Pěstování kiwi

12681
3.5.13 21:29

pěstování kiwi

Máte ho někdo na zahradě? Přemýšlím, že by jsem ho vysadila k pergoly. Jakou s ním máte zkušenost, jaký máte druh a jak moc hustě roste? Potřebuji aby mě zarostl celou jednu stěnu. Jak daleko od sebe jste ho vysadili? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5455
3.5.13 21:49

No, u nás na zahradě roste tak 15 let, manžela znám 13 let. Už si nikdo nepamatuje jak daleko byly od sebe nasazeny. Kořeny a kmínky zabírají asi tak cca 1×1 metr. Co vidím, tak kmínky jsou od sebe tak 15 cm. No a plazí se to po pergole a oporách, musí se stříhat. Příjde mi, že dole jsou kmínky takové holé, ne moc husté, husté je to spíše výše. Ale kolem je to vydlážděné, má to opravdu místečko tak 1×1 metr s hlínou. Rodí jako vzteklé malé plody (větší něž angrešt), jíme je i se slupkou, jsou sladké a chuť je velice intenzivní. Přezimuje bez problémů, snese i silnější mrazy (jsme ze severu Moravy). Pokud budeš mít zájem, zítra nafotíme a vložíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
3.5.13 22:27

Zajímý nápad. My měli pergolu porostlou vinnou révou, ale že by kiwi. Asi to doma také navrhnu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11733
3.5.13 22:33

Babička má kiwi také okolo pergoly, ale je hustší nahoře a aby plodil, musí být samčí a samičí rostlina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tykvička
3.5.13 22:47
@goldenka píše:
Máte ho někdo na zahradě? Přemýšlím, že by jsem ho vysadila k pergoly. Jakou s ním máte zkušenost, jaký máte druh a jak moc hustě roste? Potřebuji aby mě zarostl celou jednu stěnu. Jak daleko od sebe jste ho vysadili? :mavam:

Ani se neptej.. Naši ho nasadili k plotu, když jsem byla malá, pár let nic, dokonce jednu rostlinku snad měnili, že zašla, nebo co.. No a dneska cca tři metry plotu absolutně zarostlé - u nás jsme ho předloni ostříhali, u sousedů mají roští zhruba do metru před plotem (plot má asi tak dva metry na výšku) - džungle, prostě džungle, roste to jak zběsilý už nějakých pětadvacet let..
Kiwi jsou malinký, asi velikosti jahody, ale neuvěřitelně sladký. Loni nebyly - jak se u nás ty šlahouny ufikly, ale letos už zase asi budou..
Jo a jsou nasazený asi metr a půl od sebe, jestli si dobře pamatuji - můžu se podívat na zahradu, až pojedeme k našim.

• Citovat
  • Upravit
Tykvička
3.5.13 22:49

@Apaji @kotaska91 Ano - dole nic, zato nahoře ty šlahouny rostou tak zběsile, že překrývají i spodek.. zhruba do metru, metru a půl jsou to holé zdřevnatělé „větve“..

• Citovat
  • Upravit
12681
4.5.13 08:47

Děkuji všem za postřehy. To by bylo k pergole blbý, když to má dole jen holý větve, potřebují něco co bude už dole hustý. Každopádně, mě to přesvědčilo k tomu, že si kiwi koupím a vysadím někde na zahradě. Spíš jako zajímavost. K pergole asi dám klasický přísavník, ten to určitě zaroste perfektně.
Pokud byjste někdo mohl teda hodit fotky kiwi tak budu ráda, aby jsem si udělala představu jakou oporu tomu na zahradě vzbudovat. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12681
4.5.13 13:06

@Tykvička jaký to je plot, že to kiwi udrží? musím vymyslet vhodnou oporu a zkusím ho taky vysadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tykvička
4.5.13 15:04

@goldenka Pokusím se to v dohledné době nafotit, protože je to fakt normální plot se sousedy, dřevěný - a právě by mě samotnou zajímalo, jak budeme řešit, až jej bude třeba opravit - a divím se, že se pod tou tíhou ještě nezbořil.. Ono se to nezdá, ale je to fakt džungle.. Víš, jak roste břečťan? Tohle je stejná potvora, akorát rozkošatělá - nepotřebuje oporu od určité části..

• Citovat
  • Upravit
18305
4.5.13 15:14

@Apaji To, co máte na pergole, je nejspíš aktinidie ovocná (Actinidia arguta) - kiwi byste asi se slupkou nesnědli, protože byste měli jícen rozedřený do krve. (Jinak kiwi se botanicky jmenuje klanopraška čínská a s aktinidií jsou příbuzné asi jako rybíz a angrešt.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
4.5.13 15:20

@Jura007
Možná, ani tchýně si nepamatuje odkud to přesně je. Ale uvnitř je to zelené, má to černé pecičky uspořádané jako kiwi a voní a chutná to jako kiwi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tykvička
4.5.13 16:57

@Jura007 Ne, je to kiwi a Apaji má pravdu, tohle mrňavé se dá jíst celé. Klanopraška je něco jiného.

• Citovat
  • Upravit
18305
4.5.13 17:07

Tak to abych ten svůj atlas ovoce hodil do popelnice… :oops: Máte pravdu, už jsem se díval i jinde na netu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tykvička
4.5.13 17:13
@Jura007 píše:
Tak to abych ten svůj atlas ovoce hodil do popelnice… :oops: Máte pravdu, už jsem se díval i jinde na netu.

V poho. Až ty naše krasavce nafotím, tak náhodou budeš moct otestovat své znalosti, či vyhledávací schopnosti, a pokusit se určit, co přesně za potvoru to je.. ;)

• Citovat
  • Upravit
18305
4.5.13 17:15

Třeba to bude ta divoká aktinidie… ;) No jednu mají i v brněnské botanické zahradě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí