Pěstounská péče - podmínky

1619
19.2.13 05:26

Pěstounská péče-podmínky

Přeji krásný den všem co chtějí pomáhat.
Chtěla bych požádat o pomoc hlavně co se rady tyče ohledně podmínek, které musíme splnit při žádosti o pěstounskou péči.
Taky by mě zajímalo jestli má vůbec smysl zkusit žádat když jsem prodělala léčbu deprese?
Všem co mohou a chtějí poradit předem děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17162
19.2.13 06:29

@morčák nejlepší je se obrátit na příslušný Krajský úřad anebo na poradnu pro náhradní rodinnou péči ve městě :-) tam mají různé informace o celém procesu, psychologické přípravě a o všem, čím si budete muset projít, než vám řeknou zda jste či nejste s manželem vhodní pro přijetí dítka do pěstounky :-)

Kdybys chtěla nějaké info, tak klidně napiš SZ, před 2 lety jsem měla praxi v poradně pro NRP, spolupracovala se 4 pěst. rodinami a psala o jejich dětech absolventskou i bakalářskou práci :-) Pohledala bych doma info, případně zkusila sehnat nějaké kontakty :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
19.2.13 07:32

@morčák jak už píše KačuliKačka, tak nejprve je nejdůležitější spolupracovat s OSPOD s příslušném daném městě, kde bydlíte. Ty to u vás doma budou prošetřovat a dělat s vámi různé pohovory atd. Když OSPOD pak řekne, že je pravý čas, tak si podáte u soudu návrh na to, aby jste měli dítě v pěstounské péči. POkud vše bude tak, jak má, tak soud vám dítě do pěstounské péče svěří a vy pak budete muset soudu pravidelně podávat zprávy a myslím, že i pod určitým dohledem OSPOD stále zůstanete. Přeju hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Luci 2010
19.2.13 09:21

@Alik.htm Můžu prosím přidat dotaz? vážně o pěstounské péči uvařujeme (máme své 2 děti, velký dům i prostředky), vím, že se vše řeší přes úřad jak píšeš, ale mám dotaz : trochu se za to stydím…jsem ochotná vzít do péče výhradně bílou holčičku cca do 4 let…je vůbec možné mít při pěstounství podmínky o jaké dítko bych se chtěla starat. Já mám 2 holčičky a prostě k nim kluka nechci ani za nic. děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
1619
19.2.13 10:05

Co jsem četla tak si normálně můžeš vybrat.Oni se nato snad i ptají. Když je, ale podmínek hodně tak potom se může stát, že se čeká docela dlouho.
U tebe si, ale myslím, že je to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bábrdl nepřihláš
19.2.13 10:16
@LUCI 2010 píše:
@Alik.htm Můžu prosím přidat dotaz? vážně o pěstounské péči uvařujeme (máme své 2 děti, velký dům i prostředky), vím, že se vše řeší přes úřad jak píšeš, ale mám dotaz : trochu se za to stydím…jsem ochotná vzít do péče výhradně bílou holčičku cca do 4 let…je vůbec možné mít při pěstounství podmínky o jaké dítko bych se chtěla starat. Já mám 2 holčičky a prostě k nim kluka nechci ani za nic. děkuji za odpověď.

Ano, není to žádná ostuda. S pěstouny se běžně probírá, o jaké dítě se dokáží postarat. Jen se neříká „bílé“ ale „neetnické“ :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1132
19.2.13 15:25
@LUCI 2010 píše:

Já myslím, že určitě. Je to hodně o spolupráci s tím orgánem péče o dítě (OSPOD). Tam ti určitě rádi se vším pomohou a myslím, že je to úplně normální, že si lidi děti „vybírají“ :-) Přímo na orgánu péče o dítě nedělám, ale jinak mám s nimi úzkou pracovní spolupráci :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.13 11:27

Dobry den chtela bych se zeptat zda je zde nejak omezen vek? o pestounske peci uvazuji spise do budoucna cca 3roky ted mi je 20 a mam dve holčičky a s pritelem bychom chtely kluka nejlepe tak sedmileteho je opravdu mozne si takto vybirat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
7.4.13 08:30

Já myslím, že to nějak věkově omezené není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7204
15.8.13 16:34
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz ke všem zkušenějším. jsem vdova, je mi 40.Miminko jsme nestihli a já se nějak násilně s mužem, se kterým bych nežila, jen účelově o těhotenství pokoušet nebudu. I z důvodu věku bych volila adopci, pěstounství atd. Mám šanci? Žiji sama, jsem materiálně zajistěna, jsem psycholožka, vyrovnaná, zdravá, vystudovala jsem i dětskou pedagogiku, včetně péče o problémové děti. mám šanci? Jak nejlépe postupovat? Jsem z Prahy. Nevadí mi dítě s handicapem atd. Děkuji za radu, omlouvám se za anonym, chodí sem i mí známí. V čem je v praxi zásadní rozdíl mezi adopcí, osvojením a pěstounstvím?

adoptovat si nemůžeš, to můžou jenom manželé. Adopce se jinak jmenuje osvojení, to je to stejné.
Pěstounství je teď dvojí - buď se u tebe budou často střídat děti jenom na chvilinku nebo budeš mít jedno dlouhodobě. Ale kdykoliv se můžou ozvat rodiče a vzít si ho zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
15.8.13 16:36

Ano, jako samožadatelka máš šanci. Přednost mají páry, takže samožadatelé většinou musejí trochu slevit z nároků (věk, zdravotní stav, barva pleti), ale třeba v Praze, kde je relativně hodně dětí, údajně samožadatelům dají třeba i roční dítě, pokud je romské.

Jako ado rodič i jako pěstoun musíš projít vpodstatě stejným kurzem a vyplňuješ stejné formuláře, alespoń v roce 2008 to tak bylo, jen zaškrtneš Adopce/PP.

Dětí do PP je řekla bych výrazně více, rozhodně je snažší získat dítě do PP než do ado. Zásadní rozdíl je v tom, že ado jsi rodič - se všemi právy a povinnostmi, bio rodina Tě nezná. Při PP znáš bio rodinu a ona Tebe, některé kontakt nechtějí vůbec nebo téměř vůbec, některé ano a pak hodně záleží na tom, do jaké míry je komunikace a návštěvy přínosem. V principu by styk měl být správně vždy (dítě ví, odkud vyšlo) ale co jsem četla, tak někdy je to fajn a někdy těžké. Jako rodič PP dostáváš také odměnu pěstouna, to při ado není.

Určitě doporučuji začít objednáním časopisu http://www.pestouni.cz/…/casopis/cz/ Náhradní rodinná péče, dočteš se hodně z práva i příběhy z praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9577
15.8.13 21:56
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz ke všem zkušenějším. jsem vdova, je mi 40.Miminko jsme nestihli a já se nějak násilně s mužem, se kterým bych nežila, jen účelově o těhotenství pokoušet nebudu. I z důvodu věku bych volila adopci, pěstounství atd. Mám šanci? Žiji sama, jsem materiálně zajistěna, jsem psycholožka, vyrovnaná, zdravá, vystudovala jsem i dětskou pedagogiku, včetně péče o problémové děti. mám šanci? Jak nejlépe postupovat? Jsem z Prahy. Nevadí mi dítě s handicapem atd. Děkuji za radu, omlouvám se za anonym, chodí sem i mí známí. V čem je v praxi zásadní rozdíl mezi adopcí, osvojením a pěstounstvím?

Ahoj anonymní, mám velkou prosbu. Jestli jsi přihlášená na emiminu, mohla bys mi, prosím, poslat SZ (soukromou zprávu)? Potřebovala bych s něčím poradit. Budeš moc hodná, jestli se mi ozveš :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
15.9.13 18:53

natalinkamodra

Dobrý den, z manželem jsme si podali žádost o dítě do pěstounské péče. Chtěla bych se prosím zeptat, zda se někomu z vás stalo, že se ozvali nebo chtěli zpět dítě biologičtí rodiče? Děkuji. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
22.9.13 19:00

Ahoj chtěla jsem se zeptat, mam v opatrovnictvi jiz 4 roky vnuka a chci ho do pestounske pece. Socialni pracovnice mi rekla.ze prarodičům se deti do pp nedavaji.co je na tom pravda. dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
25.9.13 00:05

@zemekoule dřív to tak opravdu bývávalo, že se děti do pěstounské péče prarodičům nedávaly a to z toho důvodu, že pokud rodiče nejsou schopni děti samy živit, tak vyživovací povinnost padá na prarodiče. Od tohohle roku ale nejvyšší soud řekl, že se to prarodičům může začít dávat, takže si myslím, že ted máte velkou šanci, držím pěsti :kytka:… každopádně ještě bude také velmi důležitá spolupráce s OSPOD, ale to už jistě víte, už jste jistě byla informována :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová