Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Záleží na příjmech partnera, to se přece nedá zobecnit. My platíme každý svou půlku, protože momentálně mám víc peněz než on.
Napůl jsme nikdy nic neplatili, vždy jeden nebo druhý, ale zároveň jsme se tak nějak v placení střídali, aby se to v dlouhodobém horizontu tomu půl na půl blížilo.
Většinou to děláme tak, že jednou platí jeden, podruhé druhý ale to spíše když jdeme do kina, na jídlo a tak
když jedem někam na hory nebo dovolená, výlet a tak tak napůl
nebo jeden platí benzín a druhý třeba nějaké jiné náklady v podobné výši apod.
Snazila jsem se, aby to bylo vyvazene, byt on urcite platil vic.
Nicmene ted spolu bydlime a cekame prcka, mame spolecny ucet, kam kazdy posilame stejnou castku a z neho se plati bydleni, jidlo, vydaje na vybavicku apod.
Kazdy mame auto a to si platime solo.
A je mi sumak, ze jemu po odeslani castky na spolecny ucet zustane 110 tis. z vyplaty pro jeho potreby a mne jen 50, nikdy jsem si pravo na cizi penize neuzurpovala a odmitala jsem zit na cizi ucet.
Za mě vždycky platil přítel, ale nebyla jsem z toho nadšená, kolikrát jsem navrhla, že to zaplatím já a měla jsem smůl, pry že je to normálni, když chlap platí za ženskou a že b si připadal divně. Tak jsem aspoň uvařila večeři, nebo oběd a pozvala ho ![]()
Tak ono záleží na situaci..pokud by mě vyloženě pozval na výlet, můj by v tom případě chtěl platit vše sám. Pokud bych ho pozvala já, platila bych já
a pokud bychom se zkrátka tak nějak dohodli, že zkrátka pojedeme nakupovat třeba věci do společného bydlení, asi bychom si zaplatili ubytko každý sám ![]()
U nás se střídáme, ale s tím, že přítel platí víc než já (taky vydělává o mnoho víc…Ale nechci aby platil všechno). Ať jedeme kamkoliv, platí benzín, pak třeba vstupy, a já oběd…V restauracich platí třeba 2× on, jednou já. O dovolené v cizině platil cestu za oba, jinak napůl.
@mixa30 to je ještě v pohodě, to je přítel. Ale já mám takového kamaráda. Bývám z toho dost vydeptaná. ALe jediné, co funguje, je mít ty peníze připravené a stihnout je dát dřív než on. Jinak se nenechá ![]()
My si platili každý svou půlku, jsme spolu od studentských let, takže jsme „za mlada“ měli oba stejné prd, na dělání haura nebyl prostor
.
Být v té situaci teď, tak to asi řeším nějak přirozeně, třeba jednou zaplatí ten, podruhé onen, záleží na lidech, jestli jsou normální, dokáží se rozumně dohodnout. Rozhodně neuznávám prehistorický model, kdy si některé ženy stále ještě myslí, že za ně vše má platit chlap.
V placení menších výdajů (večeře, kino, kávičky, vínečka) se střídáme, ale s tím, že většinou spíš platí přítel. Nerad za sebe nechává platit někde na veřejnosti, takže to dopadá tak, že venku většinou platí on, a když si třeba objednáme pizzu domů, tak to mám právo zaplatit já
Dovolené platíme napůl.
Edit: Ještě jsem si vzpomněla, že na společné dovolené v zahraničí jsme dali peníze dohromady a měli tam ten týden společný účet
Příspěvek upraven 07.01.17 v 10:25
@Anonymní píše:
Snazila jsem se, aby to bylo vyvazene, byt on urcite platil vic.
Nicmene ted spolu bydlime a cekame prcka, mame spolecny ucet, kam kazdy posilame stejnou castku a z neho se plati bydleni, jidlo, vydaje na vybavicku apod.
Kazdy mame auto a to si platime solo.
A je mi sumak, ze jemu po odeslani castky na spolecny ucet zustane 110 tis. z vyplaty pro jeho potreby a mne jen 50, nikdy jsem si pravo na cizi penize neuzurpovala a odmitala jsem zit na cizi ucet.
anonymní zakladatelka
tak to budeš mít na MD veselo, protože nebudeš mít plat, ale jen rodičák
Nekdy platime napul, nekdy se stridame. I jako manzele. Dovolene treba platime napul vzdy. Stridame se v nakupech nebo kdyz jdem treba na obed.
@Anonymní píše:
anonymní zakladatelkatak to budeš mít na MD veselo, protože nebudeš mít plat, ale jen rodičák
Tak jsou i zeny, co pracuji nebo si privydelavaji na rodicaku a pak jsou dokonce i zeny, ktere si nasetri rezervy a nemusi totalne viset na chlapovych financich ![]()
Když jste spolu chodili, nebyli manželé, jak jste se podíleli na placení výdajů výletů, ne společného bydlení. Třeba výlet do Polska s přespáním (levné ubytko), kdo platil, platil to všechno za vás přítel nebo jste platili napůl?