v autosedačce a pod dohledem nechat psíky očuchat…? ![]()
Budu ráda, kdyby jste některá měla podobnou zkušenost, jak nejlépe a nejrychleji seznámit…
Jen podotýkám - fena má 4 roky a pejsek bude mít rok… ![]()
Ahojky,
jedna kamarádka má pejska (10 let) a druhá kočičku (2r.), která jim částečně nahrazovala mimi, když se jim dlouho nedařilo.
Obě to udělaly tak, že po příchodu z porodnice daly na zem deku, mimi v zavinovačce položily na zem a nechaly pejska i kočičku, at si ten uzlík očichají. Ani jedna nemá problémy se žárlivostí nebo naschvály svých miláčků. ![]()
Když zjistili, že to žádná zábava nebude, tak odešli, a když začalo mimi plakat, tak prchali ![]()
Neboj, určitě to dobře dopadne pro všechny členy rodiny ![]()
Náš pes si malou očuchal a shledal, že je to nezáživné, nehýbající se cosi, otočil se k ní zády a odkráčel zhnusem na pelech
Dneska malá leze a začíná chodit a začínají spolu pod dohledem lumpačit, to bude dvojka
Ale v posteli s námi pes nikdy nespí. I když je stříhaný na tenisák a myjem ho po každém venčení.
My máme čivavu, podobně rozmazlenou jako ty
a nechali jsme malého v autosedačce hned po příjezdu z porodnice, ať si ho očuchá a přijme do smečky… no a ona se ho děsně bála - nepochopila, že je to malý človíček, ale měla zato, že je to neznámé zviřátko… trvalo jí cca 14 dní, že k němu šla sama od sebe.
Ale jinak je vše v pohodě, jen musím hlídat počůrané pleny (máme látkovky) s oblibou je loví u pračky a válí se v nich.
A tedy ona stále spí s námi v posteli a mimčo vedle v postýlce, tohle privilegium zůstalo jí ![]()
Jo a až mi překvapilo, že rozlišuje, kteří plyšáci jsou její a kteří miminka a těch se ani nedotkne, jen čuchne a nechá ho ležet, stejně jako dudlík.
Ahoj. Když se mi narodila dcera měla (a vlastně ještě máme) pitbulku křženou s kokršpanělem.U nás byl navíc ještě ten problém, že Kelička nenáviděla děti a tak už z dálky když nějaké viděla letěla ho pokud možno rozcupovat,takže jsem opravdu musela dávat pozor na ulici a prostě všude. Když jse přivezla dceru, dala ji do ložnice do košíku tak jsem tam Kelču pustila a ukázala jí miminko a nechala ji k němu i čmuchnout. Kolem stál manžel a moje mamka aby se pes mohl kdyžtak chytat. Kupodivu překvapila a byla v pohodě. Dokonce to dopadlo tak, že ležela před košíkem a hlídala a když dcera už lezla a spadla, tak ji chytla do zubů za plínu a pomáhla postavit. Proto moje rada je, hlavně bafana nějak nezavírat a klidně nechat v místnosti prcka hlídat.
Máme malého knírače, je to takovej gaučák
Když jsme přivezli dcerku, nechali jsme ho, ať si ji očuchá a chodil si k ní čuchat tak nějak průběžně. Zezačátku jsem ho raději hlídala, ale nikdy si nic nedovolil, je pravda, že je mírumilovnej a v životě na žádnýho člověka nevyjel (akorát na jednoho souseda s oblibou štěká přes plot
). Po čase když malá někdy usnula na gauči, tak si lehával k jejím nohám. A jak se začala plazit a lézt, tak před ní začal zdrhat, on je totiž na sebe strašně opatrnej
Teď už spolu i lumpačí a malá ho pěkně komanduje ![]()
než se terka narodila, tak egon (jezevčík) taky spával s náma v posteli, potom už ne, prostě se naučil, spát na jiném místě a to mu bylo 5let a 5let spával s náma. po příchodu z porodnice bylo veliké přivítání se mnou a malou jsme položili s autosedačkou na zem, egon ji tam vrazil hlavu, očuchal, možná i olízl a bylo. od té doby ji sem tam očuchával a v noci, když jsem chodila do kojit do pokojíčku, tak chodil s náma, vždycky ležel pod postelí, dokud jsme nedokojily a nešly zase spát
Ahoj ,my máme taky pejska .Sice s náma není v domě ,jen když je velká zima.A když jsme si dovezli malou tak byla ještě takové odrostlé štěnátko.Taky si ji očmuchala a šla si po svém.ted když jsou obě větší tak to jsou kamarádky velké.Ona si s amlou hraje velmi opatrně ,dokonce když byla v kočárku tak když malá spala tak ležela u ní a pak dala vědět ,že plače.přikládám foto jak se mají rády.
Seznamovat je moc nemusíš, miminko znají už hodně hodně dlouho
Sice přes tvoje bříško, ale to je jedno. Vědí moc dobře, že se narodí, že je živé a že bude součástí smečky. Žijí s ním už celé tvoje těhotenství, jen se změní „forma“. Takže je moc důležitý první kontakt - ty jim přivedeš do rodiny nové mládě, na které se těší / netěší - to už záleží na jejich povaze. A když jim ho nenecháš očichat a třeba i olíznout, můžeš nastartovat negativní reakci. Doporučuje se položit mimčo pejskům „pod nohy“, aby se cítili uvolněně. Být v klidu, nechat je seznámit se, případně je usměrňovat klidným hlasem a slovy malý, pomalu apod… jako kdyby venku potkali měsíční štěňátko. No a oni ztratí zájem hodně rychle, mimčo je nebude tak moc zajímat - tedy v ideálním případě.
Pozor, můžeš časem třeba ztratit nervy a na pejsky být nepříjemná, nespravedlivá - z nevyspání apod. To nadělá velkou neplechu, cítí to jako křivdu a spojí si to s mimčem. Takže to chce ohlídat, jsou to jen psi a nemůžou za stavy, které po porodu zažíváme. Náš pes to zvládl na jedničku, ale několik nocí hůř spal a nakonec měl potíže se žaludkem - podle vet asi z nervů - je citlivý. Bylo to změnou denního režimu, přece jen cítil napětí, večer se vstávalo…
Jojo, určitě nechat pejsky miminko očichat a hlavně jim nezakazovat se k miminku přibližovat, umožnit jim kontakt (samozřejmě ne že budou dítě olizovat), jinak by totiž mohli začít brát miminko jako soka a mohli by na něj začít útočit. Tady jsem ti našla pěkný článek http://www.babyweb.cz/…iminkem.aspx
ahoj, taky se jdu podělit
máme staffordšírského bulteriéra, je to celkem divočák. Malý s enarodil skoro o 7 týdnů dřív, tak jsem si s ním pobyla ve špitále skoro měsíc, psovi jsem byla vzácná.. sice jsem občas na otočku dojela domů, na hodinu na dvě apak hned zpátky za malým. Vašek mu z porodnice nosil očurané plinky a říkal mu pak při očuchávání malého jméno a dostal taky vždycky něco dobrého.. tak si spojil vůni a jméno s něčím dobrýma zároveň ho poznal i pachově.. ale když jsme dojeli dom, položili sedačku s malým do kuchyně, tak jsme psa museli držet, málem vyhrabal díru do plovoučky´, byl hrozně hr, měla jsme až strach.. pak už to přešlo, byl klidnější, dnes je rád, když se může odklidit bokem.. tady je fotka z 8.týdne věku malého, pes byl unavený, klidný a proto takto klidně držel, ale bylo to vzácné.jsou z nich ale velcí kamoši ![]()
Tak tento problém řeším také. Máme labradora v květnu mu budou 2 roky. Je to náš miláček a plastně jsme si ho pořídili protože jsem nemohla otěhotnět tak místo miminka. Za 24 dní mám termín a pemýšlím jak pak bude reagovat až dovezeme Sáru domů z porodnice. Pesan je srašně žárlivej…jen když se přiblížím k manželovi tak štěká…a mám strach že se pak bude cítit odstrčenej což samozřejmě nechceme. Samozřejmě že nejdříve přivítáme Adonise a pak mu malou ukážem ale stejně se myslím že ji očuchá a možná i olízne ale bude stejně žárlit a vyvádět. No tak jsem zvědavá jak to dopadne ![]()
My máme pesany 4, ale dva jsou venku:-) Všechno to jsou psi takže doufám, že nebude problém třeba s očůráváním kočárku, budu to muset asi dost hlídat…
Jinak ty dva malí, co s námi žijou, jsou Kavaliří bráchové. Ráno nám vždycky skočí do postele nás vzbudit a večer někdy taky přijdou na chvilku, pak sami vyklidí pole. Bude jim letos 6let. Já jsem se o tom radila a bylo mi řečeno, že když jsou takhle zvyklí celý život, že by se jim neměla nic zatrhávat. Oni to prý sami vycítí, že se změnila hierarchie a je tam někdo nad nimi. Kdybych jim prý začala, třeba ještě v těhu, zakazovat tu postel, nebo je někam odstrkovala, než jsou zvyklí, tak by prý pochopili, že je to kvůli mimískovi a mohli by ho nesnášet. Takže mi nic neděláme a uvidíme až si mímo přinesem. Já doufám, že budou v pohodě všichni 4 hafani
Ale samo kdyby nastal nějaký problém, tak mímo má 1000% přednost a hold bych to řešila rázněji!
Děkuji holky za Vaše reakce. Docela mě to uklidnilo… ![]()
Teď ještě uvažuju, jestli dojít tak daleko a opravdu nechat třeba i malou olíznout… Přece jen ti psíci jsou sice čistotní, ale na procházce dají čumák i tam, kde by asi neměli… ![]()
No mám v plánu postavit mimíska v sedačce na zem a uvidím jak se to vyvine…
![]()
Každopádně jsem ráda za názory… ![]()
Já byla rozhodnutá nechat i oblíznout… ale pesana nechtěla, nejdřív se bála a teď tak max. opatrně olízne nožičku.
Jen mám problém ji naučit, že nemá lézt mimču na hrací deku - nejlépe s nohama od bláta ![]()