Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
byla bych ráda, kdybych tu našla nějakou z vás, co si píchá fraxiparine.
Mám si ho začít píchat od 15 nebo 16 a jsem z toho celá nesvá, protože jen z nabírání krve se mi dělá špatně. A že bych každý den chodila nebo dojížděla, aby mi to píchla sestra se mi taky nechce.
Bylo mi řečeno, že to určitě zvládnu sama A dán leták jak se píchá.
Samozřejmě jsem si přečetla příbalový leták (což je vždycky chyba
).
A chtěla jsem se zeptat jestli si budu muset píchat fraxiparine i po porodu nebo je to individuální. Taky jsem se tam dočetla, že není doporučováno kojit, když se užívá tenhle lék.
Tak by mě zajímalo co je na tom pravdy a jak to nastávajicí nebo už maminky zvládali a jaký mají zkušenosti. Trochu takzvaně uklidnit. ![]()
Buď v pohodě. Zlomila jsem si kotník a píchám si Clexan každé ráno, to je to samé, co máš ty. Je to maličká jehlička, vpich necítíš, maličko to pak pálí, jak kdy, podle toho, jak si to píchneš. Opravdu se to nedá srovnat s klasickou injekcí nebo odběrem krve. To zvládneš!
@Lucka_es Ahoj, já si fraxiparine píchala po operaci nártu, jednak kvůli zpátečnímu letu a jednak prý kvůli možným komplikacích. Měla jsem z toho děsnou hrůzu, ale zvládnout se to dá. Vždy před píchnutím do špeku jsem si na břicho přiložila led…ne že by to nějak extra pomáhalo, ale pro mou psychiku to pomoc byla. Někdy to bolelo, někdy vůbec. Někdy po tom byla modřina jako blázen a někdy nic
Každopádně jsem u toho i kojila a ani španělští a ani naši doktoři vůči tomu nic nenamítali, ani neupozorňovali.
Jak je to celkově s fraxiparinem v těhu nevím, s tím zkušenost nemám. Každopádně to zvládneš, neboj ![]()
Ničeho se neboj, já si fraxiparin píchám od 6tt a příští týden mám termín a budu píchat ještě po šestinedělí. Kojit se může u druhého jsem s píchala a taky kojila. Hlavně to nechce na to myslel, chce to píchnout a neleknout se a nevytáhnout zpět, poprvé je to vždy těžké, ale pak to bude ok. Já si to u druhého píchala v šestinedělí do noh, teď od začátku těhu píchám pouze do břicha, teď už spíše do boku…
@JayLee - no mě bylo řečeno, že ho mám skladovat v ledničce. Takže když je čerstvě vyndanej z ledničky, tak to štípe?
Do stehna a ruky mi to nebylo doporučeno, že do břicha to skoro vůbec nebolí. Vzhledem k tomu, že jsem hroznej cíťa tak to vidím asi jen na to břicho spíš teda bok, i když se docela děsím protože když si zkouší nabrat tu „řasu“, tak to jde docela ztěžka jak už mám celkem velké břicho. ![]()
Ještě mám dotaz v té době co jsi v porodnici, měla jsi možnost si to píchat sama nebo se neptali a píchali ti to oni?
@zancaa - to si vždycky říkám, jak to hrozně přeháním, že si to někdo musí píchat od začátku. Což fakt obdivuju, porotože to musí bejt vyčerpávajicí, celé těhotenství bojovat s jehlami.
Jinak přeju hodně štěstí a porod na jedničku ![]()
@hanka.br. - jde si to píchnout nějak špatně, že by z toho byl nějaký problém nebo tak? ![]()
@Lucka_es Myslím, že ne, pokud si s tím třeba nevypíchneš oko:-) Dělám si legraci, jehlička je krátká, nemůžeš si ublížit.
@Lucka_es hele me to po obou porodech pichali do ramene, ono zalezi ale tam me to skoro taky nebolelo, ted pri poslednim me pustili z porodnice s jednou injekci abych si ji pichla nebo nechala pichnout. Pichla mi to sousedka, taky jsem si nedovedla predstavit ze bych to do sebe pichla, ale kdybych nemela jinou moznost dala bych to. Modrinky se ti budou delat kdyz trefis zilku, ale pry to do bricha neboli, tam ma clovek preci jen tu kozni rasu nejvetsi. Myslim ze to zvladnes, nebo zauc nekoho komu to vadit nebude a bude ochotny ti to bodnout
Taky jsem si pichani uzila temer cele tehotenstvi a me postrehy jsou nasledujici. Nekdy to boli a nekdy ne. Kdy to tedy opravdu boli, je kdyz ma clovek treba horecku, to boli i ten vpich. Jinak vetsinou vpich neboli, boli az vtlaceni kapaliny. Je dobre s tim perem zatrepat tak, aby vzduchova bublina byla u pistu a ne u jehly, jinymi slovy aby sla prvni kapalina a vzdych zustal posledni v te jehle. Na zacatku tehotenstvi je to legrace, s rostoucim brichem je to horsi a horsi. Ale ta bolest je opravdu kratkodoba, maximalne pul minuty, takze nic, co by clovek nevydrzel. Nekdo radi bodnout prudce, ja jsem mela radeji prilozit na spekovy fald a lehce zatlacit. Ale neboj se toho, pujde to, uvidis ![]()
@medunka23 - právě nikdo moc ochotnej není a vzhledem k tomu, že teď budu hodně cestovat mezi rodiči a přítelem, tak bude nejjednodušší se to naučit sama no. ![]()
@Cuddy - tak já tu srandu na začátku těhotenství nezažiju.
Už jsem 32tt, takže břicho už je znatelný. ![]()
Ale zase si říkám, nezvracela jsem a moje těhotenství by mi kdejaká těhulka mohla závidět, protože moje potíže, které začali až teď v posledním trimestru (jakože pálení žáhy, trhání 2 zubů, únava a občasná nasranost, že to vůbec neutíká a slzičky kvůli všemu… je fakt absolutní nic
), tak bych to měla přežít snad úplně v pohodě. ![]()
@Lucka_es děkuji, u druhého jsem si píchala až v šestinedělí a to už se mě zdálo být dlouho, ale pak jsem vloni v květnu potratila a tak jsem injekce dostala už od 6tt jak jsem zjistila, že jsem těhu. ale do břicha je to snažší, hlavně nemám nějak an modřiny jen občas, ale když jsem si píchala do noh, tak jsem je měla většinou po každém vpichu. fakt se neboj a do břicha je to snažší ![]()
@JayLee já jsem dnes 39+2tt a píchám do boku, prostě kde najdu špek ještě tak tam píchnu, ale u druhého jsem odvahu právě do břcha po císaři neměla, tak jsem píchala pouze nohy a popř. stehna, je fakt že každému sedí něco jiného
, ale pro toho broučka se to vydržet dá ![]()
Obnovuji.
Píchal si někdo fraxiparine před zahájením chemoterapie? Jako prevenci, i když jsem nikdy neměl problém se srážlivostí krve, ani nejsem po operaci, ani nemám tzv. PIK.
@mj5 píše:
Obnovuji zustal nekomu fraxiparine nebo clexane dekuji potrebuji
Zajdi si ke svému lékaři pro recepis.