Placenta preavia 2023

164
5.2.23 09:16

Placenta preavia 2023

Ahojte založila jsem diskuzi inspirovanou diskuzi z roku 2014 pro maminky s nějakým typem vcestné placenty.

Jmenuju se Nikol a mám placentu preavia centralis napadlo mě to ji udělat aby jsme se mohli navzájem podporovat 🙂

muj zatím příběh: na kontrole v 19tt mě doktorka řekla že to vypadá na placentu v porodních cestách ale že je šance na vytáhnutí ať to neřeším na screeningu 22tt potvrzena placenta preavia centralis podle doktora šance na vytáhnutí téměř nulová ale zázraky se prý dít můžou zakázán sex, tahání věcí, i domácí práce typu vytírání vysávání atd.,Hodně odpočívat. Na utz u mě gynekoložky 23tt placenta se nehla zatím nešpiním ani nekrvácím ťuk ťuk doufám že se najdou maminky s nějakým typem vcestné co by se chtěli podporovat až do konce :srdce:
I názory a příběhy maminek co už zažili placentu preavia jsou výtany :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1292
5.2.23 09:26

Když jsem čekala dcera a ležela na rizikovem v nemocnici, na pokoji jsem měla spolubydlící s tímto problémem.
Co si pamatuji, tak tam ležela celkem cca 3m, ale ona k tomu i dost krvácela. Nakonec porodila až v termínu zdravou holcicku.
Důležitý je první milník 25tt a pak každý týden. Pamatuji si, že tě mě spolubydlící tenkrát říkali, to byla tuším 32tt, že už je to „v pohode“, že kdyby se cokoliv zhoršilo, dítě půjde ven a zvládne to :) ale jak jsem psala nakonec ji donesla i do termínu :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
567
5.2.23 10:12

@Nikouš123 Měla jsem u dcery pred skoro 3 lety. Doktor me na to neupozornil, nevaroval co bych nemela a ze se neco muze stat. V 24/25tt jsem zacala silne krvacet a myslela jsem, ze jsem potratila. Okamzite jsme jela na pohotovost, kde me asi po hodine vzali na vysetreni… Zrovna se lomila sluzba pohotovost/ambulance, tak chteli pockat, aby to prebrala ambulance… No nastesti mala ok, ja si tam 8 dni polezela, pak uz jsem tam jen jednou zaspinila. Samozrejme od te doby zakaz vseho a lezeni. Na 3. velkem UTZ uz byla mimo porodni cesty, vse dopadlo dobre :) To silne krvaceni bylo po vetsi namaze. Drzim pesti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
5.2.23 10:33

@Nejmm tak to vám to dopadlo skvěle 😊 rodila jsi teda přirozeně nakonec? A měla jsi tu centralis přímo nebo jiný stupeň?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
567
5.2.23 16:29

@Nikouš123 ano, prirozene… Nevim, proste cast vepredu a cast zasahujici do rodicich cest, ale dr. to semnou neresil, ja tehdy prvorodicka, takze jsem o tom vedela prd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
24.2.23 06:58

Placenta centralis a acrreta

Na zacatku tehu jsem mela diagnostikovanou vcestnou placentu, 2 krvaceni pred 25 tt, hospitalizaci jsem se vyhla. Ale od zjisteni diagnózy opravdu nic nedělám jen ležím a jezdim pro syna do školky. Ve 28tt se potvrdila ještě vrostla pkacenta. Nyni jsem 31tt. Porod planovan na 36 max 37 tt. Bude mi odebrána i děloha, ale to kvuli te prirostle placentě, je velke riziko krvaceni, kdyby se ji snažili oddělit. 31tt a jsem klidnější. Malý roste jak ma, stále ležím a doufam, ze vydržíme podle plánu. ♥️ O preventivni hospitalizaci zatim nikdo nemluvil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.3.23 13:35

Ahoj všem mám placentu preavia marginalis
Od 29tt nyní jsem 32+1tt. Rodily někdo přirozeně s touto placentou. Dr mi nic neřekl víc se dozvím v poradně v nemocnici kam jsem objednaná za 14 dní. Jelikož nemám žádné potíže krom poslíčků. Mám strach rodit přirozeně bojím se komplikací placentu mám na zadní stane a zasahuje do porodních cest nevím ale kolik mm. Jak říkám Dr mi nic neřekl. Máte nebo měl někdo podobné jako já? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.23 16:08

Ahojky. Jsem 31+1. Mam previi centralis. Muj gyndak to doted neresil a kdybych ho nepozadala at mi na velkem utz zkontroluje placentu, zda je stale vcestna, ani by to nezjistil (ackoliv me na to upozornovali na akutnim prijmu pri komplikacich). Kdyz se na to tedy podival, zacal zmatkovat a hnedka volal do Motola, a domluvil se s nima, ze od 33tt me budou mit v peci oni- v rizikove poradne. Zatim jsem ani jednou nekrvacela (tuk tuk), tak jsem zvedava, zda si me tam nechaji nebo me poslou domu. Mam dost velke bolesti panve a bricha ale muj gyndar mi rekl, ze to s tim nemuze mit nic spolecneho a nijak to se mnou neresil. Neverim mu ani slovo, tak se snazim zjistovat jak to byva jinde. Take mate bolesti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.23 10:23

Rodila jsem 28tt kvůli placentě marginalis a bolesti jsem měla, pracovala děloha, aniž bych se otevírala, ke konci opravdu hodně a rodila jsem akutně z důvodu podezření na počínající odlučování placenty. Dítě v pořádku dikybohu. Určitě buď pod dohledem odborníků a držím moc pěsti. :hug:

• Citovat
  • Upravit
164
8.3.23 11:39

@PetaOvecka ty jo tak to já bolesti nemám nebo ne extra myslím si že t, co mám jsou normální mám je od začátku asi jak se všechno natahuje… No moje gyndařka je… Prý je zbytečný mě posílat do rizikové poradny 😑 když neni takhle problém za dva týdny jdu na kontrolu v 30tt tak si vydupu aby mě tam poslala… Chci být pod dozorem někoho kdo s tím má zkušenosti ona je očividně něm když sem se většinu věcí dozvěděla z internetu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
8.3.23 11:41

A to mi ještě zjistila že mám abnormalitu a ty placenyt jsou tam dole dvě 🫣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.3.23 11:46

@Martínka113 U mě se ta možnost rodit přirozeně nechávala otevřená podle přesného zasahování placenty do porodních cest pak před porodem. Bohužel jsem rodila akutně, takže císařem v celkové narkóze, ve 28tt, oba jsme v pořádku. Být tebou nechám to posoudit odborníkem a pokud nebude placenta nad nějakou tu míru do porodních cest, porod přirozeně je vždycky skvělý, že se povede. Ale buď pod dohledem odborníka, který to dobře rozhodne a ohlídá.

• Citovat
  • Upravit
8.3.23 19:41
@Anonymní píše:
@Martínka113 U mě se ta možnost rodit přirozeně nechávala otevřená podle přesného zasahování placenty do porodních cest pak před porodem. Bohužel jsem rodila akutně, takže císařem v celkové narkóze, ve 28tt, oba jsme v pořádku. Být tebou nechám to posoudit odborníkem a pokud nebude placenta nad nějakou tu míru do porodních cest, porod přirozeně je vždycky skvělý, že se povede. Ale buď pod dohledem odborníka, který to dobře rozhodne a ohlídá.

Děkuji za napsání tvé zkušenosti, v úterý jdu do poradny do nemocnice byla jsem tam předána od mého gynekologa ve 32tt zítra jsem 33tt. Můj gynekolog je primář říkal že by se dalo rodit normálně že si mě pohlídaji ale já mám strašný strach že se něco stane a začínám uvažovat o císaři. Navíc loni v květnu jsem potratila ve 21tt a tak jsem teď celé tohle těhotenství ve středu. Myslíte že by mi i vyhověli jít císařem po těchto problémech a s placentou marginalis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.3.23 21:44

@Martínka113 U mě tato situace vůbec nenastala, chtěla jsem vydržet co nejdéle a rodit přirozeně, ale ve tvé situaci ti strašně moc rozumím a vím, že z psychických důvodu se císař domluvit v takové situaci dá. Ono se hlavně nečeká na termín porodu, ale rodí se ve 37+6tt, pokud nedojde k porodu dříve, takže bys mohla mít na tento termín naplánovaný císař. Ale ten porod přirozeně má své výhody a pokud bys to psychicky zvládla, je to pro vás s miminkem lepší, možná zkus nějakého psychologa ještě vyhledat, abys překonala ty strachy :hug: Já už po tom akutním císaři můžu rodit jen císařem, takže už toto neřeším, pokud bych byla ještě těhotná, ale chápu ten strach, možná právě kvůli němu už do toho znovu nepůjdu, jsou to traumata :hug: ale my už máme dvě děti, jen původně jsme chtěli tři.
Drž se a přeju moc štěstí :hug:

• Citovat
  • Upravit
9.3.23 19:02

Ahoj holky. Mam tady dalsi update, tak treba nekomu z vas trochu pomuze. Dnes jsem 31+5. Po probuzeni ze me vytekla louzicka hnede krve. Doted jsem nekrvacela, ale mela jsem uz dva mesice silne bolesti bricha a panve. Volala jsem do FN Motol do prenatalni poradny. Pry mam hned prijet. Prijela jsem a asi 4-5hodin trvalo nez me nekdo prohledl na utz, coz me prekvapilo, protoze vsude ctu, jak pri krvaceni to musi byt fofr. Jenze prenatalni poradna nacpana maminkama a proste nestihacka. Bylo to dost utrpeni a osobne bych nyni volala cestu pres porodni sal, protoze tam vim, ze by me vysetrili akutne hned a nemusela bych tak dlouho cekat v poradne. Mluvila jsem se tremi doktory a kazdy mi daval jine informace. Skoncila jsem na rizikovem oddeleni. Tady uz jsem konecne mluvila s lekarem, ktery ma s touto diagnozou evidentne dost zkusenosti. Ackoliv mi v poradne rekli, ze pokud uz nebudu krvacet, budu tu max par dni a pusti me domu, tady na rizikaci mi rekli, ze tu budu minimalne tyden az deset dni ale spis az do porodu. V poradne mi rekli, ze se s touto diagnozou rodi po donosenem 38tt. Tady na rizikovem rekli, ze je planovany cisar v 36, max v 37tt, pokud to plod vydrzi a pokud nebudu krvacet. Jakmile zacnu vic krvacet, budu muset jit okamzite. Dostala jsem kortikoidy na dozravani plic miminka. Jsou to injekce do zadku, 4davky po 12 hodinach. K tomu nejake magnezko a dalsi leky. Mam k tomu teda jeste i cukrovku a musim pichat inzulin, nicmene to nijak nema vliv na tento problem. Jinak jeste pred 3 tydny jsem mela placentu centralis a dnes mi na velkem utz rekli ze uz jen marginalis a opravdu jen lehoucce zasahuje do cest. Pry kdyz by se stal zazrak, jeste by se to mohlo vytahnout i vic, ale at s tim pry radeji nepocitam. Takze i s tou marginalis v tomto tydnu uz chteji mit prisny dohled a musim jen lezet, pry tam u toho vchodu je spousta cev a je to rizikove i tak. Vim ze kazda nemocnice ma jiny postup, v Motole zatim takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová