Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám už tři roky fíkovník (Ficus carica), moc pěkný stromkový vzrůst (průměr dole asi 6-7 cm, výška asi 150 cm, dost košatý), kupovaný asi tak ve stáří 5 let. Je ve velkém květináči, přes jaro, léto a začátek podzimu je venku na slunném/polostinném jihovýchodu, přes zimu v zimní zahradě (aby měl zimní klid a opadaly listy).
Jenže vůbec neplodí
. Sousedka dostala malou zakořeněnou větvičku a za dva roky už začal plodit. Má ho celoročně v zimní zahradě.
Nemáte někdo zkušenost, čím by to mohlo být? Mám hnojit nějakým speciálním hnojivem? Řešit jinak umístění nebo zálivku? Zaštipovat nebo ostříhávat?
Tak to by tam ale měly vyrůstat alespoň ty kaprifíky, ne? Teda netuším, jak vypadají, jen jsem to vyčetla.
Na tom mém fíkovníku rostou jen listy.
@vrboska píše:
Je dost možné, že máš samčí rostlinu a sousedka samičí
U fíkovníku? To je ale nesmysl.
My jsme měli za bytovkou krásnej fíkovník, venku, vypěstovanej z odkopku. A býval obsypanej. Škoda, že jsme ho tam museli nechat, novým majitelům bytu uschnul, protože ho přes zimu nezalívali. Jo a nikdo nám na fíky nechodil, protože nikdo nevěděl, co to je a že je to k jídlu.
Teď máme u domu nový, zatím měl pár fíčků, co nestačily dozrát. Ale doufám, že to bude rok od roku lepší. Kdy dáváš ten fíkovník ven? Nevím přesně, jak je to s opylováním, ale asi je na to potřeba hmyz.
Tak čtu, že u nás se pěstují fíkovníky, které tvoří plody bez oplození, protože ta speciální vosička, co to normálně provádí, u nás nežije. Tak jestli ti neprodali nějaký špatný druh.
@Cuarentena - už je venku, asi tak dva týdny. Fakt nevím, co dělám blbě. Ještě mě napadlo, jestli nevadí třeba to, že máme hned vedle domu tři obrovský kaštany a hmyz lítá jen tam
. Asi blbost, co?
@Cuarentena píše:
Tak čtu, že u nás se pěstují fíkovníky, které tvoří plody bez oplození, protože ta speciální vosička, co to normálně provádí, u nás nežije. Tak jestli ti neprodali nějaký špatný druh.
Tak to bude nejspíš ono!
@vrboska Jenže to by znamenalo, že každý musí mít dvě rostliny, nebo aspoň v sousedství. Jako třeba u rakytníku. Ale u nás to tak nefunguje, pěstují se tu jen fíkovníky oboupohlavní, ještě k tomu nějaká speciální forma, co nepotřebuje vůbec opylení.
@Cuarentena - myslíš, že bych mohla ten svůj neplodící dát na stálo do zahrady? Jak se o něj venku starat, aby nezašel?
@Milli píše:
@Cuarentena - myslíš, že bych mohla ten svůj neplodící dát na stálo do zahrady? Jak se o něj venku starat, aby nezašel?
No jo, ale nevím, jestli je mrazuvzdorný. Kde jsi ho koupila? Jinak - na zimu je dobré ten hlavní kmínek zateplit. No a zalívat. A nejlíp na chráněné místo, třeba k jižní stěně.
@Cuarentena - kupovala jsem ho v Baumaxu - takový chůdě holý to bylo, ve slevě za 150
, tak jsem si ho vypiplala. Je na něm cedulka, že je „mrazuvzdorný“ do -10 st. Ale taky jsou na té cedulce obrázky plodů a popis, kdy plodí - tak jestli se tomu dá věřit.
K jižní stěně domu ho dát nemůžu - máme kolem dokola celého domu 2m široký chodník z žulových kostek. Suché jižní místo v chráněném koutě by asi ideální nebylo, co? Máme hodně otevřenou zahradu, tak nevím
.
@Milli píše:
@Cuarentena - kupovala jsem ho v Baumaxu - takový chůdě holý to bylo, ve slevě za 150, tak jsem si ho vypiplala. Je na něm cedulka, že je „mrazuvzdorný“ do -10 st. Ale taky jsou na té cedulce obrázky plodů a popis, kdy plodí - tak jestli se tomu dá věřit.
K jižní stěně domu ho dát nemůžu - máme kolem dokola celého domu 2m široký chodník z žulových kostek. Suché jižní místo v chráněném koutě by asi ideální nebylo, co? Máme hodně otevřenou zahradu, tak nevím.
No, vyber co nejvhodnější místo a zkus ho dát do země. Uvidíš. A na zimu ty hlavní kmínky třeba něčím obalit nebo celou rostlinu zakrýt.
Mě plodil fíkovník cca po 3 letech, každá rok ho přesazuji do většího květináče směs písku, hlíny a kamínků. Holky máte někdo fíkovník venku v zemi jako strom?? Chci to letos zkusit, loni jsem zasadila větvičku ta zakořenila, tak ho chci teď šoupnout na volno do hlíny ![]()