Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@smudlik1980 píše:
@roomci A pění ten nizoral?
Skoro vubec nepeni
Smudlik1980
Mám dojem, že pění, ale nevím to uplně jistě. Taťka ho měl proti lupům. Jen mám obavy, že to bude mít stejný efekt, jako mediket, fleky možná zmizí a pak se zas vrátí. Ale třeba se pletu. Doufám. ![]()
Ahoj, před třemi lety jsem taky navštívila kožní s tím, že mám škaredé flíčky na kůži, řekla, že se pityriasis versicolor težko léčí, je to druh kožní mykózy, a že ani neví, z čeho to lidi mají, poslala mě do lékárny s tím, že si mám koupit určitý sprchový gel proti mykóze, ale zrovna Evropskou medicínu neuznávám, tak jsem se na to vykašlala. Trošku jsem to vysledovala a zhoršovalo se mi to hlavně při zapocení (sport, partner,) Tím zhoršením myslím, že se mi objevili agresivní červené fleky. Flíčky se mi poprvé ovjevily v Chorvatsku (2měsíce pracovní praxe, takže zřejmě nadměrné záření, možná taky sucho ze soli z moře. Teď už rok nemám ani jeden červený flíček, jen občas bilé semtam, které běžný člověk neuvidí… Já se prostě okamžitě mažu čímkoli (nejčastěji zklidnující krémy a mastné krémy - tělové mléko Dove, Indulony…)nikdy se nezapomenu namazat a krémové sprchové gely (Dove, Lactovit…) Takže podle mě denně mazat… a když už máš červené fleky namazat něčím zklidňujícím, hned to zmizne…) po tomto Chorvatsku jsem zase byla dva krát po dvou měsích v Chorvatsku a vůbec nic…žádné zhoršení…
Venduliss
Tak aspoň ta doktorka přiznala, že vlastně ani neví, z čeho to je a co s tím. No, asi udělalas dobře, že sis ten sprcháč nekoupila, zřejmě by byl na nic, vyhozené peníze. Já teda červené fleky nemám, spíš takové dohněda, tmavší, než okolní zdravá pokožka. Je fakt, že skoro nejsou vidět. Teď jsem si řekla, že se tím prostě nebudu zabývat a uvidím. Stejně je to psychosomatické.
@Venduliss Já teď používám Nizoral, tady na radu, červené flíčky zmizely, docela rychle, ale ty bílé ne a myslím, že vystupují další. Stejně se to bude pořad vracet, až prestanu mazat.Ach jo, v létě se hned opalim, i když jen chodim venku a ty bílé jsou hrozne videt, měla jsem je jen na zádech a teď i na ramenou, rukou a hrudníku. Na zádech nejvíce. Už nevim, co s tím. Tady někdo doporučoval nějaké vodičky z lékárny, ale dělají je jen v nemocničních lékárnách, kam se nedostanou. Nejhorší je, že ani kožní neví, co s tim, tak tam už nejdu ![]()
Možná by to chtělo někoho, kdo se zabývá celostní medicínou…??
Chtěla jsem se ještě zeptat, zda je nutný mít na ty roztoky předpis, děkuju ![]()
Pěkný den, předpis nutný není. Připravili mi ho normálně v lékárně. Cena před 5 lety, cca 330 Kč za oba.
@sanyna moc děkuji, každopádně moc to nerozumím, jelikož teď mi už ve dvou lékarnách řekli, že je to na předpis a celkem se obávám, jestli by mi tohle vůbec nějaká kožní byla schopná předepsat :/ už jsem docela zoufalá
Tak nevím, jestli se legislativa změnila. Já si je vyzvedávala naposledy před cca 5 lety. Připravili mi to v nemocniční lékárně, ne v normálním krámku ve městě. Takže mi s tím nedělali žádný problém. Jinak kožní lékař by si s tím měl vědět rady a napsat recept na výrobu. Držím pěsti!
@sanyna píše:
Tak nevím, jestli se legislativa změnila. Já si je vyzvedávala naposledy před cca 5 lety. Připravili mi to v nemocniční lékárně, ne v normálním krámku ve městě. Takže mi s tím nedělali žádný problém. Jinak kožní lékař by si s tím měl vědět rady a napsat recept na výrobu. Držím pěsti!
Taky mi už ve dvou lékárnách odmítli přípravek namíchat ![]()
Podávám info, že jsem už byla fakt zoufalá, vymazala jsem Micetal, Batrafen, pak nějakou mastičku na co běžela reklama v TV. A naštvala jsem se, a řekla doktorovi, ať už mi dá něco, co pomůže. Dal mi nějaký dva lektvary
Dostala jsem recept, který byl zcela popsán složením. Udělali mi to až ve třetí lékárně (Dr.Max ani Benu neměly suroviny). Čekala jsem asi týden než jim to příjde.
Je to lektvar 1 - namazat, počkat až to uschne a namazat lektvarem 2. Smrdím sírou, doma mi říkají pekelníkova žena ![]()
Ale ráno to vydrbu obyč. mýdlem a vodou, navoním triko a v práci si toho zatím nevšimly ![]()
Nedá se říci mažu, ale potírám druhý den, fleky mám na zádech, rozrostly se na krk, ramena a nyní se mi dělají i na břiše…
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, na kožní jsem nebyla tak jestli je to ono… flíčky mám pokryté celé nohy a pár jich je na rukou, vypadám spíš jako dalmatýn
mám je celoročně, ale nejsou prakticky vidět, když kůže zčervená, tak vidět jsou a i se neopálí…silonky nenosím, takže problém…
Doporučuji zajít na kožní. Hodně lidí si i plete pityriasis versicolor s vitiligem. Když se mi objevila tinea, tak jsem měla takový „jakoby“ puchýřek placatý, kůže se dala strhnout a pod tím byla lesklá, nevěděla jsem co to je, tak jsem to strhávala. Teď jak se potírám těma lektvarama, tak mi to šupinatí. Jsou to bílé mapy. Nevím odkud jsi, ale mně to na 100% řekli až v Achillea, je to v Čimicích ![]()
To by asi nemělo být ono… jsou jen malé a neslévají se do jednoho… mě vzniknou buď že o nich naprosto nevím nebo, a to jen na rukou, že mám jakoby husí kůži ta zčervená a svědí a tak mažu niveou a zbyde světlý flíček..jsem z vesničky u Uhlířských Janovic…