Proč fíkovník neplodí?

14079
2.5.13 20:00

Proč fíkovník neplodí?

Mám už tři roky fíkovník (Ficus carica), moc pěkný stromkový vzrůst (průměr dole asi 6-7 cm, výška asi 150 cm, dost košatý), kupovaný asi tak ve stáří 5 let. Je ve velkém květináči, přes jaro, léto a začátek podzimu je venku na slunném/polostinném jihovýchodu, přes zimu v zimní zahradě (aby měl zimní klid a opadaly listy).
Jenže vůbec neplodí :?. Sousedka dostala malou zakořeněnou větvičku a za dva roky už začal plodit. Má ho celoročně v zimní zahradě.
Nemáte někdo zkušenost, čím by to mohlo být? Mám hnojit nějakým speciálním hnojivem? Řešit jinak umístění nebo zálivku? Zaštipovat nebo ostříhávat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2534
2.5.13 20:04

Je dost možné, že máš samčí rostlinu a sousedka samičí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
2.5.13 20:07

A nemáš prostě chlapa?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
2.5.13 20:10

Tak to by tam ale měly vyrůstat alespoň ty kaprifíky, ne? Teda netuším, jak vypadají, jen jsem to vyčetla.
Na tom mém fíkovníku rostou jen listy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
2.5.13 20:10
@vrboska píše:
Je dost možné, že máš samčí rostlinu a sousedka samičí ;)

U fíkovníku? To je ale nesmysl.
My jsme měli za bytovkou krásnej fíkovník, venku, vypěstovanej z odkopku. A býval obsypanej. Škoda, že jsme ho tam museli nechat, novým majitelům bytu uschnul, protože ho přes zimu nezalívali. Jo a nikdo nám na fíky nechodil, protože nikdo nevěděl, co to je a že je to k jídlu.
Teď máme u domu nový, zatím měl pár fíčků, co nestačily dozrát. Ale doufám, že to bude rok od roku lepší. Kdy dáváš ten fíkovník ven? Nevím přesně, jak je to s opylováním, ale asi je na to potřeba hmyz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
2.5.13 20:13

Tak čtu, že u nás se pěstují fíkovníky, které tvoří plody bez oplození, protože ta speciální vosička, co to normálně provádí, u nás nežije. Tak jestli ti neprodali nějaký špatný druh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
2.5.13 20:13

@Cuarentena - už je venku, asi tak dva týdny. Fakt nevím, co dělám blbě. Ještě mě napadlo, jestli nevadí třeba to, že máme hned vedle domu tři obrovský kaštany a hmyz lítá jen tam :think:. Asi blbost, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2534
2.5.13 20:14

@Cuarentena Vypěstovaný z odkopku samičí rostliny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
2.5.13 20:14
@Cuarentena píše:
Tak čtu, že u nás se pěstují fíkovníky, které tvoří plody bez oplození, protože ta speciální vosička, co to normálně provádí, u nás nežije. Tak jestli ti neprodali nějaký špatný druh.

Tak to bude nejspíš ono!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
2.5.13 20:16

@vrboska Jenže to by znamenalo, že každý musí mít dvě rostliny, nebo aspoň v sousedství. Jako třeba u rakytníku. Ale u nás to tak nefunguje, pěstují se tu jen fíkovníky oboupohlavní, ještě k tomu nějaká speciální forma, co nepotřebuje vůbec opylení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
3.5.13 09:26

@Cuarentena - myslíš, že bych mohla ten svůj neplodící dát na stálo do zahrady? Jak se o něj venku starat, aby nezašel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
3.5.13 11:41
@Milli píše:
@Cuarentena - myslíš, že bych mohla ten svůj neplodící dát na stálo do zahrady? Jak se o něj venku starat, aby nezašel?

No jo, ale nevím, jestli je mrazuvzdorný. Kde jsi ho koupila? Jinak - na zimu je dobré ten hlavní kmínek zateplit. No a zalívat. A nejlíp na chráněné místo, třeba k jižní stěně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
3.5.13 11:47

@Cuarentena - kupovala jsem ho v Baumaxu - takový chůdě holý to bylo, ve slevě za 150 :lol:, tak jsem si ho vypiplala. Je na něm cedulka, že je „mrazuvzdorný“ do -10 st. Ale taky jsou na té cedulce obrázky plodů a popis, kdy plodí - tak jestli se tomu dá věřit.
K jižní stěně domu ho dát nemůžu - máme kolem dokola celého domu 2m široký chodník z žulových kostek. Suché jižní místo v chráněném koutě by asi ideální nebylo, co? Máme hodně otevřenou zahradu, tak nevím :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
3.5.13 11:52
@Milli píše:
@Cuarentena - kupovala jsem ho v Baumaxu - takový chůdě holý to bylo, ve slevě za 150 :lol:, tak jsem si ho vypiplala. Je na něm cedulka, že je „mrazuvzdorný“ do -10 st. Ale taky jsou na té cedulce obrázky plodů a popis, kdy plodí - tak jestli se tomu dá věřit.
K jižní stěně domu ho dát nemůžu - máme kolem dokola celého domu 2m široký chodník z žulových kostek. Suché jižní místo v chráněném koutě by asi ideální nebylo, co? Máme hodně otevřenou zahradu, tak nevím :nevim:.

No, vyber co nejvhodnější místo a zkus ho dát do země. Uvidíš. A na zimu ty hlavní kmínky třeba něčím obalit nebo celou rostlinu zakrýt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3751
3.5.13 11:53

Mě plodil fíkovník cca po 3 letech, každá rok ho přesazuji do většího květináče směs písku, hlíny a kamínků. Holky máte někdo fíkovník venku v zemi jako strom?? Chci to letos zkusit, loni jsem zasadila větvičku ta zakořenila, tak ho chci teď šoupnout na volno do hlíny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí