Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jogrr píše:
@lauraka v pohode, jaky si to kdo udela, takovy to ma a pokud to funguje, je do toho kazdemu houby.
To, ze mne osobne se tento model prici, je jina vec.Byl to jen nedavny priklad z meho okoli, kdy on rok tahl domacnost, pani se nastehovala i s ditetem, on syna ve stridave peci, ona svuj slusny prijem a najem z bytu a kdyz se ji rozbilo jeji auto, tak to po nem chtela zaplatit. A tam padla veta o princezne. A kdyz odchazela, predlozila mu uctenku za truhliky, ktere platila sama a chtela je proplatit.
všechno to je o tom koho máš proti sobě ![]()
@Lekninka91 píše:
Nekdy platime napul, nekdy se stridame. I jako manzele. Dovolene treba platime napul vzdy. Stridame se v nakupech nebo kdyz jdem treba na obed.
Tak od toho co jsme rodina platí jen muž… ale máme společné peníze, takže stejně všechno jde ze společného. Ale já prostě od té doby platby někde neřeším, stejně jako on neřeší ty pravidelné, ty zas mám na starosti já.
@Anonymní píše:
nenapsala, pokud tedkon dáváte každý třeba 20 tisíc, tak na MD vy dáte jen rodičák a bude vám v rozpočtu dost chybět - teda pokud on nezačne dávat víc
Na materske se pobira penezita pomoc v materstvi, pote je rodicovska dovolena a rodicovsky prispevek, takze na MD se tezko muze pobirat rodicak.
to jen na uvod, aby se nepletly dojmy a pojmy.
A jak jsem psala, po PPM nastupuji zpet do zamestnani na HPP, takze plny plat a k tomu budu pobirat rodicovsky prispevek. Takze presne naopak, penez bude vice, byt vyse rodicovskeho prispevku je naprosto smesna a zeny s nizkymi prijmy vrha do absolutne nevyhodne socialni situace, diky ktere jsou nuceny velmi casto setrvavat v nefungujicim vztahu, protoze na osamostatneni nemaji penize.
@Jogrr píše:
Na materske se pobira penezita pomoc v materstvi, pote je rodicovska dovolena a rodicovsky prispevek, takze na MD se tezko muze pobirat rodicak.to jen na uvod, aby se nepletly dojmy a pojmy.A jak jsem psala, po PPM nastupuji zpet do zamestnani na HPP, takze plny plat a k tomu budu pobirat rodicovsky prispevek. Takze presne naopak, penez bude vice, byt vyse rodicovskeho prispevku je naprosto smesna a zeny s nizkymi prijmy vrha do absolutne nevyhodne socialni situace, diky ktere jsou nuceny velmi casto setrvavat v nefungujicim vztahu, protoze na osamostatneni nemaji penize.
Tak stát snad není povinen kompenzovat ženám nezodpovědný výběr partnera ![]()
@Jogrr píše:
Na materske se pobira penezita pomoc v materstvi, pote je rodicovska dovolena a rodicovsky prispevek, takze na MD se tezko muze pobirat rodicak.to jen na uvod, aby se nepletly dojmy a pojmy.
tak pokud chceš slovíčkařit, tak klidně i na mateřské dovolené můžeš pobírat rodičovský příspěvek
stačí, aby žena nesplnila podmínky pro vyplácení peněžité pomoci v mateřství, potom v zaměstnání sice nastoupí na mateřskou dovolenou, nicméně od SSZ pobírá nemocenskou, na kterou šest týdnů po porodu (tedy stále v době mateřské dovolené) může navázavt pobíráním rodičovského příspěvku od ÚP (a stále při tom čerpá mateřskou dovolenou).
ale on ten příspěvek spíš byl o tom, že ne každá žena si může dovolit od kojence odejít do práce - kolektivní zařízení pro takhle malé prcky nejsou (i ty jesle, co ještě fungují, obvykle berou až děti starší), chůvy bývají drahé anebo práce není slučitelná s kvalitní péčí o malé dítě. konečně, i já pracovala imrvére furt, nicméně na plný úvazek jsem nastoupila, až když nejmladší dítě chodilo asi tak do třetí třídy, protože mezi volbou peníze X rodina jsem jednoznačně upřednostnila rodinu. a to si myslím, že mám docela štěstí, že jsem mohla pracovat na zkrácený úvazek, zdaleka to není běžné, že na něj zaměstnavatel přistoupí
navíc v době rodičovské dovolené jsem měla možnost pracovat z domova, kdybych musela dávat dětí do jeslí nebo chůvě, tak by se mi hlídání nevyplatilo, protože co bych vydělala, to bych vrazila do hlídání, protože zas až tak velký příjem nemám (a to si na něj nestěžuji).
takže jestli autorka příspěvku má praxi s realitou běžných mezd, dostupnosti jeslí, cenou za chůvy, ochotou průměrného zaměstnavatele vyjít rodičům vstříct… tak se její poznámce nelze ani divit. což samozřejmě nevylučuje, že někteří jsou na tom tak dobře, že tyhle věci řešit nemusí.
@ivašot. A ja jsem nekde psala, ze to ma snad stat kompenzovat? ![]()
@Jogrr píše:
@ivašot. A ja jsem nekde psala, ze to ma snad stat kompenzovat?
každá druhá leze po krachu „partnerství“ na sociálku.
@zudina píše:
A nic, pouze prispivam do diskuze
on má pořád na všechno blbý otázky…