Pěstování cironů - zkušenosti

315
9.12.13 14:13

pěstování cironů - zkušenosti

Prosím někoho zkušeného o radu. Před třema rokama jsem „zdědila“ letité citrony, do té doby jsem s nimi neměla žádné zkušenosti. Starám se o ně stejným způsobem, na jaký byly zvyklý, ale poslední dobou vypadaji čim dál hůř. Nové listy, které se objevují jsou zdeformovaný – jakoby se špička listu zastavila v růstu a zbytek rostl dál – list se pak zdeformuje a prohne. Nevíte čím to může být? Málo vody? Nebo nedostatkem živin? Nebyly přesazený už asi 5 let, ale přihnojuju je pravidelně. Problém je, že jsou opravdu velký, s květináčem pořádně nehnu a nevím, jak je přesadit, navíc tchán, kterému dřív citrusy patřili říká, že po každým přesazování strašně dlouho hubili škůdce, které se tam nanesli s novou půdou a rostliny to vždy málem nepřežily. Z toho důvodu se mi do přesazování moc nechce. Je pravda, že rostliny nejsou v moc dobrý kondici – hlavně asi díky tomu, že nemají kde zimovat. Jediné místo s dostatkem světla je v obýváku, a tam pod 18 stupňů nebývá. Poradíte, jak dát citrony do kupy? Děkuji.

Přidávám fotku pro představu https://www.emimino.cz/detail-fotky/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12003
9.12.13 15:07

Tohle často dělají mšice, překousnou nějakou žilku a list se dál nevyvíjí, takže bych určitě zkontrolovala důkladně jestli na nich není nějaký škůdce.. Nebo taky může být důvod to špatné zimní stanoviště.. No a pro citrusy obecně když nemáš zimní stanoviště s teplotou kolem 10 stupňů tak s nima žádný zázraky nezkoulíš, pravděpodobně ti přestanou plodit, když si neprojdou obdobím klidu.. Přesadit určitě může pomoct, kdyz si koupíš kvalitní zeminu ze zahradnictví neměl by být důvod aby tam byli škůdci.. přesazují se tuším v únoru, když se dělá řez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
9.12.13 15:24

@ppalea: To oni plodí až moc :-) Vždy většinu plodů odstraňuji, aby měli rostliny větší sílu do listů. Je pravda, že jsem před časem hubila svilušky. (mšice, nebo molice tam určitě nejsou), tak možná to dělali ony. Jsou díky tomu nezimování takový chcípáčci s pár listama, ale takhle bídně jsou na tom až poslední dva měsíce. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
9.12.13 15:27

Ještě mě napadlo, že jsem rostliny na konci léta stříkala proti sviluškám - nevím, co přesně to bylo (něco biologicky neškodnýho, snad jen z potravinářských produktů) Řekla bych, že to byl nějaký olej - listy mají na sobě od toho takový mastný fleky, tak třeba pomůže, když je umyju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
9.12.13 15:33

No to plozeni spis z dlouhodobeho hlediska… pricitala bych to tem sviluškám případně tomu teplu, ale za umytí listů nic nedáš, to jim určitě bude ku prospěchu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí