Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Moni25 píše:
holky já se radila přímo s laktační poradkyní a ta doporučila formovače Medela od 6měs. těhu..
Porodni asistentka z kurzu je taky doporucovala, ted nevim,jestli formovace nebo kloboucky,ale jen v pripade plochych nebo vpacenych bradavek.. a zda se mi,ze rikala, ze pokud padaji, je dobry je majznout bepanthenolem nebo purelanem..
Za sebe jednoznačně doporučím formovače před porodem. U první dcery jsem se o mých plochých bradavkách dozvěděla až v porodnici, dr.to nezajímalo, na netu jsem tenkrát tolik nelítala a v literatuře se všude psalo jen o vpáčených bradavkách a ty já nemám. Takže první PA mi dala kloboučky, ale holka řvala, jak když jí na nože berou, vůbec je nechtěla. Ještě štěstí, že pak měla službu PA členka laktační ligy a ta mi přinesla formovače Medela a dala dobré rady. Ale poranění zkraje mi přineslo spoustu krušných chvil při kojení. Blbý bylo poranění, na to ty plastové formovače a horké léto k tomu, ale zvládla jsem to, časem formovače odložila a kojila do roka a půl.
Teď u druhé jsem formovače nosila dopředu, ale jen pár týdnů, protože jsem měla pocit, že mi, když je mám, tvrdne břicho. Nicméně i krátká doba nošení mi pomohla, jen jsem je musela nosit ještě chvíli po porodu, když se prsa nalejou, tak je to s bradavkama zas horší.
Bacha na odkapávající mlíko, až se ohnete, tak vám z formovačů chrstne do obličeje
Tak jsem dovnitř dávala prsní vložky, ale musí se stříhat na půl, aby to „dýchalo“.
Na prevenci ragád mi PA doporučila Purelan - ovčí lanolín, je to výrobek od Medely a je super, fakt jsem teď neměla jedinou ragádu a prsa bolely mnohem míň než u první, ale palce u nohou se mi taky občas kroutily
ovšem to bylo nejspíš moučnivkou, či co to bylo, protože bradavka poraněná nebyla.